Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Fitbit Charge 3 of Apple Watch Series 5: welke moet je kopen?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Fitbit Charge 3 of Apple Watch Series 5?


Lees verder na de advertentie

Als je zoekt naar een slim klokje voor om de pols, dan is de kans groot dat je uiteindelijk stuit op de Apple Watch Series 5 en Fitbit Charge 3. Moet je kiezen voor het ongelooflijk veelzijdige klokje van Apple? Of is de veel goedkopere (maar stiekem best wel goede) Fitbit Charge 3 de betere keuze?

Fitbit vs Apple Watch

De verschillen tussen de Fitbit Charge en Apple Watch zijn groot. Aan de ene kant heb je het geavanceerde klokje van Apple (rechts op de foto). Met een eigen App Store, ingebouwde ecg, valdetectie en meer is de Apple Watch de meest veelzijdige smartwatch die je kunt kopen. Een perfect apparaatje om je gezondheid en activiteiten te volgen, maar ook gewoon een mini-iPhone voor om de pols.

Daartegenover staat de Fitbit Charge 3, die eigenlijk geen slim horloge is. Zie de Fitbit Charge 3 als een fitnesstracker met een paar smartwatch-achtige functies. Net als de Apple Watch heeft het bandje één hoofddoel: het helpt je gezond te blijven door het bijhouden van je stappen, hardloopsessies en andere sportactiviteiten.

Activiteit meten

Zowel de Apple Watch Series als Fitbit Charge hebben het zelf in de gaten als je aan het wandelen, hardlopen of fietsen bent. De gegevens duiken automatisch op in de bijbehorende app. Hier zien we ook de hartslag terug (allebei hebben ze een geïntegreerde hartslagsensor) en het aantal verbrande calorieën. De gegevens leken bij beide apparaten nauwkeurig, al staat de Apple Watch erom bekend de hartslag het meest accuraat te meten.


kooptip

Als je gaat hardlopen kun je met een Fitbit Charge niet zonder iPhone op pad, want de tracker verbindt met de gps van je telefoon om de route van je hardlooprondjes bij te houden. De Apple Watch heeft die gps wél, wat voor een hardloper een overweging kan zijn om voor het klokje van Apple te kiezen. Zwemmen kan met beide accessoires; ze zijn allebei waterdicht tot 50 meter onder water. Maar de Apple Watch wint het als het gaat om de zwemstatistieken, die uitgebreider zijn. Bovendien geeft de Charge 3 tijdens het zwemmen alleen de tijd en hartslag weer. Met de Watch zie je intussen ook hoeveel banen je hebt getrokken en het aantal verbrande calorieën.

Ontwerp en scherm

Welke van de twee apparaten een mooier design heeft, is uiteraard een smaakkwestie. De Apple Watch Series 5 heeft in ieder geval het uiterlijk van een horloge, met bovenop een vierkant scherm. De Fitbit Charge 3 is een stuk gestroomlijnder en heeft meer weg van een armband. In het scherm van beide apparaten is een oled-scherm geïntegreerd, maar de verschillen tussen de displays zijn groot. Het scherm van de Fitbit Charge 3 is kleiner, korreliger en toont alleen de kleuren zwart-wit. Bovendien verloopt de touchscreen-bediening in tegenstelling tot de Apple Watch niet altijd even soepel.

Maar goed: de Charge 3 valt met zijn prijs dan ook in een andere categorie en is geen smartwatch. Je kunt hem bijvoorbeeld niet gebruiken voor het opslaan en afspelen van muziek, of om te bellen. Wel laat hij je notificaties zien van een beperkt aantal apps, maar er is geen manier om op meldingen te reageren. De Apple Watch is daarentegen een verlengstuk van de iPhone en informeert je over vrijwel alle meldingen, die ook interactief zijn.

Slaaptracking en batterij

Is er dan niets waarop de Fitbit Charge 3 zijn geavanceerdere concurrent aftroeft? Jazeker wel. Terwijl je de Apple Watch zo’n beetje elke nacht moet opladen, houdt de Charge 3 het een hele week vol op een enkele lading.

Bovendien heeft de Fitbit nog iets belangrijks wat de Apple Watch niet heeft: slaaptracking. Hierbij houdt hij zelfs je nachtrust bij met details over je diepe slaap, lichte slaap, REM-slaap en de tijd die je tussendoor wakker was. Aan de hand van deze gegevens wordt de kwaliteit van je slaap gemeten, op een schaal van een tot honderd – en zo weet Fitbit zelfs het slapen uitdagend te maken.

Fitbit Charge 3 of Apple Watch Series 5?

Zoek je naar een fitnesscracker die zich volledig richt op je beweging? Of wil je ook toegang tot apps en geavanceerdere functies die je bij een smartwatch krijgt? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen.

Het prijsverschil tussen de twee is groot. Een Fitbit haal je voor ruim honderd euro in huis; de Apple Watch Series 5 kost het viervoudige (€449). Daar krijg je ook een veelvoud aan functies voor terug, maar je moet jezelf afvragen of je die nodig hebt. Ook de Fitbit Charge 3 is een uitstekende fitnesstracker, die je motiveert om meer te bewegen. Het stimuleert je zelfs om meer te gaan slapen.

Mag het klokje om de pols wel wat kosten en hoef je de slaaptracking niet, dan is de Apple Watch wat voor jou. Die doet dienst als een geweldige fitnesstracker, beschikt over tal van functies die je leven kunnen redden en werkt uitstekend samen met de iPhone en Mac.