Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Checklist: hier moet je op letten bij het kiezen van een monitor

Auteur: iCreate
0 reacties
Eizo Mac


Lees verder na de advertentie

Een goede monitor voor creatief werk moet aan heel wat eisen voldoen. Wij laten je met deze checklist weten waar je sowieso op moet letten bij het kiezen van een monitor.

Creatief werk achter de monitor – checklist

Wanneer je met creatieve taken bezig bent, wordt de kwaliteit van je monitor opeens erg belangrijk. Want wat jij op je scherm maakt, moet er bij de klant, op papier of op het grote doek hetzelfde uitzien.

Bij een normale monitor is er echter altijd wat vertekening: kleuren kloppen net niet, het scherm is niet van hoek tot hoek gelijk, en soms mis je de scherpte om kleine foutjes te herkennen. En als je beelden laat zien aan iemand die net anders voor het scherm staat dan jij, zijn de kleuren vaak weer anders.

Kortom: voordat een monitor geschikt is voor creatief werk, ben je al heel wat eisen verder. Wij zetten op een rij waar je allemaal op moet letten.


kooptip

Lees ook: Apple monitor uitzoeken? | De 6 beste op een rij

Kleurechtheid

De kleurechtheid van een scherm is prioriteit nummer één voor creatief gebruik. Je wilt dat een scherm volledige kleurenspectra, bijvoorbeeld sRGB en P3, van begin tot eind goed dekt. En als je in bepaalde kleuren werkt, is het handig als je het scherm kunt afstellen op die specifieke kleuren. Werk je bijvoorbeeld in Adobe RGB, dan wil je dat het scherm zich ook beperkt tot exact Adobe RGB.

Met een monitor van de ColorEdge-serie van EIZO is het mogelijk om met een klik op de (virtuele) knop te switchen naar verschillende kleurprofielen, en zo altijd de juiste kleuren in beeld te hebben.

Eizo CS2740

Kalibratie

Om zeker te weten dat de kleuren op jouw scherm helemaal kloppen, is het belangrijk dat je scherm vanuit de fabriek accuraat gekalibreerd is. Nog mooier is als je het scherm ook zelf kunt kalibreren, zodat je ook na verloop van tijd nog steeds de kleuren te zien krijgt zoals ze moeten zijn.

Daar kun je een extern kalibratie-instrument voor gebruiken, maar EIZO heeft nog iets veel beters: zelfkalibratie. Met een klein sensortje aan de bovenkant van het scherm kan de monitor zelf zijn kleuren bijstellen. Die sensor houdt ook nog rekening met het licht van de omgeving. Laat je dit automatisch ’s nachts uitvoeren, dan is je scherm altijd perfect gekalibreerd als je er ’s ochtends achter kruipt.

Resolutie

Onze camera’s schieten met waanzinnige resoluties, zowel in foto’s als in films. Zelfs de compacte iPhone 14 Pro maakt tegenwoordig maar liefst 48 megapixel-foto’s. Om die beelden goed te kunnen bewerken, is het essentieel dat onze schermen ook al die vastgelegde details tonen. Daarvoor is een scherm met een 4K-resolutie perfect.

Door de hoge pixeldichtheid zie je zelfs de kleinste details, zonder dat je ver in hoeft te zoomen. En je kunt je 4K-filmmateriaal pixel perfect afspelen, zonder enig verlies van kwaliteit. De CS2740 ColorEdge van EIZO heeft zo’n 4K-paneel, en combineert dit met een super accurate kleurenweergave. Perfect voor film- en fotobewerking anno 2022!