Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Beste kleine iPhone: welke moet je kiezen?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Beste kleine iPhone


Lees verder na de advertentie

De allereerste iPhone had een scherm van 3,5 inch. Inmiddels is alles vreselijk uit de hand gelopen, en zijn er monster-iPhones met een schermdiagonaal van 6,7-inch. Voor veel consumenten geldt: hoe groter, hoe beter. Wat nu als je juist een kleine iPhone wil? Ook dan heb je gelukkig nog wat keuze. Maar wat is de beste kleine iPhone?

Welke kleine iPhones zijn er?

Het poppenhuisformaat van weleer is er niet meer, toch is er anno 2022 nog best wat te kiezen als je een kleine iPhone wilt. Bij Apple kun je op dit moment drie kleine iPhones kopen. Kortgeleden is er een kleine iPhone verdwenen uit het assortiment, en die nemen we toch nog even mee in dit artikel. Want veel webshops verkopen hem nog wel. We zetten de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de volgende modellen voor je op een rij:

Design

De iPhone SE’s zien er nagenoeg identiek uit: ze hebben het klassieke (of ouderwetse) iPhone-design. Een hoekig scherm met een brede rand eromheen, onder het scherm een thuisknop. De randen zijn afgerond. Qua kleuren zijn de SE’s weinig spectaculair: wit, zwart en rood zijn de opties.

De iPhone 12 en 13 mini hebben ook allebei dezelfde look. Ze hebben het moderne iPhone-design: een voorkant die één en al scherm is, met een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt. De randen zijn vlak en robuust. Beide toestellen hebben een notch: bij de 13 mini is die ietsje subtieler dan bij de 12 mini.


kooptip

De iPhone 12 mini is er in blauw, mintgroen, rood, wit, paars en zwart. De 13 in donkergroen, roze, blauw, zwart, wit en rood.

Hoe klein zijn deze iPhones precies?

iPhone 12 mini naast iPhone SE

De iPhone SE’s uit 2020 en 2022 zien er precies hetzelfde uit. Ze hebben een schermdiagonaal van 4,7 inch. De iPhone 12 mini en 13 mini hebben ook praktisch dezelfde behuizing – alleen de dikte verschilt een fractie. De mini’s hebben een schermdiagonaal van 5,4 inch.

Ondanks het grotere schermformaat, zijn de mini’s kleiner dan de SE’s. Dat komt omdat de SE’s veel dikkere randen rondom het scherm hebben. Daar zit zelfs een complete thuisknop in verwerkt, en die slokt veel ruimte op.

In de tabel hieronder zie je de afmetingen en het gewicht.

iPhone SE 2020 iPhone SE 2022 iPhone 12 mini iPhone 13 mini
Hoogte 138,4 mm 138,4 mm 131,5 mm 131,5 mm
Breedte 67,3 mm 67,3 mm 64,2 mm 64,2 mm
Dikte 7,3 mm 7,3 mm 7,4 mm 7,65 mm
Gewicht 144 gram 144 gram 133 gram 140 gram

Scherm

De iPhone SE-modellen hebben dus een kleiner scherm in een groter toestel. Het gaat bij beide SE’s om een 4,7-inch LCD-scherm met rechte hoeken en een schermresoluties van 1334 x 750 pixels (326 ppi).

De beide mini’s hebben een 5,4-inch oled-scherm met afgeronde hoeken. Oled kijkt wat rustiger, heeft diepere zwarttinten en is energiezuiniger. De resolutie is 2340 x 1080 pixels (476 ppi). De mini’s hebben dan weer wel een notch, een hapje uit het scherm. Of je dat mooi vindt, is een kwestie van smaak.

Met of zonder thuisknop

iPhone SE 2022

De SE’s hebben een oude vertrouwde thuisknop – hoewel je ‘oud en vertrouwd’ ook ‘ouderwets’ zou kunnen noemen. Sommige mensen zweren bij een thuisknop omdat die zeer intuïtief werkt. De iPhone 12 en 13 mini hebben geen thuisknop en daarbij moet je dus eerst wat veeggebaren in de vingers krijgen. Voor de meeste mensen is dat even wennen, maar het is goed te doen. Ook heb je op deze toestellen Face ID (gezichtsherkenning).

Chip

Zowel de iPhone SE 2022 als de iPhone 13 mini zijn uitgerust met de snelste chip van dit moment, de A15-chip. De iPhone SE 2022 lijkt daarom wel een beetje op een oldtimer met een supersnelle motor. De iPhone 12 mini heeft de chip van de jaar daarvoor, de A14. En de SE uit 2020 loopt weer een jaartje achter met de A13.

In het dagelijks gebruik ga je het verschil niet meteen merken, want de A13-chip is ook al heel snel. Waarschijnlijk is dat over een paar jaar anders. Dan mis je bijvoorbeeld bepaalde functies van de dan actuele iOS-versie. En op een gegeven moment kun je helemaal niet meer updaten, terwijl je met de A14 en A15 dan nog één of twee jaar vooruit kunt.

5G

Met 5G heb je supersnel internet op je mobiele telefoon (mits je het juiste abonnement hebt). Bovendien heb je op plekken waar het erg druk is een stabielere verbinding dan voorheen. Van de kleine iPhones zijn er drie die ondersteuning voor 5G hebben: de iPhone 12 mini, de iPhone 13 mini en de nieuwste SE. Op de iPhone SE 2020 moet je het doen met 4G.

Batterij

Kleinere iPhones hebben een flink nadeel: de batterij is kleiner, en dat merk je direct in de gebruiksduur. Met alle kleine iPhones kome je de dag door, maar bij intensief gebruik houdt het niet veel over. Dit zijn de verschillen tussen de batterijen van de verschillende modellen. Je ziet het: de iPhone 13 mini gaat er met de winst vandoor.

iPhone SE 2020 iPhone SE 2022 iPhone 12 mini iPhone 13 mini
Video afspelen 13 uur 15 uur 15 uur 17 uur
Video streamen 8 uur 10 uur 10 uur 13 uur
Audio afspelen 40 uur 50 uur 50 uur 55 uur

Camera

Voor wat betreft de camera zijn er grote verschillen. Sowieso zijn de beide SE’s uitgerust met slechts een enkele (groothoek)camera. Je maakt er leuke foto’s mee, maar niet meer dan dat. De beide mini’s hebben een dubbele camera: daar zit ook een ultragroothoeklens bij waarmee je landschappen mooi in beeld brengt. Ook vind je op deze toestellen een nachtmodus, die ervoor zorgt dat je ook in het donker goede foto’s maakt.

De allerbeste camera vind je sowieos op de iPhone 13 mini. Die is zelfs nog iets beter dan de iPhone 12 mini. Je kunt fotografische stijlen toepassen (een soort subtiele kleurfilters). En met de nieuwe modus Film maak je bioscoopachtige video’s met scherptediepte-effect. Dit zijn dan weer wel niche-functies, dus wellicht is het zelfs iets te veel van het goede.

Prijs

Tussen de kleine iPhones zitten aanzienlijke prijsverschillen. Dit zijn de prijzen zoals Apple ze hanteert. Let wel: de iPhone SE 2020 verkopen ze niet meer, die kun je wellicht elders goedkoper op de kop tikken.

  • iPhone SE 2020: vanaf € 489 (64 GB)
  • iPhone SE 2022: vanaf € 529 (64 GB)
  • iPhone 12 mini: vanaf € 689 (64 GB)
  • iPhone 13 mini: vanaf € 809 (128 GB)

De iPhone 13 mini zou je qua prijs eigenlijk beter kunnen vergelijken met de iPhone 12 mini die ook 128 GB opslag heeft: daarvoor ben je € 739 kwijt.

Beste kleine iPhone: welke is de beste voor jou?

De vraag ‘wat is de beste kleine iPhone’ kun je heel gemakkelijk beantwoorden: dat is de iPhone 13 mini. Die heeft de beste specificaties: de snelste chip, de beste camera, het hipste design, de sterkste batterij. En dat allemaal in het allerkleinste toestel.

Toch hoeft de iPhone 13 mini niet de beste kleine iPhone voor jóú te zijn. Leuk dat hij het beste presteert, maar het prijskaartje is er dan ook naar. De iPhone 12 mini heeft veel van de voordelen van de 13 mini – modern design, dubbele camera 5G en oled-scherm – en valt toch in een betere prijscategorie.

Vind je dat nog te duur, of wil je hoe dan ook een iPhone met een thuisknop? Dan is de iPhone SE 2022 voor jou geschikt. Je hebt dan qua design niet het hipste van het hipste, de camera is er voor dagelijkse kiekjes. Maar de prijs is mooi. En omdat hij de chip van de iPhone 13 mini heeft én 5G is dit toestel bijzonder toekomstproof.

De iPhone SE 2020 ten slotte, begint een beetje gedateerd te raken. Deze is geschikt als je gewoon de goedkoopste kleine iPhone zoekt en er niet bijzonder veel meer doet. Op dit moment is het nog best een fijn toestel, maar bedenk wel dat de chip wat ouder is. Van de kleine iPhones zal dit toestel het eerst geen updates meer krijgen.