Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Beste iPad voor studenten in 2022 – wij helpen je kiezen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad modellen in maart 2022


Lees verder na de advertentie

Natuurlijk lijkt de zomervakantie nog eindeloos, en in sommige regio’s moet-ie zelfs nog beginnen. Maar het nieuwe studiejaar is er sneller dan je denkt. De hoogste tijd dus om handige studiespullen te kopen – en een iPad mag dan niet ontbreken. Maar wat is nu de beste iPad voor studenten?

Beste iPad voor studenten

Het leven als student kan behoorlijk turbulent zijn. Maar de iPad helpt je om het allemaal iets eenvoudiger te maken! De iPad is in de voorbije jaren uitgegroeid tot een volwaardige laptop-vervanger. Zeker als je hem combineert met accessoires als een Magic Keyboard of de Apple Pencil, is het een bijzonder veelzijdig apparaat. Een iPad komt van pas bij het schrijven van essays, het maken van aantekeningen tijdens college en om te (video)bellen met medestudenten en docenten. Misschien moet je als student werk en studie combineren en heb je in je schaarse vrije tijd een beetje ontspanning nodig. En ook dan komt de iPad om de hoek kijken: start een game op of Netflix en je komt weer lekker tot rust.

Apple heeft vier verschillende iPad-modellen in het assortiment. Wat is nu de beste iPad voor studenten? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. We bespreken daarom de vier meest recente iPad-modellen en laten je zien wat de voor- en nadelen zijn voor studenten. Zou kun jij de iPad kiezen die het best bij jou past. Dit zijn de modellen die we bespreken:

  • iPad 2021 (10,2 inch, adviesprijs Apple start bij  € 389)
  • iPad mini 2021 (8,3 inch, adviesprijs Apple start bij € 559)
  • iPad Air 2022 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 698,50)
  • iPad Pro 2021 (11 en 12,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 899 en € 1219)

Let op: studentenkorting

De bovenstaande prijzen zijn de reguliere prijzen zoals Apple die hanteert. Maar check ook zeker even of je in aanmerking komt voor onderwijskorting bij Apple. Deze is er voor studenten aan een universiteit of hogeschool, ouders die producten kopen voor een studerend kind, en docenten en andere medewerkers van onderwijsinstellingen op elk niveau. Bekijk de onderwijssite van Apple.

iPad 2021 – voor de budgetbewuste student


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

iPad 2021

De iPad 2021 is de eenvoudigste iPad van Apple – en de goedkoopste. Dat zal veel studenten als muziek in de oren klinken. En het is alsnog een goede optie, met hetzelfde besturingssysteem en praktisch dezelfde mogelijkheden en apps als de andere iPad in dit lijstje.

Het scherm heeft met 10,2-inch een mooi formaat. Met een bluetooth toetsenbordje en een muis is het een fijn apparaat om mee te typen. Er is ook ondersteuning voor de Apple Pencil, maar dan wel die van de eerste generatie. Die werkt net zoals de tweede, maar is wat minder fijn om op te bergen (je kunt hem niet magnetisch aan de iPhone ‘kleven’.

Wat minpuntjes zijn er ook. De iPad 2021 heeft een A13-chip, van de iPhone 11 en dat betekent dat je hem van alle iPads het minst lang kunt updaten (voorlopig zit je nog safe hoor). Het scherm is een stuk minder fancy dan dat van andere iPads. En deze iPad heeft als enige nog het oude ontwerp met brede rand en thuisknop.

iPad Pro 2021 – voor creatieve of technische studies

iPad Pro 2021

Helemaal aan het andere einde van het assortiment vind je de iPad Pro. Dat is Apple’s meest geavanceerde iPad, met alle denkbare toeters en bellen. Daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan, zeker als je voor het grootste model kiest: de iPad Pro is er in 11 en 12,9 inch. De iPad Pro 2021 heeft Apple’s eigen M1-chip: dezelfde chip als in de Mac. Als accessoires zijn er een Magic Keyboard (met trackpad) en de nieuwe versie van de Apple Pencil. Die kun je fijn magnetisch aan de zijkant vastklikt om te koppelen en op te laden. Ben je een student die de iPad hoofdzakelijk gebruikt voor wat typen, browsen en ontspannen dan is het te veel van het goede.

Toch kan de iPad Pro voor specifieke studies een goede keuze zijn. We denken dan met name aan de creatieve of technische studies. Dat heeft dan onder meer te maken met het scherm. Door de ProMotion-techniek oogt alles nét even vloeiender. Het is zonder meer het beste scherm om op te tekenen en te schrijven met de Apple Pencil. De grootste versie heeft zelfs een nog iets beter scherm én een zee aan tekenruimte.

Ook fijn is dat de iPad Pro de beste camera van allemaal heeft inclusief een LiDAR-scanner voor augmented reality. Plus een usb-c-connector met ondersteuning voor Thunderbolt/USB4: ideaal voor het aansluiten van accessoires. Ben je veel met media bezig? Dan is de 2 TB opslag (de maximale hoeveelheid) geen overbodige luxe.

iPad Air 2022 – een goede allrounder

Voorkant van de iPad Air 2022

Is de gewone iPad 2021 je net wat te gewoontjes? Bijvoorbeeld omdat je er geen Magic Keyboard op kunt aansluiten, en je er alleen de oude Pencil mee kunt gebruiken? Of omdat het ontwerp toch wat ouderwets aandoet? Maar vind je de iPad Pro 2021 iets te veel van het goede en bovendien te duur?

De iPad Air 2022 houdt precies het midden tussen de gewone iPad en de iPad Pro. De 10,9-inch iPad Air heeft de populairste Pro-functies, maar is stukken goedkoper. Waar moet je aan denken? Hij heeft de krachtige M1-chip, en is geschikt voor dezelfde accessoires als de iPad Pro (Magic Keyboard en Apple Pencil 2). Bovendien heeft hij een USB-C-aansluiting zodat je er gemakkelijk externe apparatuur op kunt aansluiten.

Ten opzichte van de Pro heeft Apple bij de Air enkele concessies gedaan. De Air heeft geen Face ID, maar Touch ID in de knop boven op de tablet. Er is een enkele camera in plaats van een dubbele. En het scherm is iets minder spectaculair dan dat van de iPad Pro. Ook de opslag is wat aan de karige kant. Toch zijn dit zaken waar de meeste studenten niet van wakker zullen liggen.

iPad mini – als draagbaarheid je belangrijkste argument is

iPad mini 2021

Ten slotte bespreken we nog de kleinste iPad van Apple, de iPad mini 2021. Die ziet er precies zo uit als de iPad Air, maar met een paar minpuntjes. De mini is een halfjaar ouder dan de Air, en dat merk je aan de chip: hij heeft de A15-chip van de nieuwste iPhone, in plaats van de Mac M1-chip.

En dan is er nog het schermformaat. Je haat het, of je houdt ervan. Het is natuurlijk de fijnste iPad om overal mee naartoe te slepen want hij heeft het formaat van een e-reader. Languit studerend op je bank kan prima.
Maar … het formaat werkt ook een beetje tegen de iPad mini. Voor productiviteitstaken is het flink staren op het kleine scherm. Er is ook geen Magic Keyboard want dat zou hilarisch klein worden. Dat maakt hem voor werk en studie minder ideaal. De Apple Pencil 2 wordt ondersteund, maar als je hem aan de zijkant kleeft, zit hij een beetje in de weg omdat hij buitenproportioneel groot is. Voor games, Netflix en ander vermaak is het scherm ook wat ielig.

Conclusie: beste iPad voor studenten

Voor iedere iPad valt wel iets te zeggen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Wat je ook kiest, er is geen slechte iPad. Maar als we er één moeten noemen die voor de meeste studenten de beste keuze is, dan zouden we zeggen: de iPad Air 2022. Hij vormt de gulden middenweg voor wat betreft de functies – de meest populaire Pro-functies zijn van de partij, inclusief de supersnelle chip. Qua prijs-kwaliteit zit je hiermee bijzonder goed en je kunt er nog jaren mee vooruit, waarschijnlijk zelfs als je na je studie gaat werken.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!