Apple Watch Series 8 vs. Series 9: de vijf grootste verschillen
Zoals altijd in september heeft Apple weer een nieuwe Apple Watch aangekondigd. Maar wat zijn de verschillen met de vorige? Apple Watch Series 8 vs. Series 9: dit is er veranderd.
Apple Watch Series 8 vs. Series 9
We zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend: een nieuwe Apple Watch met slechts wat kleine upgrades. Want hoewel de iPhone op sommige vlakken nog grote veranderingen doormaakt, lijkt de Watch sinds een paar jaar een beetje stil te staan.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Ook dit jaar brengt de Apple Watch Series 9 geen schokkende veranderingen. Toch zijn er wel wat noemenswaardige upgrades ten opzichte van de vorige generatie, die hem weer nét wat aantrekkelijker maken als je nu nog op een wat ouder model zit. Wij zetten ze op een rij.
1. Display
Het display van de Apple Watch Series 9 is op twee vlakken verbeterd ten opzichte van de Series 8. Ten eerste is hij twee keer zo helder: waar de Series 8 blijft steken op een maximale helderheid van 1000 nits, haalt de Series 9 maar liefst 2000 nits. Dat maakt hem even helder als de veel duurdere (eerste generatie) Apple Watch Ultra: wel zo fijn voor buiten.
Ten tweede heeft het scherm van de Series 9 een nieuwe modus voor een extreem lage helderheid van 1 nit. Dat maakt hem een stuk fijner voor je ogen in een donkere kamer. Verder zijn de schermen van de Series 8 en 9 gelijk, met dezelfde resolutie, dezelfde dunne schermranden en hetzelfde barstbestendige glas.
- Apple Watch Series 8:
- LTPO OLED always-on display
- 41mm: 352×430 pixels
- 45mm: 396×484 pixels
- Helderheid tot 1000 nits
- Apple Watch Series 9:
- LTPO OLED always-on display
- 41mm: 352×430 pixels
- 45mm: 396×484 pixels
- Helderheid tot 2000 nits
2. Processor
De Apple Watch Series 8 had nog een S8-chip, die qua prestaties gelijk was aan de S7, die gelijk was aan de S6. Maar de Series 9 heeft eindelijk een échte upgrade gekregen naar de gloednieuwe S9-chip.
De nieuwe chip is zo’n 30% sneller. Hierdoor gaat alles net wat soepeler, en ben je verzekerd van langere ondersteuning qua watchOS-updates. Ook heeft de chip een snellere Neural Engine die ervoor zorgt dat Siri voor het eerst taken kan uitvoeren zonder internetverbinding.
- Apple Watch Series 8:
- Apple S8-chip
- Gebaseerd op de Apple A13 Bionic (7nm)
- Twee 1.8 GHz Thunder-cores
- 2-core Neural Engine
- Apple S8-chip
- Apple Watch Series 9:
- Apple S9-chip
- Gebaseerd op de Apple A15 Bionic (5nm)
- Twee 2 GHz Blizzard-cores
- 4-core Neural Engine
- Apple S9-chip
3. Opslag
Apple schenkt doorgaans zelf niet zoveel aandacht aan de opslagcapaciteit van de Apple Watch – en dat is ook niet zo gek. Meestal zet je er een paar apps op, worden je laatste foto’s gesynchroniseerd en sla je heel misschien wat muziek op op je Watch. Echt veel opslag heb je dus niet nodig.
Toch heeft de Apple Watch Series 9 twee keer zoveel opslag als de Series 8: 64 GB vs. 32 GB. Dus ben je er echt fan van om veel muziek op te slaan op je Watch voor je work-outs, dan kun je er nu je hele bibliotheek op kwijt.
4. Sensoren
De Apple Watch Series 8 en Series 9 hebben precies dezelfde sensoren. Dat wil zeggen dat deze waslijst in beide modellen aan boord is om je activiteit en gezondheid te meten:
- Optische hartslagsensor
- Elektrische hartslagsensor (voor een ECG)
- Zuurstofsaturatiesensor
- Versnellingsmeter
- Gyroscoop
- Kompas
- Hoogtemeter
- GPS
Wel nieuw in de Series 9 is de aanwezigheid van de U2-chip, waardoor je nu je iPhone terug kunt vinden met je Watch. Hij wijst je dan naar waar je moet zijn: handig! Ook zie je dankzij de U2 direct afspeelbediening in beeld als je in de buurt komt van je HomePod.
5. Nieuwe functies
Ten opzichte van alle softwarefuncties die de Apple Watch al jaren heeft, krijgt de Series 9 er één grote feature bij – naast het zoeken van je iPhone en lokale Siri. Het gaat om Tik dubbel.
Met Tik Dubbel kun je functies op je Watch bedienen zonder op het scherm te tikken. Dit is handig als je in je andere hand iets vast hebt, aan het fietsen bent, de hond uitlaat, aan het koken bent of soortgelijke situaties waarbij je maar één hand vrij hebt. Je tikt dan gewoon je duim en wijsvinger dubbel tegen elkaar om een telefoontje op te nemen, een timer te stoppen en meer.
Apple Watch Series 9 kopen
De Apple Watch Series 9 is vanaf nu te bestellen, en wordt vanaf vrijdag 22 september geleverd. Op die dag ligt hij ook direct in de winkels. Overal wordt voorlopig de adviesprijs van € 449 gehanteerd. Hier vind je de Apple Watch Series 9:
Ga je toch liever voor een Series 8, omdat die nu iets goedkoper is? Werp een blik op onze prijsvergelijker:
Praat mee
0