Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Watch met of zonder 4G: welke moet je kopen?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Apple Watch met of zonder 4G

Wanneer je overweegt een Apple Watch aan te schaffen, sta je voor een interessante keuze: ga je voor een Apple Watch met of zonder 4G? In dit artikel duiken we dieper in de verschillen tussen deze twee opties, om je te helpen de keuze te maken die het beste bij jou past.

Lees verder na de advertentie

Verschil Apple Watch met of zonder 4G

De Apple Watch met 4G wordt ook wel ‘Apple Watch met GPS + Cellular’, en die zonder ‘Apple Watch met GPS’. Het grote verschil tussen de twee, is dat je met de Apple Watch met 4G ook verbonden bent zonder dat je iPhone in de buurt te hebben. Concreet: je kunt ermee bellen, berichten versturen of ontvangen en muziek streamen terwijl je iPhone kilometers verderop ligt. Alles verloopt via de eSim in de Apple Watch.

Heb je een Apple Watch zónder 4G, dan kun je alleen tekstberichten versturen en ontvangen, gesprekken beantwoorden en meldingen ontvangen als je Watch verbonden is met je iPhone. Die moet dus binnen handbereik zijn. De Apple Watch met 4G heeft ook een uiterlijk verschil ten opzichte van de modellen zonder: rondom de Digital Crown zit een subtiel rood randje.

Voordelen van Apple Watch Cellular

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Is een Apple Watch met GPS + Cellular overbodige luxe? Of juist iets waar je niet meer zonder kunt? We zetten de voordelen ervan op een rij.

  • Vrijheid: Het meest voor de hand liggende voordeel van de Cellular versie is de vrijheid die het biedt. Voor de sportievelingen en avonturiers die graag hun iPhone thuislaten tijdens een rondje hardlopen of een hike, biedt de Cellular Apple Watch de perfecte oplossing. Je blijft bereikbaar en hebt toegang tot belangrijke functies, zelfs zonder je telefoon.
  • Geen gesjouw. In het verlengde van het voorgaande: je hoeft geen sportieveling of avonturier te zijn om je iPhone liever thuis te laten. Probeer als vrouw de iPhone 15 Plus maar eens in je broekzak te stoppen. Succes. Met de Apple Watch 4G blijf je alsnog bereikbaar.
  • Noodgevallen: In geval van nood biedt de Cellular variant een extra veiligheidsnet. Zelfs als je telefoon niet in de buurt is, kun je nog steeds noodoproepen doen en je locatie delen met hulpdiensten of contactpersonen.
  • Streamen van muziek en podcasts: Met een Cellular Apple Watch kun je direct vanaf je pols muziek, podcasts en audioboeken streamen tijdens het sporten of onderweg, zonder afhankelijk te zijn van je iPhone of vooraf gedownloade inhoud.

Nadelen van Apple Watch Cellular

Het grootste nadeel laat zich raden. Een Apple Watch met 4G is duurder in aanschaf. Dat kan variëren van 50 euro extra bij de Apple Watch SE, tot 120 euro extra bij de Apple Watch Series 9. De Apple Watch Ultra is als enige Watch uitsluitend beschikbaar met 4G.

Als je ook daadwerkelijk gebruikt wilt gaan maken van de 4G-optie, dan vereist dat een aanvullend abonnement bij je telecomprovider. De maandelijkse kosten kunnen variëren, dus het is belangrijk om dit mee te nemen in je besluit. Maar first things first: kijk ook goed of jouw provider deze mogelijkheid ondersteunt. In Nederland kun je terecht bij KPN, Odido en Vodafone. Overigens ben je niet verplicht om de optie (meteen) te activeren.

Nog iets om op te letten: het werkt lang niet altijd in het buitenland. Als je op vakantie denkt: ik laat mijn iPhone mooi in het kluisje op mijn hotelkamer en ga met mijn Apple Watch een strandwandeling maken, dan kom je vaak bedrogen uit. KPN is vooralsnog de eerste en de enige van de Nederlandse providers KPN die dataroaming aanbiedt op de Apple Watch. En dat is nog maar sinds kort.

Conclusie

De keuze tussen een Apple Watch met of zonder 4G (GPS + Cellular) hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en hoe je van plan bent je Apple Watch te gebruiken. Beide opties bieden de vertrouwde functionaliteit en kwaliteit die we van Apple gewend zijn, maar de toevoeging van 4G brengt een aantal specifieke voordelen die voor sommigen de meerprijs waard zullen zijn.

Wil je zonder je iPhone op pad en toch bereikbaar blijven? Dan biedt een Apple Watch met 4G duidelijke voordelen. De mogelijkheid om muziek te streamen, berichten te versturen en zelfs in noodgevallen hulp te kunnen inschakelen zonder afhankelijk te zijn van je iPhone, spreekt boekdelen.

Maar is de Apple Watch voor jou vooral een verlengstuk van je iPhone? En ga je toch nooit zonder je telefoon op pad? Dan is de Apple Watch zonder 4G ook helemaal prima.

Een halfjaar met de Apple Watch 4G

Ondergetekende iCreate-redacteur ging pas heel laat overstag voor wat betreft een Apple Watch 4G. Maar vorig jaar gebeurde het dan toch. Belangrijkste reden: ik vind het een hoop gedoe om bij het uitlaten van de hond een grote iPhone mee te slepen, en wil juist dan tóch kunnen bellen. Ik merk dat ik mijn iPhone nu ook in andere situaties thuislaat, zeker als ik binnen mijn woonplaats blijf.

Gebruik ik het nou echt actief? Eerlijk gezegd: nee. En als er een binnenkomende oproep is, kap ik die vaak zelfs af want iedereen kan meeluisteren (en mijn AirPods blijven ook thuis). Maar het gemak en vooral de gemoedsrust maken het voor mij de moeite waard. Wel mis ik af en toe een leuk fotomoment – het zij zo.

Apple Watch met 4G kopen?

De Apple Watch met 4G – bijvoorbeeld de Series 9 – is te koop bij Apple zelf. Maar je kunt ook terecht bij webwinkels als Coolblue of Bol.com.