Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 167Maak jouw Mac nóg sneller 🚀
iCreate 167

Lees verder onder de advertentie

AirPods 4 vs AirPods Pro 2: wat zijn de verschillen?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
AirPods 4 vs AirPods Pro 2

Welke draadloze oortjes van Apple moet je hebben? Dat ligt er maar net aan: deze AirPods 4 vs AirPods Pro 2 vergelijking helpt je verder.

Lees verder onder de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

AirPods 4 vs AirPods Pro 2

De AirPods zijn de draadloze oordopjes van Apple. Er worden momenteel twee versies van verkocht: de AirPods 4 en de AirPods Pro 2. Laatstgenoemde zijn de meest luxe modellen, met features die de andere oordopjes missen. De AirPods 4 zijn dan weer de nieuwste oortjes in Apple’s assortiment, want ze liggen pas sinds 20 september 2024 in de winkels.

Hoewel de AirPods 4 en AirPods Pro 2 beide prima oortjes zijn, ligt het maar net aan je eigen voorkeuren welke versie bij je past. Daarom hebben we de grootste verschillen hier op een rij gezet. AirPods 4 vs AirPods Pro 2: welke moet je hebben?

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

De 7 belangrijkste verschillen

1. Ander design

AirPods camera's 2026

Werp een blik op de AirPods-modellen en je ziet direct een groot verschil: de oordopjes an sich. De AirPods Pro 2 hebben siliconen dopjes, waarmee je je gehoorgangen volledig kunt afsluiten. Bovendien kun je de pasvorm hiervan aanpassen, want de Pro 2 worden geleverd met dopjes in de maten XS, S, M en L. Bij de AirPods 4 vind je geen verwisselbare en/of siliconen dopjes: je legt ze als het ware op je oorschelp, waardoor ze je gehoorgang nooit helemaal afsluiten.

Verder lijken de twee behoorlijk op elkaar. Beide oortjes zijn wit, hebben langwerpige steeltjes en worden geleverd met een oplaadcase. Alleen laatstgenoemde ziet er zichtbaar anders uit: de AirPods 4 hebben een wat smallere case dan de AirPods Pro 2, maar ook een hogere.

2. Met of zonder ruisonderdrukking

AirPods Pro 2 gehoorfuncties

Als muziekliefhebber kun je eigenlijk niet zonder oortjes met actieve ruisonderdrukking. Dit zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt weggefilterd, zodat jij alleen nog maar de audio hoort die uit je oortjes komt. Zo heb je dus geen last van verkeersgeluiden, mensen die in gesprek zijn en andere storende geluiden.

Niet alle versies van de AirPods hebben actieve ruisonderdrukking. Sterker nog, bij de AirPods 4 kun je zelf kiezen: er is een versie met én eentje zonder. Je betaalt dan een hoger prijskaartje als je de feature wel wilt hebben. Toch kan de actieve ruisonderdrukking van de AirPods 4 niet op tegen die van de AirPods Pro 2, want deze hebben tot twee keer betere ruisonderdrukking. Dit is dus je beste keuze als je de buitenwereld zo goed mogelijk wilt afschermen.

3. Nog meer modi

AirPods Pro 1 en 2 verschil

De AirPods hebben niet alleen ruisonderdrukking, maar ook wat andere modi:

  • Transparantiemodus: hiermee kunnen de AirPods geluid in je omgeving versterken, zodat je duidelijk hoort wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld handig als je veilig wilt deelnemen aan het verkeer terwijl je je oortjes draagt.
  • Gespreksdetectie: het geluid van je audio wordt verlaagd wanneer mensen tegen je praten, zodat je iedereen goed kunt verstaan.
  • Adaptieve audio: wanneer je de transparantiemodus hebt geactiveerd, zal adaptieve audio extra harde geluiden alsnog enigszins dempen om je gehoor te beschermen.

Apple geeft je alles of niets: de AirPods hebben of alle modi die hierboven staan, of geen een. Zo vind je de transparantiemodus, gespreksdetectie en adaptieve audio allemaal terug op de AirPods Pro 2 en de AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking. Tegelijkertijd vind je al die modi niet op de AirPods 4 zonder actieve ruisonderdrukking. Houd hier rekening mee, want als je deze features eenmaal gewend bent, zijn ze later een groot gemis.

4. Gehoorfeatures

De AirPods Pro 2 hebben niet alleen geweldig geluid, maar helpen je ook met je gehoor. Zo kun je er een gehoortest mee uitvoeren om eventuele gehoorschade op te sporen. Is er iets loos, dan kun je de oortjes zelfs inzetten als gehoorapparaat. Het omgevingsgeluid wordt dan zo aangepast, dat je gehoorverlies per oor wordt gecompenseerd.

De gehoorfuncties ontbreken op beide versies van de AirPods 4. Ook die met actieve ruisonderdrukking moet ze dus missen. Houd hier dus rekening mee als je gehoorschade hebt of denkt te hebben.

5. Bediening

AirPods bellen

Je kunt de steeltjes van de AirPods 4-modellen en de AirPods Pro 2 indrukken om het geluid te bedienen. Zo druk je één keer om je geluid te pauzeren of hervatten, twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om het vorige liedje opnieuw af te spelen. Bovendien kun je de oortjes gebruiken om Siri op te roepen of een telefoongesprek te beheren.

De AirPods Pro 2 hebben nog een extraatje: touch-bediening. Er zit namelijk een balkje op de steeltjes, waar je overheen kunt wrijven om het volume te wijzigen. Veeg omhoog voor harder, veeg omlaag voor zachter. Met deze oortjes hoef je dus bijna nooit je iPhone erbij te pakken om het geluid aan te passen.

6. Beste batterijduur?

AirPods opladen

Qua batterijduur verschillen de oortjes amper van elkaar. Beide versies van de AirPods 4 houden het tot vijf uur vol na één oplaadbeurt, bij de AirPods Pro 2 is dit zes uur. Met Apple’s luxe oortjes heb je dus iets langer luisterplezier, maar in combinatie met de oplaadcase kun je alle drie de modellen uitbreiden naar wel dertig uur luistertijd.

7. Prijskaartjes

Voor de beste oortjes betaal je natuurlijk ook het hoogste bedrag. Vandaar dat de AirPods Pro 2 een adviesprijs van maar liefst 279 euro hebben. Dat is een stuk meer dan Apple’s ‘gewone’ oortjes: de AirPods 4 met ruisonderdrukking kosten 199 euro, voor de versie zonder ruisonderdrukking ben je 149 euro kwijt.

AirPods 4 vs. AirPods Pro 2: het complete overzicht

SpecificatiesAirPods Pro 2AirPods 4 met actieve ruisonderdrukkingAirPods 4
BedieningDruk & TouchDrukDruk
RuisonderdrukkingJa, 2x beter bij andere AirPodsJaNee
TransparantiemodusJaJaNee
GespreksdetectieJaJaNee
Adaptieve audioJaJaNee
GehoorfunctiesJaNeeNee
Persoonlijke ruimtelijke audioJaJaJa
ChipH2H2H2
BatterijduurTot 6 uur
Tot 30 uur met oplaadcase
Tot 5 uur
Tot 30 uur met oplaadcase
Tot 5 uur
Tot 30 uur met oplaadcase
OplaadcaseLightning in 2022, usb-c sinds 2023
MagSafe-ondersteuning
Zoek mijn-ondersteuning
Ondersteuning voor nauwkeurig zoeken
Oogje voor polsbandje of lanyard
Case met speaker
usb-c-aansluiting
Zoek mijn-ondersteuning
Ondersteuning voor nauwkeurig zoeken
Case met speaker
usb-c-aansluiting
BluetoothBluetooth 5.3Bluetooth 5.3Bluetooth 5.3
Zweet-, stof- en waterbestendigheidJa, volgens IP54-normJa, volgens IP54-normJa, volgens IP54-norm
Verwisselbare oordopjesJa, vier maten: XS, S, M, LNeeNee
Adviesprijs279 euro199 euro149 euro

Conclusie

Dus, welke AirPods moet je kopen? Dat ligt er maar net aan! Wil je alles uit je oordopjes halen en maakt het je niet uit wat je betaalt, ga dan voor de AirPods Pro 2. Zo krijg je de beste bediening, ruisonderdrukking en batterijduur, maar krijg je ook functies als gespreksdetectie, adaptieve audio, de transparantiemodus en nauwkeurig zoeken. Plus je hebt verwisselbare oordopjes, zodat je de AirPods naar de vorm van je oor kunt zetten.

De adviesprijs bedraagt dus 279 euro, maar buiten de Apple Store om vind je doorgaans betere prijzen. In de onderstaande prijsvergelijker vind je de beste deal van het moment:

Wil je juist oortjes met het laagste prijskaartje, dan kom je uit bij de AirPods 4. Je moet dan dus wel heel wat functies missen. Wat ons betreft is de actieve ruisonderdrukking echter onmisbaar. We raden dan ook aan om de versie mét die functie te kopen: je betaalt dan iets meer, maar krijgt wel toegang tot een geliefde functie. De AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking zijn zo een mooie middenweg: je krijgt een Pro-feature voor een lager prijskaartje.

De AirPods 4 gaan bij Apple voor 199 euro over de toonbank. Ook hiervoor geldt: kijk vooral even rond, want doorgaans vind je de oortjes bij andere winkels voor een lager prijskaartje. In de onderstaande prijsvergelijker vind je de beste deal van het moment. Controleer tijdens het afrekenen wel of je de juiste versie hebt!