Terug naar Mac mini 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Mac mini 2022

Door Ward Edema18 februari 2022 11:274 min. leestijd

De Mac mini is de allerkleinste Mac, en de enige Mac waarbij je alle onderdelen (scherm, muis, toetsenbord) zelf uitkiest. Dit jaar krijgt het duurdere model van de Mac mini – dat nu nog een Intel-processor heeft – een flinke upgrade. Wat is er allemaal nieuw? Je leest het in dit dossier over de Mac mini 2022.

Mac mini 2022

Mac mini 2022 in het kort

  • Ook bekend als Mac Pro mini
  • Aankondiging in maart of april 2022
  • Vervangt de Mac mini met Intel-processor
  • Nieuw design met glazen bovenkant en externe voeding
  • Supersnelle M1 Pro- en M1 Max-processors
  • Standaard meer opslag (512 GB) en meer geheugen (16 GB)
  • Vanafprijs rond de € 1500

Nieuw design

Mac mini 2022 vergelijking

Tijd voor een wist-je-datje: wist je dat de Mac mini al sinds 2010 hetzelfde design heeft? Het enige wat er sinds die tijd aan de buitenkant is veranderd, is het verdwijnen van de dvd-speler.

Hoog tijd voor een nieuw ontwerp dus, en volgens de laatste geruchten komt dit nieuwe ontwerp er met de Mac mini 2022. Hij wordt iets dunner dan z’n voorganger, krijgt een glazen bovenkant die doet denken aan de allereerste Mac mini, en zal geen plastic achterzijde meer hebben.

Externe voeding met een trucje

Mac mini 2022 voeding

Dat het design dunner wordt, heeft onder andere te maken met de voeding. Bij alle modellen vanaf 2010 zat deze ingebouwd, maar bij de Mac mini 2022 is de voeding extern met een magnetische aansluiting. Dit heeft, naast het dunner maken van de Mac, twee andere grote voordelen.

Ten eerste is de voeding zo gemakkelijker te vervangen als hij het begeeft: je hoeft daarvoor niet meer je Mac mini open te schroeven. Ten tweede geeft het Apple de mogelijkheid om de bedrade internetaansluiting (ethernet) in de voeding te verwerken, waardoor er een kabeltje minder naar je Mac mini hoeft te lopen. Dit is ook al zo op de 24-inch iMac.

M1 Pro en M1 Max

M1 Pro vs. M1 Max

De instap-Mac mini kreeg in 2020 een behoorlijke boost met de M1-chip, en nu is ook het duurdere model aan de beurt. Deze krijgt de M1 Pro- en M1 Max-chips die we al kennen van de nieuwste MacBook Pro.

De M1 Pro is significant sneller dan de M1. Waar de M1 vier performance-cores heeft voor het zware werk en vier efficiency-cores voor lichtere taken, heeft de M1 Pro maar liefst acht performance-cores en twee efficiency-cores. Daarnaast is de grafische kracht het dubbele van de M1: 16 gpu-cores in plaats van 8. De M1 Max doet hier nog een schepje bovenop met 32 gpu-cores.

Dit betekent kort gezegd dat de nieuwe Mac mini een echte krachtpatser wordt voor professionele taken zoals videobewerking, werken met 3D-modellen en complexe berekeningen.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Meer opslag, meer geheugen

Het M1-model van de Mac mini heeft standaard 256 GB opslag en 8 GB werkgeheugen. Bij de Mac mini 2022 is dit standaard verdubbeld: 512 GB opslag, en 16 GB werkgeheugen.

Hoe de processor eruitziet in dit basismodel van de nieuwe Mac mini, is nog niet zeker. Bij de MacBook Pro heeft het goedkoopste model (€ 2249) een 8c/14c M1 Pro-chip. Dit betekent dat er twee cpu-cores en twee gpu-cores zijn uitgeschakeld. De kans is aanwezig dat dit ook bij de Mac mini 2022 het geval zal zijn, en dat je extra moet betalen voor de ‘volwaardige’ 10c/16c M1 Pro.

Mac mini 2022: prijs en release

Mac mini 2022 release

De nieuwe Mac mini wordt naar verwachting tijdens het eerste Apple-event van het jaar aangekondigd. Dit is volgens de laatste geruchten al op 8 maart. De uiteindelijke Mac mini 2022 release is in dat geval op z’n vroegst nog die week (11 maart), en op z’n laatst pas later in april.

De Mac mini 2022 prijs is momenteel nog een schatting. Het huidige M1-model kost € 799, en het Intel-model kost € 1259. De verwachting is dat de Mac mini 2022 duurder wordt dan het Intel-model, en wij gaan voorzichtig uit van een prijs rond de € 1500.

De Mac mini met M1-chip zal ook na de aankondiging van de Mac mini 2022 nog steeds beschikbaar zijn. Je koopt de Mac mini M1 bij winkels als Amac, Coolblue en Bol.com.

 

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden