Terug naar iPhone XR
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone XR

Door Laura Grootaarts8 augustus 2018 07:335 min. leestijd

De iPhone XR is een van de drie nieuwe iPhones die Apple op 12 september 2018 presenteerde tijdens de keynote. Hij is stukken goedkoper dan de nieuwe iPhone XS (Max), doet zodoende op bepaalde gebieden concessies, maar heeft alles in zich om de populairste iPhone te worden. Dit moet je weten van de iPhone XR!iPhone XR geel

Je kunt de iPhone XR los bestellen bij:
Amac | Belsimpel | Coolblue | Mediamarkt

Zoek je naar een toestel met abonnement? Kijk dan eens bij:
Belsimpel | Mobiel.nl | KPN | T-Mobile | Tele 2 | Vodafone

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Daarnaast kun je een refurbished iPhone XR kopen.

De iPhone XR in een notendop

 • Aankondiging op woensdag 12 september 2018.
 • Voorverkoop vrijdag 19 oktober, officiële release vrijdag 26 oktober.
 • Draadloos oplaadbaar, snellere A12 Bionic-chip, verbeterde camera, Liquid Retina lcd-display.
 • Verkrijgbaar in zes kleuren.
 • 64, 128 of 256 GB opslagcapaciteit.
 • Vanaf-prijs van de iPhone XR bij release: € 859. Ook refurbished verkrijgbaar

iPhone XR design

De iPhone XR lijkt – net zoals de iPhone XS (Max) – sprekend op de iPhone X. Dat wil zeggen, hij heeft een voorkant die één en al scherm is, met een smalle rand eromheen. Die rand is overigens wel net iets dikker dan bij de andere iPhone X-modellen. Het toestel heeft geen thuisknop met Touch ID. Je ontgrendelt het toestel met je gezicht (Face ID): de benodigde True Depth-camera is verwerkt in de notch bovenaan in het scherm.

LCD-scherm zonder 3D Touch

De iPhone XR heeft een 6,1-inch Liquid Retina HD-display. Qua formaat is de iPhone XR hiermee het middelste van de drie nieuwe toestellen, tussen de 5,8-inch iPhone XS en de gigantische 6,5-inch iPhone XS Max in.

Om de XR goedkoper te kunnen houden, heeft Apple wat concessies moeten doen. De XR heeft zodoende geen oled-scherm, maar een lcd-scherm. Het grootste lcd-scherm ooit op een iPhone. Een groter scherm dus, maar niet beter. De XR is zelf niet in staat om 1080p Full HD-content te tonen. De resolutie is relatief laag: 1792 x 828 pixels bij 326 ppi, tegenover 2436 x 1125 pixels bij 458 ppi voor de iPhone XS en 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi voor de iPhone 8 Plus.

Op de iPhone XR ontbreekt de 3D Touch-sensor, dus je kunt niet meer harder op het scherm duwen voor extra acties. Apple heeft wel iets anders bedacht: Haptische Touch. Het lijkt een mooie marketingnaam voor het langer in plaats van harder indrukken van het scherm. En als extraatje heeft Apple daar haptische feedback aan toegevoegd – je voelt ter bevestiging even een trillinkje.

Zes kleuren

iPhone Xr kleuren

Hoewel de iPhone XR op het eerste gezicht heel wat trekken heeft van de voltallige iPhone X-familie, springt een verschil direct in het oog. De XR is beschikbaar in diverse kleurtjes, zes in totaal. De kleurtjes ogen levendig en chic en zijn opgebouwd uit maar liefst zeven lagen. Je kunt kiezen uit blauw, geel, koraal, rood of – als je het wat minder bont wilt maken – wit en zwart. Het frame rondom het toestel matcht qua kleur bij de glazen achterzijde van het toestel. Het is gemaakt van aluminium. Bij de premium modellen heeft Apple gebruikgemaakt van roestvrijstaal. Het is voor het eerst dat Apple direct bij lancering een Product Red-versie toevoegt.

Camera iPhone XR

Het schieten van de mooiste portretfoto’s was voorheen voorbehouden aan alle iPhone modellen met een dubbele camera. De iPhone XR moet het doen met een enkele cameralens, maar is hiertoe ook in staat. De concessie die Apple heeft gedaan, heeft vooral met zoomen te maken: tot 5x digitale zoom, waarbij je bij de XS tot 2x optische en tot 10x digitale zoom hebt. En bij de portretmodus kun je kiezen uit drie in plaats van vijf effecten.

iCreate 148
iCreate 148
32 iPhone-tips die je leven redden 🛟

Maar vooral de overeenkomsten met het premium model vallen op. Net zoals de XS Max ondersteunt hij Slimme HDR: er worden tegelijkertijd verschillende foto’s met een afwijkende belichting en andere instellingen gemaakt. De beste delen hiervan worden gecombineerd tot één foto. En heb je een portretfoto gemaakt, maar ben je achteraf toch niet helemaal tevreden over het resultaat? Geen probleem: je kunt de scherptediepte achteraf nog aanpassen, net zoals bij de XS Max. De TrueDepth-camera (selfie-camera) is bij alle drie de nieuwe iPhones precies gelijk.

A12 Bionic-chip

A12 bionic

Net zoals de iPhone XS (Max) is de iPhone XR uitgerust met een A12 Bionic-chip, met een Neural Engine van weer een nieuwe generatie. Daarmee geniet de iPhone XR van dezelfde voordelen als de iPhone XR (Max). Multitasken, gamen of het bewerken van video’s gaat supervloeiend. En omdat de chip efficiënt is, gaat de batterij langer mee dan voorheen.

iPhone XR kopen

De iPhone XR gaat is 19 oktober in de voorverkoop gegaan en ligt vanaf 26 oktober 2018 dan ook daadwerkelijk in de winkels. De prijs van de iPhone XR is afhankelijk van de opslagcapaciteit waarvoor je kiest:

 • iPhone XR 64 GB – € 859
 • iPhone XR 128 GB – € 919
 • iPhone XR 256 GB – € 1029

Het gaat daarmee te ver om te spreken over een budget-model. Wel is het toestel stukken goedkoper dan de iPhone XS (Max), terwijl het toch een zeer complete iPhone X-ervaring biedt.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

 

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis KPN hebt

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 8
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden