Terug naar iPad 2019
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPad 2019

Door Laura Grootaarts5 maart 2019 10:494 min. leestijd

Apple’s ‘gewone’ iPad, de iPad 2018, krijgt waarschijnlijk op korte termijn een opvolger. Wat weten we van deze iPad 2019? Hieronder lees je de laatste iPad 2019 geruchten en voorspellingen.

Drie soorten iPads

Bij Apple zijn drie soorten iPads te koop: de iPad mini, de iPad Pro, en een derde iPad die heel eenvoudig ‘iPad’ genoemd wordt. Zoek je een gewone iPad, bijvoorbeeld voor je gezin? Dan is deze nieuwe iPad het model dat je hebben moet. Het is een degelijke iPad voor dagelijks gebruik, in een fijn formaat en zonder de toeters en bellen van de Pro-modellen. We zijn inmiddels bijna toe aan de zevende generatie van deze reguliere iPad, die we verder iPad 2019 noemen.

iPad 2019 design: groter scherm

10,5 inch iPad Pro scherm

De nieuwe iPad ziet er naar verwachting nét even anders uit dan zijn voorgangers en dat heeft alles te maken met het scherm. Van de allereerste iPad tot en met de iPad 2018: stuk voor stuk hadden ze een schermdiagonaal van 9,7 inch. De iPad 2019 krijgt waarschijnlijk een iets groter scherm: 10 of 10,2 inch. De iPad zelf wordt in totaliteit niet groter, en dat komt omdat de rand om het scherm een juist weer een stuk smaller wordt. Verhoudingsgewijs bestaat een veel groter gedeelte van de voorkant straks uit scherm. Apple heeft dat trucje eerder toegepast bij de 10,5-inch iPad Pro 2017.

Nog wel Touch ID

De rand om het scherm van de iPad 2019 mag dan stukken smaller zijn, het is niet zo drastisch als bij de iPad Pro 2018 die vrijwel geen randen meer heeft. De ruimte onder het scherm biedt zodoende nog altijd genoeg ruimte voor de oude vertrouwde thuisknop met ingebouwde Touch ID-sensor. Je ontgrendelt de iPad dus met je vingerafdruk. De nieuwere iPhones en de iPad Pro zijn inmiddels overgestapt op gezichtsherkenning (Face ID), maar we verwachten dat nog niet voor deze standaard iPad. Dat zou de prijs ook meteen sterk verhogen.

Apple Pencil 1 of 2?

Apple Pencil op de iPad Pro

Een van de opvallendste vernieuwingen aan de iPad 2018 vorig jaar was ondersteuning voor de Apple Pencil van de eerste generatie. Inmiddels is er een tweede Apple Pencil verschenen, uitsluitend voor de iPad Pro. De iPad Pro heeft magneten zodat je de Apple Pencil 2 eraan kunt vastkleven, om op te laden en om te koppelen.

Dat de iPad 2019 Apple Pencil-ondersteuning krijgt, lijkt absoluut zeker – anders zou het juist een stap terug zijn ten opzichte van zijn voorganger. De vraag is: krijgt hij ondersteuning voor de oude Apple Pencil, of voor de nieuwe? We verwachten dat de nieuwe iPad nog steeds werkt met de oude Apple Pencil. Voor de nieuwe Apple Pencil zou Apple de behuizing van de iPad anders moeten ontwerpen vanwege de magneten, en dat lijkt geen realistisch scenario, opnieuw in verband met de prijs.

Meer weten over Apple Pencil?
Bekijk dit dossier

Andere mogelijke vernieuwingen

Het staat vrijwel vast dat de iPad 2019 een nieuwe en krachtigere processor krijgt. De iPad 2018 is uitgerust met een A10-chip, voor de iPad 2019 wordt het waarschijnlijk een A11-chip – enigszins vergelijkbaar met de processor van de iPhone 8 en de iPhone X. Andere verbeteringen hebben mogelijk te maken met de camera en de speakers. Bij de iPad Pro 2018 Apple is Apple overgestapt van Lightning naar usb-c. De verwachting is dat Apple deze overstap ook bij andere iOS-apparaten gaat maken. We verwachten echter dat de iPad 2019 nog gewoon een Lightning-poort blijft houden.

Prijs

Apple zette de iPad 2018 vorig jaar in de markt als ‘de goedkoopste iPad ooit’. Voor het instapmodel (32 GB opslag, wifi zonder cellular) betaal je € 359. Het duurste model (128 GB opslag, wifi + cellular) kost € 579. Naar verwachting wordt de iPad 2019 ongeveer even duur.

iPad 2019 release datum

De laatste jaren presenteert Apple nieuwe iPads tijdens een keynote in maart. Op dit moment is er nog geen officiële aankondiging van een Apple-event, wel zijn er sterke geruchten over een keynote op maandag 25 maart. Mocht er inderdaad een keynote komen, dan ligt de iPad 2019 de vrijdag erna – 29 maart – in de winkels. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het grote iPad & iPhone boek 2019
Het grote iPad & iPhone boek 2019
Editie iOS 12

Volgend dossier
iPhone 2019
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden