Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak kennis met het woordenboek van je Mac

Uh, wat betekent dat woord nou weer? Woordenboek heeft het antwoord.
Woordenboek Mac
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_woordenboek_145
1

Open de app Woordenboek

Open de app, selecteer het woordenboek dat je wilt gebruiken en typ in de zoekbalk rechtsboven een woord(deel). Van appel tot levensverzekeringsmaatschappij – deze zoekterm kan alle kanten op. Iets getypt? De app zoekt vanzelf.

ws_woordenboek_145
2

Resultaten

Links verschijnen alle resultaten waar je zoekterm in voorkomt. Bovenaan staat wat je zelf hebt getypt, daarna volgen de gerelateerde termen. Scrol door de lijst heen en klik op het resultaat waarvan je meer wilt weten.

ws_woordenboek_145
3

Definities

Je hebt bank en je hebt bank, want ja, soms hebben woorden meer dan één betekenis. In Woordenboek staan ze rechts. Naast ieder klein cijfertje vind je een andere definitie of vertaling, dus kijk goed welke je nodig hebt.

ws_woordenboek_145
4

Gezegden

De app laat ook alle gezegden zien waarin je gezochte woord voorkomt. Deze zijn dikgedrukt en staan onder de definitie waar in deze uitdrukking naar wordt verwezen. Het teken ‘~’ geeft aan op welke plek in de zin deze term staat.

ws_woordenboek_145
5

Zegt me niets

Zul je zien: zoek je een definitie of vertaling op, staat daarin óók een onbekend woord. Klik hierop om er meer over te lezen. Zo kun je oneindig doorklikken, maar klik op de gele pijl in de zoekbalk om terug naar het begin te gaan.

ws_woordenboek_145
6

Instellingen

Er zijn standaard een handvol woordenboeken geactiveerd, maar als je toevallig een andere taal spreekt of leert, wil je er vast nog meer raadplegen. Toevoegen werkt via de menubalk bovenin: klik op ‘Woordenboek>Instellingen’.

ws_woordenboek_145
7

Woordenboek toevoegen

Er verschijnt een uitgebreide lijst, met daarin alle beschikbare woordenboeken. Vink de versies aan die je nodig hebt – het downloaden duurt even, dus wacht tot de laadbalk vol is. Ga daarna terug naar de app om hem te gebruiken.

ws_woordenboek_145
8

Rechtstreeks

Kom je in een browser of app een woord tegen dat je niet kent, zoals op onze website? Vraag daar direct om de betekenis. Ctr-klik op het woord en kies ‘Zoek [woord] op’. Je woordenboeken zoeken nu naar definities en vertalingen.

ws_woordenboek_145
9

Meer informatie

Nadat je stap acht hebt uitgevoerd, kan Woordenboek je aanraden om meer over dit woord te lezen. Daarvoor klik je op een van de tabbladen onderin – zoals Siri-websitesuggesties of Wikipedia – en helpt een andere bron je verder.

Interactieve afbeelding
En je iPhone en iPad dan?

Om voor ons mysterieuze redenen heeft Apple besloten om de Woordenboek-app exclusief voor de Mac te maken, al is het op je iPhone en iPad nog steeds mogelijk om naar definities en vertalingen te zoeken. Gewoon, rechtstreeks in een browser of app. Houd je vinger hier vast op een woord, tik indien nodig op het pijltje naar rechts en kies ‘Zoek op’. Net als in Woordenboek verschijnt nu de definitie en vertaling, maar je ziet ook de woordsoort, welk lidwoord erbij hoort en hoe je het woord uitspreekt. Al zijn ook hier niet alle woordenboeken standaard ingesteld, dus als je er meer nodig hebt, moet je die zelf toevoegen. Dat gaat net iets anders dan op je Mac: ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Woordenboek’, scrol door de lijst en tik op alle woordenboeken die je nodig hebt. Ze worden nu geüpload naar je toestel – nog even wachten en ze zijn klaar voor gebruik.