Apple Weer: met deze gids haal je alles uit de Weer-app
De Weer-app van Apple is je persoonlijke meteoroloog. Tegenwoordig is-ie er voor de iPhone, iPad en Mac en deze handige app biedt je direct toegang tot alle essentiële weersinformatie. In deze gids ontdek je hoe je het maximale uit de Weer-app haalt en welke handige trucjes erin verborgen zitten.
Over de interface
Live weer
Je hoeft maar een korte blik te werpen op het weer om te zien wat de stand van zaken is. De huidige temperatuur, het maximum, het minimum en de verdere weersomstandigheden zie je hier en de Live weer-animatie geeft een indruk van de werkelijke situatie. De regendruppels kletteren bijna realistisch op het blok onder de animatie. Wist je dat je het Live weer ook kunt tonen als bewegende wallpaper op je vergrendelscherm?
Noodweermeldingen
De app Weer stuurt je waarschuwingen als er extreem weer aan zit te komen, van winterstormen tot overstromingen en extreme hitte. Ook kun je een regenalarm instellen zodat je geen nat pak meer haalt, maar dat werkt helaas nog niet op iedere locatie.
Weersverwachtingen
Soms moet je weten wat het weer over tien minuten doet, soms wil je een week vooruitkijken. De Weer-app is van alle markten thuis. Maar wat betekenen al die pictogrammetjes? En wat moet je nou met die mysterieuze groen-geel-oranje lijntjes?
Modules
Zal ik me insmeren met zonnebrandcrème? Hoe laat moet ik op de fiets springen om nog voor het donker thuis te zijn? De verschillende weermodules vertellen je er alles over – en zelfs meer dan dat je er op het eerste gezicht van afleest.
Kaarten
Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden of heel veel cijfers: de interactieve kaarten geven je een goede indruk van de huidige weersomstandigheden. Er zijn kaarten met de temperatuur, neerslag en luchtkwaliteit.
Locaties
Waarschijnlijk wil je ook weleens het weer op een andere locatie bekijken. Dat van je werk enkele tientallen kilometers verderop, of je vakantiestek bijvoorbeeld. Dat kan natuurlijk, en de belangrijkste locaties sla je op in de weerlijst.
Haal meer uit de modules
Bij het openen van de Weer-app zie je meteen wat voor weer het is op dit moment. Wil je meer weten, dan kun je dieper in de materie duiken. Scrol op je iPhone een eind naar beneden en je ziet verschillende blokken – modules – die stuk voor stuk zijn toegespitst op een bepaald aspect van het weer. Op de Mac zie je deze modules direct al in een totaaloverzicht.
Modules
Op het hoofdscherm van Weer vind je diverse modules. Van de weersverwachting van de komende tien dagen tot iets specifieks als de vochtigheid of het zicht: hier vind je alles wat je nodig hebt. Maar wat niet iedereen weet, is dat je op deze modules kunt tikken of klikken om ze te openen, voor nog meer details.
Details
Een module is doorgaans opgebouwd uit een grafiekje met het verloop van vandaag, een uitleg over wat dit concreet betekent, en tot slot achtergrondinformatie over dit specifieke onderdeel. Via het kalendertje bovenaan kun je tot tien dagen vooruitblikken.
Grafiek
Het witte bolletje in de grafieken geeft aan wat de situatie van dit moment is op de schaal van vandaag. In dit geval: het zicht is goed, maar wordt straks nog beter. Beweeg je vinger over de grafiek voor een korte tijdreis.
Wisselen
Om te wisselen van module, hoef je niet terug naar het hoofdscherm – een enkele uitzondering daargelaten. Via de knop met het oogje wissel je direct naar andere modules waarover je meer wilt weten.
Meld een probleem
Moet je door de wind, door de regen, dwars door alles heen? En is er volgens Weer geen vuiltje aan de lucht? Tik dan op de module ‘Meld een probleem’ en geef aan de hand van een korte enquête aan wat er daadwerkelijk aan de hand is.
Wat betekenen de gekleurde lijntjes?
In de winter neigen ze naar blauw, in de zomer schieten ze zo naar oranje. Maar wat betekenen de gekleurde lijntjes bij de weersverwachting van de komende tien dagen nou? Kort gezegd: deze lijntjes tonen het temperatuurbereik voor die dag vergeleken met de temperatuur voor de rest van de komende anderhalve week.
Kijk om te beginnen maar eens naar de uiterste temperaturen op de iPhone hierboven. De komende tien dagen is de (verwachte) minimumtemperatuur 13°C. Het maximum is 30°C.
Kijk nu nog eens goed naar de lijntjes. Je ziet een subtiel egaal lijntje op de achtergrond. De linkerkant hiervan correspondeert met de minimumtemperatuur van de komende tien dagen (13°C dus). De rechterkant met de maximumtemperatuur in deze periode (30°C). Dit geldt voor alle tien dagen die je ziet en dit lijntje is dus ook steeds even lang.
Meer op de voorgrond zie je een balkje met een subtiel kleurverloop. Dit balkje staat voor de minimum- en maximumtemperatuur per dag. Op de donderdag valt de gekleurde lijn een beetje in het midden. Dit komt omdat het minimum van die dag 16°C is, wat hoger is dan het minimum van tien dagen. Ook is het maximum van die dag 25°C, wat lager is dan het maximum van tien dagen. Daardoor raakt het gekleurde gedeelte niet de uitersten van de lijn.
En dan is er ook nog het witte bolletje op het lijntje van vandaag. Dit laat zien waar je op dit moment op de temperatuurschaal zit. Je ziet het al: nu we dit schrijven, vallen de mussen dood van het dak, en het wordt zelfs nóg ietsje warmer.
Wat betekent het neerslagpercentage?
De Weer-app geeft aan dat er 70 procent kans is op regen. Maar over wat dat nu precies betekent, bestaan nog wat misverstanden. Gaat het 70 procent van de dag regenen? Valt er 70 procent van wat er normaal op deze dag van het jaar valt? Nee: het neerslagpercentage vertelt ons de waarschijnlijkheid van neerslag op een bepaalde locatie op een bepaald tijdstip.
Met andere woorden, onder vergelijkbare atmosferische omstandigheden (oftewel: vergelijkbare weersomstandigheden), leidde dat 70 van de 100 keer tot neerslag. De neerslagkans zegt verder niets over de hoeveelheid neerslag of de duur ervan: op een dag met 90 procent kans op neerslag, kan het prima vijf minuutjes motregenen (of helemaal niet natuurlijk, want het blijft kansberekening).
Bekijk de weerkaarten
In de Weer-app vind je naast de modules ook verschillende weerkaarten die in één oogopslag duidelijk maken hoe het zit met de temperatuur, neerslag en luchtkwaliteitsindex. Je kunt ze op twee manieren openen. Ten eerste, door linksonder op het pictogram met de landkaart te tikken. Ten tweede, door op de interactieve kaart tussen de modules te tikken.
Welke kaart je ziet, kan verschillen afhankelijk van de situatie. Deze wordt dan schermvullend weergegeven en vanuit deze weergave kom je bij de andere kaarten.
Neerslag
Heb je een regenjas of paraplu nodig? Dat check je op de Neerslagkaart. Op deze dynamische kaart zie je een grafische weergave van hoe de buien ontstaan, soms spookachtig langzaam, soms angstaanjagend snel. De kleuren maken duidelijk hoe intens de neerslag is – check ook de legenda linksboven.
Via het menu onderin wissel je tussen de neerslagverwachting van het komende uur en die van de komende twaalf uur. Zoom ver in op je eigen locatie voor een zo precies mogelijke indicatie van wat je precies te wachten staat.
Temperatuur
Je wisselt van kaart door op de drie ruitjes te tikken. De tweede kaart die je daar tegenkomt, is de Temperatuurkaart. Geen bewegende beelden dit keer, maar een statische plattegrond die laat zien hoe warm of koud het op dit moment is, op een schaal van heel donkerblauw (-40°C) tot diep in het rood (55°C). Fun fact: je iPhone mag je alleen gebruiken in een omgeving waar het tussen de 0 en de 35°C is.
Luchtkwaliteit
De laatste kaart laat de luchtkwaliteitsindex (LKI) zien. Deze geeft de kwaliteit van de lucht weer op basis van de niveaus van verontreinigende stoffen. Zo weet je hoe (on)gezond de lucht is om in te ademen. Het klinkt tegenstrijdig, maar een hogere LKI duidt op slechtere luchtkwaliteit en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals irritatie van de luchtwegen.
Sorry België, voor jullie is er geen kaart beschikbaar.
Volg het weer op alle locaties
Met de Weer-app houd je niet alleen het weer in je achtertuin in de gaten.
1 Huidige locatie
Standaard toont Weer de weersomstandigheden van je huidige locatie. Maar je kunt ook andere locaties op aarde toevoegen, en die opslaan zodat je er altijd snel bij kunt. Tik in dit scherm op de drie streepjes rechtsonder.
2 Overzicht
Misschien zie je in dit overzicht alleen nog je huidige locatie. Zoek met het zoekveld bovenin naar andere plekken zoals steden en luchthavens. Op de Mac vind je het zoekveld direct rechtsboven in de app.
3 Voeg toe
Je ziet nu dit scherm met alle weersinformatie over de gevraagde locatie. Die kun je bekijken en het daar dan bij laten, maar als je het weer op deze locatie vaker wilt raadplegen, tik je rechts op ‘Voeg toe’.
4 Lijst met locaties
De locatie wordt toegevoegd aan de lijst. Door de klokjes en het kleurgebruik is het meteen ook een wereldklok. Versleep de blokken in de juiste volgorde en verwijder een locatie door naar links te vegen.
5 Hoofdscherm
Ook vanuit het hoofdscherm navigeer je gemakkelijk door je lijst: veeg gewoon horizontaal over het scherm van de ene naar de andere locatie. Of gebruik de navigatiebalk onderaan in de app.
Live weer op je vergrendelscherm
Live weer
Op je vergrendelscherm kun je een animatie van het weer tonen. Die laat zien hoe de lucht in jouw regio er bij benadering uitziet, inclusief Thunderbolt & Lightning en een iCloud hier en daar. Ook zie je direct of de zon al onder is, want de achtergrond kleurt mee met de dag. Je stelt deze dynamische wallpaper in via ‘Instellingen>Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’. Je vindt hem in de galerie onder het kopje ‘Weer en Astronomie’.
Widgets
Bezig met het instellen van de Weer-achtergrond? Tik dan gaandeweg op de widgetkaders om Weer-widgets toe te voegen. Temperatuur, luchtkwaliteit en nog veel meer: Weer is misschien wel de app met de meeste widgets.
Meer widgets
Het is je misschien niet opgevallen, maar ook boven de klok kun je nog een widget plaatsen. Vergeet dus niet om op het smalle widgetkadertje op deze positie te tikken, want iedere snipper informatie is mooi meegenomen. Dit werkt overigens met álle achtergronden.
Goedemorgen
Wil je ’s ochtends als eerste weten wat voor weer het wordt? Het is best relevant voor wat je aantrekt en misschien ook wel je humeur. Dit uiterst beknopte weerbericht zie je alleen als je een Slaapschema hebt ingesteld. Dit doe je via de app Gezondheid: ga naar ‘Gegevens>Slaap’ en stel het in. Dat doet dan gelijk ook wonderen voor je nachtrust.
Code oranje: zo ontvang je eer weeralarm op je iPhone
Nu is er misschien nog geen wolkje aan de lucht, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Dreigt het weer om te slaan? Je iPhone kan je een weeralarm sturen in het geval van extreem weer. Maar hoe stel je deze noodweermeldingen in?
1 Pontificaal in beeld
Open je de Weer-app terwijl er extreem weer (in aantocht) is, dan kan dat je niet ontgaan: een waarschuwing staat pontificaal in beeld. Tik erop om meer inhoudelijke informatie te krijgen over het weeralarm.
2 Meldingen
Wil je liever een waarschuwing ontvangen als er iets loos is? Open de app Weer en tik op de drie streepjes rechtsonder. Tik daarna op de bol met de drie puntjes rechtsboven en op ‘Meldingen’.
3 Andere locaties
Zet de schakelaar achter ‘Extreem weer’ op groen voor meldingen op je huidige locatie. In de lijst daaronder kun je per locatie aangeven of je er meldingen over wilt krijgen – handig als je een eind reist voor je werk.
4 Neerslag komend uur
Misschien denk je bij de vorige stap: ik zet meteen de meldingen voor ‘Neerslag komend uur’ aan. Maar deze buienradar werkt nog lang niet overal. In de lijst met locaties zie je waar wel, en waar niet.
Als het weer je niet bevalt
Ontdek de beste alternatieven voor Apple’s Weer-app.
Yahoo Weer
Yahoo Weer lijkt misschien nog het meest op Apple’s eigen Weer-app. De interface is simpel en herkenbaar: bovenin zie je de uurlijkse voorspelling, daaronder de dagelijkse voorspelling, en nog verder daaronder details als vochtigheid, zicht, UV-index, luchtkwaliteit en een buienradar. Eén puntje: je moet meestal eerst even de eenheden goed zetten in het hamburgermenu aan de linkerzijde. Anders staan er verwarrende waarden in beeld als 50° in De Bilt – dat past toch meer bij de Sahara.
AccuWeather
Het hoofdscherm van AccuWeather werkt aan de hand van een ‘uurring’: hierin zie je of het in het komende uur gaat regenen, sneeuwen of ijzelen, en in welke mate. Ook zie je bij deze ring de temperatuur en gevoelstemperatuur voor de ochtend, middag en nacht.
Scrol je naar beneden, dan komen allerlei details over wind, vochtigheid, luchtkwaliteit en meer naar voren. En met de tabbladen onderin haal je nog meer weergaven tevoorschijn, waaronder een buienradar. Veel completer wordt het niet voor een gratis app. Er zit wel wat reclame in: die kun je weghalen voor € 9,99 per jaar.
Il Meteo
Een Italiaanse weer-app als beste alternatief voor die van Apple? Werkt dat een beetje in Nederland? Ja hoor, en nog veel beter dan je denkt. Dat ligt met name aan de gegevens die Il Meteo gebruikt. Deze komen enerzijds van een van de meest geavanceerde weersvoorspellingssystemen wereldwijd (Zeus 2016 HD) en anderzijds van het Europese Copernicus-instituut.
De combinatie hiervan zorgt voor de beste voorspellingen die we kennen. Il Meteo heeft er overigens zó veel vertrouwen in, dat je de voorspellingen kunt vergelijken met die van andere bekende instituten.
Buienradar
Hollandse glorie: de Buienradar-app. Maar deze app doet veel meer dan alleen een kaartje met blauwe wolkjes tonen. Je hebt namelijk ook toegang de uurlijkse en dagelijkse voorspellingen, evenals een weergrafiek en weernieuws. Wel heeft de app de nodige advertenties – dat valt te verwachten bij een gratis app, maar het is wel iets extremer dan bij de meeste weer-apps.
Carrot Weather
Carrot Weather is een weer-app met een persoonlijkheid. Direct als je hem voor het eerst opent, word je gevraagd hoe de app zich moet gedragen. Dit varieert van professioneel tot haast beledigend. Eenmaal ingesteld krijg je een mooi overzicht van de temperatuur en weersomstandigheden in de komende uren.
Scrol je naar beneden, dan komen daar ook dagelijkse voorspellingen bij. Het enige nadeel: de buienradar en veel andere functies vallen onder premium (€ 21,99 per jaar) of zelfs premium ultra (€ 43,99 per jaar). Je krijgt daar wel een waanzinnig veelzijdige Weer-app voor met zowat iedere denkbare functie.
Weersverwachting voor iOS 17
Zoals het journaal altijd besluit met een weerbericht, besluiten wij dit artikel met een vooruitblik op iOS 17 en meer. Wat is er nieuw in deze update die dit najaar verschijnt?
Maan
Niets hiervan haalde de WWDC, maar in de app Weer vind je vanaf iOS 17 ook diverse informatie over de maan. Die vind je via een nieuwe module op het hoofdscherm. Je ziet de huidige status van de maan, de tijd tot de volgende volle maan, tijden van maansondergang en maansopgang én een maankalender.
En Apple zou Apple niet zijn als ze geen subtiel grapje zouden verstoppen als ze daarvoor de kans hebben. Draai je aan het rad bovenin, dan zie je precies hoe de maan er op een specifieke dag uitziet. Hopelijk voegt Apple hem ook nog toe als widget voor het thuisscherm.
Wind
Eerder in dit artikel bespraken we de drie weerkaarten in de Weer-app: Neerslag, Temperatuur en Luchtkwaliteit. Wissel je van kaart in iOS 17, dan zul je zien dat er een vierde kaart bij is gekomen: Wind. Subtiele bewegende lijntjes laten zien wat de gemiddelde windsnelheid van vandaag is. Ook zie je de windrichting.
Het weer van gisteren
Gisterenochtend was die lange sportlegging iets te warm, en vandaag? Is het even warm als gisteren, of toch wat killer? In de app Weer kun je straks ook terugblikken op het weer van gisteren en het zodoende gemakkelijker vergelijken met de weersomstandigheden van vandaag. Niet alleen de temperatuur, maar alle waarden zijn beschikbaar. Dus ook de neerslag en de uv-index.
Gemiddelden
Dat het klimaat flink aan het veranderen is, dat is wel duidelijk. Maar in de app Weer kun je dat niet echt goed zien. Vanaf iOS 17 wel, want dan open je via de module ‘Gemiddelden’ heel wat extra gegevens en daarmee plaats je de boel veel beter in perspectief. Apple zet de temperatuur of neerslag van vandaag de dag af tegen het gemiddelde op deze dag. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van gegevens die sinds 1932 verzameld zijn.
Weer op de Watch
De huidige Weer-app op de Apple Watch biedt alle informatie die je nodig hebt, maar is eerlijk gezegd nogal heftig, met lange lijsten en cijfertjes om doorheen te vegen. Met watchOS 10 krijgt de app een complete metamorfose, waarbij er veel beter gebruikgemaakt wordt van de almaar groter wordende Apple Watch-schermpjes.
De app komt qua design en gebruik veel meer overeen met de Weer-app op de iPhone, inclusief de dynamisch geanimeerde weersomstandigheden. En dan is er ook nog de Peanuts-wijzerplaat, waarbij Snoopy je laat zien of het misschien hondenweer is.