Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

VNC Viewer: zo werk je vanaf een Windows-pc op je Mac

vnc viewer
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.
1

Je Mac instellen

Het eerste wat je moet doen is je Mac toestemming geven om externe verbindingen te accepteren. Open daarvoor Instellingen, klik op ‘Algemeen’ en daarna op ‘Delen’. Daar schakel je ‘Schermdeling’ in. Klik daarna op de ‘i’ die erachter staat. Je ziet dan een vergelijkbare tekst als deze staan:

Andere gebruikers hebben toegang tot het scherm van je computer via vnc://10.52.19.115/ of door te zoeken naar ‘MacBook Air van Maurice’ in de navigatiekolom van de Finder.
Het is handig om het vnc-adres of de naam op te schrijven of te kopiëren. Klik nu op Computerinstellingen. Plaats een vinkje voor ‘VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord:’ en vul een wachtwoord in. Je hebt dit wachtwoord verder niet nodig, maar je moet er wel iets invullen.

Instructiefoto: VNC Viewer installeren op je Windows-pc
2

VNC Viewer installeren op je Windows-pc

Nu kun je VNC Viewer op je Windows-pc gaan installeren, een account aanmaken is niet nodig. Ga daarvoor naar dewebsite en download het installatiebestand. Nadat je VNC Viewer hebt geïnstalleerd, wil de software dat je inlogt. Klik op de knop ‘Log in’ en klik in het volgende scherm op ‘Cancel’, want inloggen is zoals gezegd niet noodzakelijk.

Linksboven in het programma zie je ‘Enter a VNC server address or search’. Daar vul je het nummer of de naam in die je eerder hebt gekopieerd. Druk op Enter en de verbinding wordt tot stand gebracht.

Er verschijnt een melding in beeld die aangeeft dat de verbinding niet veilig is. Als je verbinding maakt vanuit en met je eigen computer is dat geen probleem. Klik dus op ‘Doorgaan’.

vnc viewer
3

Met VNC Viewer inloggen op je Mac

Er verschijnt nu een inlogscherm. Daar vul je je naam in en het wachtwoord dat je ook gebruikt om in je Mac in te loggen (dus niet het wachtwoord dat je net op je Mac hebt ingevoerd). Het scherm van je Mac verschijnt nu op je Windows-pc in beeld.rnrnAls je twee schermen gebruikt en die zijn allebei actief, zie je ook in VNC Viewer twee schermen verschijnen. In de praktijk is dat helemaal niet handig. Zorg er dus voor dat je tweede monitor niet is ingeschakeld.

vnc viewer
4

Werken met VNC Viewer

In principe werk je nu gewoon op je Mac zoals je altijd doet, maar er zijn wel een paar dingen anders dan normaal. Je zou misschien verwachten dat je een bestand kunt verwijderen met de sneltoetsen Cmd + Backspace, maar dit werkt niet. In plaats daarvan gebruik je Alt + Backspace.rnrnHet is ook mogelijk om met twee vingers tegelijk op een bestand te klikken (of je rechtermuisknop te gebruiken) en dan te kiezen voor ‘Verplaats naar prullenmand’. Kopiëren, knippen en plakken is gewoon mogelijk in combinatie met de Ctrl-toets. Een screenshot maken is gelukkig ook best logisch. Druk daarvoor op Shift + Alt + 3 en er wordt automatisch een screenshot op het bureaublad van je Mac opgeslagen.

Andersom: zo werk je vanaf je Mac op een Windows-pc

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je vanaf een Windows-pc werkt op je Mac. Wil je juist vanaf je Mac werken op een Windows-pc? Dat kan ook, maar dat werkt met een andere app: Remote Desktop. Wil je weten hoe het precies werkt? Lees dan ons artikel Remote Desktop: zo werk je vanaf je Mac op een Windows-pc.