Remote Desktop: zo werk je vanaf je Mac op een Windows-pc
Als je wilt thuiswerken vanaf je Mac op je Windows-pc op je werk, dan gebruik je Microsoft Remote Desktop. Er zijn dan wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je hoe je Remote Desktop installeert en er vervolgens optimaal mee kunt werken.
Remote Desktop installeren
Het eerste wat je moet doen, is Microsoft Remote Desktop op je Mac installeren. Dat doe je gemakkelijk via de App Store. Vervolgens zijn er een paar dingen die je moet weten: je computernaam, de gateway en uiteraard je inloggegevens. Die inloggegevens weet je waarschijnlijk zelf wel, de computernaam en gateway kun je navragen bij de systeembeheerder op je werk.
Die systeembeheerder zal je Windows-pc waarschijnlijk ook zodanig moeten instellen dat deze externe verbindingen kan ontvangen. Wil je dit zelf regelen, dan kan dat door te gaan naar ‘Start>Instellingen>Systeem>Extern bureaublad’. Installeer de app, vul de gevraagde gegevens in en er wordt direct verbinding gemaakt met de pc op je werk.
Veiligheidswaarschuwing
Wanneer je verbinding maakt vanaf je Mac naar je Windows-pc, verschijnt er een beveiligingswaarschuwing in verband met een niet-geverifieerd certificaat. Als je thuis bent of op een klein bedrijfsnetwerk werkt, kun je gewoon op ‘Doorgaan’ klikken en de melding negeren. Maar wees gewaarschuwd als je op een groot netwerk zit met publieke toegang.
Is de desktopverbinding tot stand gebracht, dan zal je Windows-pc vergrendelen en overschakelen naar het inlogscherm. Als iemand de pc probeert te gebruiken, wordt je sessie op afstand beëindigd. Het is niet mogelijk dat twee mensen tegelijk dezelfde computer gebruiken.
Remote Desktop configureren
Via de ‘edit’-functie kun je de app verder configureren. Zo bepaal je met ‘Clipboard mode’ of je bestanden tussen beide computers kunt uitwisselen, of alleen de ene of alleen de andere kant op. Ook vind je er de optie die bepaalt op welke pc geluid wordt afgespeeld. Ook al zijn de standaard instellingen waarschijnlijk wel wat je wilt, het is toch een goed idee om ze even te controleren.
Met de optie ‘Folders’ maak je bepaalde mappen op je Mac toegankelijk binnen je Windows-sessie op afstand. Je hebt toegang tot deze mappen via Windows Verkenner. Je kunt werken met bestanden die zijn opgeslagen op je Mac in een Windows-programma of bestanden kopiëren tussen de computers. Het blijft wel allemaal binnen de externe sessie. Het delen van een map op deze manier maakt de map niet toegankelijk op de fysieke Windows-computer.
Meerdere beeldschermen
Het scherm van Remote Desktop wordt zoals alle apps geopend op je primaire beeldscherm. Gebruik je meerdere schermen, dan is het dus belangrijk dat het scherm waar je Remote Desktop op wilt gebruiken, staat ingesteld als primair beeldscherm. Dat pas je eenvoudig aan via de app Systeeminstellingen>Beeldschermen. Als je dit niet doet, opent Remote Desktop dus op het verkeerde beeldscherm. Je kunt er dan wel voor kiezen om het naar het andere beeldscherm te verplaatsen, maar de kans is groot dat je dan niet de juiste resolutie hebt en dat komt de kwaliteit zeker niet ten goede.
Werken met Remote Desktop
Je hebt met Remote Desktop in principe volledige toegang tot je pc op het werk. Maar het bedienen van een Windows-pc met een Mac-toetsenbord is wel even wennen. Zo werken sneltoetsen die je standaard op je Mac gebruikt in Remote Desktop ineens niet. En er zijn Windows-functies die je met een Mac-toetsenbord niet zonder meer kunt gebruiken. We geven je een overzicht van de dingen waar je waarschijnlijk tegenaan loopt en vertellen je hoe je ze oplost.
Bestanden verplaatsen en verwijderen
Het is niet mogelijk om bestanden van de ene computer naar de andere te slepen. Maar omdat beide computers gebruikmaken van hetzelfde klembord (mits je de Clipboard mode hebt laten staan op ‘Bidirectional’), is kopiëren en plakken juist helemaal geen probleem.
Knippen is iets dat je normaliter niet kunt op je Mac. Maar omdat je nu via je Mac op een Windows-pc werkt, kan dit ineens wel. De toetsencombinatie hiervoor is gelukkig erg voor de hand liggend: Cmd+X. Vervolgens kun je gewoon plakken zoals je gewend bent, dus met Cmd+V. Kopiëren en plakken gaat eveneens zoals je altijd doet.
Het verwijderen van bestanden wordt al wat lastiger. Op je Mac gebruik je normaal gesproken Cmd+Backspace, maar dat werkt niet op een Windows-pc. Maar er zijn gelukkig twee handige alternatieve manieren: het makkelijkst is om op Ctrl+D te drukken. Maar je kunt ook met twee vingers tegelijk op het bestand klikken. Het snelmenu dat op je Windows-pc wordt geopend als je er met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt dan in beeld. Daar kun je vervolgens gewoon kiezen voor ‘Verwijderen’.
Alt-tab gebruiken
Wisselen tussen verschillende schermen met ‘Alt-tab’ op je Windows-pc is via Remote Desktop wel mogelijk, maar je moet er wel de juiste toetsencombinatie voor gebruiken. Kies je ‘Cmd+Tab’, dan wissel je namelijk tussen Remote Desktop en de app die je daarvoor het laatst gebruikt hebt op je Mac. Wil je op je Windows-pc tussen de verschillende schermen wisselen, dan moet je Option+Tab gebruiken.
De belangrijkste sneltoetsen
Zoals gezegd gebruik je tijdens een remote desktop-sessie de sneltoetsen van de computer waar je verbinding mee hebt. Hoe je die sneltoetsen op je Mac-toetsenbord gebruikt, verschilt in meer of mindere mate. Hieronder zie je de toetsencombinaties die je waarschijnlijk het meest zult gebruiken:
- Alles selecteren: Command + A
- Kopiëren: Command + C
- Knippen: Command + X
- Plakken: Command + V
- Ongedaan maken: Command + Z
- Opnieuw toepassen: Control + Command + Y
- Venster sluiten: fn + Option + f4
- Bestandsnaam wijzigen: fn + F2
- Bestand verwijderen: Control + D
- Bestandseigenschappen weergeven: fn + Option + Enter
- Snelmenu van een geselecteerd item weergeven: Shift + fn + F10
- Nieuwe map aanmaken: Control + Shift + N
- Taakbeheer openen: fn + Control + Option + Backspace
Wil je deze sneltoetsen niet gebruiken en bepaal je ze liever zelf? Dat kan met de gratis software Karabiner-Elements.
Oefening baart kunst
In principe werkt Remote Desktop vanaf je Mac uitstekend. Aanvankelijk zul je wel moeten wennen aan bepaalde toetsencombinaties. Zoals je in de lijst hierboven ziet, zijn die niet allemaal even logisch. Als je bijvoorbeeld gewend bent om Alt+Tab te gebruiken, zul je in het begin waarschijnlijk vaak per ongeluk Cmd+Tab gebruiken in plaats van Option+Tab. Het is dan ook een goed idee om in het begin bovenstaande lijst erbij te houden. En bedenk dat hoe meer je er mee werkt, hoe beter het gaat!
Andersom: zo werk je vanaf Windows op je Mac
In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je vanaf je Mac op een Windows-pc werkt. Andersom kan natuurlijk ook: met de app VNC Viewer werk je eenvoudig vanaf Windows op je Mac. Lees daarover ons artikel VNC Viewer: zo werk je vanaf een Windows-pc op je Mac.