Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verken je foto’s op een wereldkaart

Afbeelding van Verken je foto’s op een wereldkaart
Moeilijkheid:
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Traditioneel blader je door je foto’s op basis van het moment waarop ze genomen zijn. Dit betekent echter dat we op ons geheugen moeten vertrouwen om specifieke kiekjes te vinden. Wanneer was je nou precies op vakantie? Twee jaar geleden? Of toch drie? Maar omdat je iPhone je foto’s en video’s automatisch ‘geotagt’, dus van locatiegegegevens voorziet, kunnen we ook door onze foto’s bladeren op basis van de plaats waar ze zijn gemaakt.

Als je bijvoorbeeld recente vakantiefoto’s wilt bekijken, kies je de optie ‘Plaatsen’ van Foto’s om foto’s op een wereldkaart te zien. Dit is een leuke én efficiënte manier om herinneringen aan een vakantie op te roepen. Veel ‘gewone’ camera’s (zoals veel spiegelreflexcamera’s), hebben deze functie voor geotagging niet. Gelukkig kun je handmatig een locatie aan deze foto’s toevoegen, zodat die ook op de kaart van Plaatsen in Foto’s verschijnt.

Lees hier hoe het werkt

Instructiefoto: Plaatsen in iOS
1

Plaatsen in iOS

Ga, nadat je een foto op je iPhone hebt gemaakt, naar de Foto’s-app om deze te bekijken. Veeg naar boven op de foto om de locatie te tonen. Je foto verschijnt als voorvertoning op een kaart.

Instructiefoto: Via siri
2

Via siri

De snelste manier om foto’s te bekijken die op een bepaalde locatie zijn gemaakt, is via Siri. Vraag hem bijvoorbeeld: ‘Toon alle foto’s die ik in Portugal heb gemaakt’. De resultaten verschijnen in de Foto’s-app, zowel op iOS als macOS.

Instructiefoto: Mét locatie
3

Mét locatie

Met iCloud-foto’s worden de locatiegegevens automatisch geüpload naar de cloud. Ook als je foto’s met een kabel op je Mac zet, zijn de gps-data inbegrepen. Alleen via AirDrop moet je zorgen dat ‘Opties>Locatie’ is geactiveerd.

Instructiefoto: Plaatsen in macOS
4

Plaatsen in macOS

Open Foto’s in macOS en ga naar het onderdeel ‘Plaatsen’. Er verschijnt een wereldkaart, met kleine voorvertoningen van foto’s op verschillende locaties. Bovenaan selecteer je naast de Kaart- ook een Satelliet-weergave.

Instructiefoto: Inzoomen
5

Inzoomen

Klik op de plus-knop rechtsonder om in te zoomen. Versleep de kaart met de muis en zoom eventueel nog meer in om een nog nauwkeurigere locatie van je foto’s te zien. Deze verspringen automatisch naar de goede plaats.

Instructiefoto: Bekijken per locatie
6

Bekijken per locatie

Klik op de voorvertoning om in de traditionele raster-weergave alle foto’s te bekijken die op deze specifieke plek zijn opgenomen. De naam van de locatie verschijnt linksboven in het venster.

Voeg handmatig een locatie toe

Fotografeer je met een camera zonder gps, dan kun je de locatie van de foto handmatig toevoegen zodat hij in de kaartweergave van Foto’s verschijnt. Op die manier kun je extra foto’s aan een bepaalde locatie toevoegen, ook al zijn ze niet met je iPhone gemaakt. In dit voorbeeld laten we je zien hoe je een foto kunt geotaggen die met een spiegelreflex werd gemaakt, zodat hij op dezelfde locatie verschijnt als de kiekjes die met je iPhone werden gemaakt.

Instructiefoto: Zoek naar de locatie
1

Zoek naar de locatie

Open een kiekje in Foto’s en klik op de ‘i’-knop om het info-paneel te openen. Ga naar het veld ‘Wijs een locatie toe’ en typ de naam van de locatie waar de foto werd gemaakt.

Instructiefoto: Finetune de locatie
2

Finetune de locatie

Duw op Enter om een locatie te kiezen, maar zoom daarna nog verder op de punaise. Versleep deze nu handmatig naar de exacte locatie waar de foto is gemaakt. De locatie wordt meteen opgeslagen in de metagegevens van de foto.