Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Academy Gratis workshop

Toegankelijkheidsfuncties in iOS die voor iedereen handig zijn

Ze zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met een beperking - maar iedereen kan er wat mee!
Toegankelijkheidsfuncties iPhone
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.
Toegankelijkheidsfuncties iPhone
1

Speel rustgevende geluiden af

Open ‘Instellingen>Toegankelijkheid> Audio/Visueel> Achtergrondgeluiden’ en zet de schuif bovenaan op groen. Bij ‘Klank’ kies je een geluid dat jij fijn vindt, bijvoorbeeld regen. Dit helpt je om te concentreren of kalmeren.

Toegankelijkheidsfuncties iPhone
2

Pas de tekstgrootte aan (1)

Zijn teksten de priegelig? Of wil je juist kleinere letters zodat er meer tekst op het scherm past? Zet de knop ‘Tekstgrootte’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel.

Toegankelijkheidsfuncties iPhone
3

Pas de tekstgrootte aan (2)

Tik nu in het Bedieningspaneel op Tekstgrootte – de aA-knop. Bepaal de tekstgrootte met de schuifbalk. Met de knop onderaan bepaal je waar de lettergrootte wordt aangepast: alleen in de app waar je nu zit, of in alle apps.

ws_toegang_140
4

‘Geheime’ knop op de achterkant

Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid> Aanraken’ en tik helemaal onderaan op ‘Tik op achterkant’. Tik op ‘Dubbel tikken’ of ‘Driemaal tikken’ en geef aan wat voor actie je eraan wilt koppelen. Tik dan twee of drie keer achter op het Apple-logo!

ws_toegang_140
5

Ledlifts bij melding

Mis je wel eens meldingen, ondanks het gebiep en getril van je iPhone? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid> Audio/Visueel’ en zet de schakelaar achter ‘Ledflits bij melding’ op groen. Bij bijvoorbeeld een telefoontje licht de flitser op.

ws_toegang_140
6

Een virtuele thuisknop

Thuisknop kapot? Of überhaupt niet aanwezig? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en zet AssistiveTouch aan voor een virtueel exemplaar op je scherm. Via ‘Aangepaste taken’ bepaal je de functies.

Toegankelijkheidsfuncties iPhone
7

Typen met Siri

Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ en activeer ‘Typ vragen aan Siri’. Je hoeft je vragen dan niet meer hardop uit te spreken. Gewoon, omdat niet iedereen hoeft te weten welke vragen je aan je assistent stelt!

ws_toegang_140
8

Vergrootglas

Zet de knop ‘Vergrootglas’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel en tik op het zojuist toegevoegde loepje. Wauw, er zijn zó veel details om je heen te zien.

ws_toegang_140
9

Voor kleine handen

Kom je met je duim niet bovenin je scherm? Zet via ‘Instellingen>Toegankelijkheid> Aanraken’, ‘Bereikbaarheid’ aan. Veeg omlaag op de onderkant van het scherm, of tik (zonder klik) dubbel op de thuisknop, en alles schuift naar beneden.

Toegankelijkheidsfuncties iPhone
Global Accessibility Awareness Day

De bovengenoemde functies maken deel uit van iOS 16 en de andere nieuwe besturingssystemen die dit najaar verschijnen. Apple kondigde ze eerder al aan vanwege Global Accessibility Awareness Day, ieder jaar op de derde donderdag van mei.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!