Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verknip een geluidsfragment en componeer iets nieuws

Afbeelding van Verknip een geluidsfragment en componeer iets nieuws
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

In deze workshop bootsen we met behulp van de Quick Sampler Daft Punks iconische nummer One More Time na. Eerder zijn we al aan de slag gegaan met de Quick Sampler van Logic Pro. Het onderdeel Slice van deze handige plug-in hebben we in die workshop kort aangestipt. In deze vervolgworkshop gaan we hier dieper op in. Want door middel van Slice kun je een melodie of geluidsfragment gemakkelijk ombouwen. Je deelt een fragment op in stukken, waarbij elke toets van het (virtuele) keyboard een ander deel representeert. Zo kun je gemakkelijk experimenteren met verschillende volgordes en is het mogelijk om van die hippe, opgeknipte samples in je muziek te verwerken.

One More Time zelf maken

Je kunt dit doen door je eigen geluidsfragmenten in de Quick Sampler te slepen, maar hoe tof is het om de fijne kneepjes te leren door een bekend liedje na te bootsen? In dit geval brengen we een eerbetoon aan het onlangs gestopte Franse electropopduo Daft Punk. Hun hit One More Time is namelijk vernuftig opgebouwd uit samples van More Spell on You van Eddie Johns. Zoek dit nummer op Apple Music of YouTube op en neem seconde 18 tot en met seconde 26 op. Wij gebruiken hiervoor simpelweg Dictafoon van onze iPhone en AirDroppen de opname vervolgens naar onze Mac. Je kunt natuurlijk ook een microfoon bij je speakers zetten. Dat de kwaliteit misschien niet je van het is, maakt voor een sample niet zoveel uit. Daarna is het tijd om een (nieuw) Logic-project te starten.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Maak project aan
1

Maak project aan

Maak een nieuw project aan (Shift+Cmd+N) met een audiospoor. Zet het tempo van het project op 123 – de BPM van One More Time – en sleep de zojuist opgenomen sample naar het audiospoor.

Instructiefoto: Lijn uit
2

Lijn uit

Ze de eerste toon van de blazers precies aan het begin van een maat. Alles wat hiervoor komt kun je wegknippen. Toets Cmd+T om het fragment op te knippen en toets Backspace om het overbodige te verwijderen.

Instructiefoto: Aan tempo aanpassen
3

Aan tempo aanpassen

More Spell on You is sneller dan One More Time. Ctrl-klik op het fragment en kies voor ‘Tempo>Apply Project Tempo to Region and Downbeat’ om de sample weer goed in de maat te laten vallen.

Instructiefoto: Quick sampler
4

Quick sampler

Sleep nu net als in de workshop eerder in deze iCreate het fragment naar ‘Quick Sampler (Optimized)’ in het spoorkopgebied. Klik in het Quick Sampler-venster op de gekrulde golfvorm.

Instructiefoto: Beat Divisions
5

Beat Divisions

Kies achter Mode voor ‘Beat Divisions’ en zet het schuifje achter Division op ‘3/2’. Als je nu met Muzikaal Typen (Cmd+K) achtereenvolgens de F, S en Y intoetst, herken je waarschijnlijk al iets van de melodie.

Instructiefoto: Pas sneden aan
6

Pas sneden aan

Nog niet alle sneden staan goed, of elk partje is lang genoeg. Scrol op de golfvorm om in te zoomen. Versleep de snede van D#1 naar tel 6 en die van F1 en F#1 zet je op tellen 9 en 11.

Instructiefoto: Polyphony
7

Polyphony

Bij de draaiknoppen selecteer je in het Amp-gedeelte onder Polyphony ‘Mono’. Zo kan er maar een partje tegelijk afgespeeld worden en wordt het geen warboel als je niet perfect in de maat zit.

Instructiefoto: Pitch
8

Pitch

De toonhoogte is het hem ook nog niet helemaal. Zet in het onderdeel Pitch de draaiknop Coarse op -2. De sample wordt lager, precies zoals die in het nummer van Daft Punk klinkt.

Instructiefoto: One More Time
9

One More Time

Dan is nu eindelijk het moment aangebroken. Druk op de opnameknop en toets: F, F, F, S, F, F, F, S, F, F, F, S, Y, Y, Y, Y, Y, Y, S – en ‘one more time’. Zo krachtig is de Slice-functie van de Quick Sampler.

Toestemming van originele artiest

Je moet onderhand een rechtenstudie gedaan hebben om de wetgeving rond het gebruik van samples te kunnen doorgronden. In principe mag je voor privé-doeleinden alles gebruiken. Zodra je een liedje met een sample – hoe kort ook – uitbrengt is het echter noodzakelijk om toestemming te hebben van de originele artiest. Voor ons was dit reden om niet simpelweg de sample van More Spell on You als download beschikbaar te maken. Of je het er uiteindelijk toch op waagt om een sample in je liedje te verwerken is een persoonlijke afweging. Zo heeft Eminem voor Dido’s stukken in Stan ook geen toestemming gevraagd.