Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Pas je trackpad naar eigen wensen aan

Toetsenbord MacBook Air
Download:
N.v.t.

Hoe is je verhouding met je trackpad van je MacBookPro? Een beetje oké? Doet het precies wat je wilt? Alle trucjes en handigheidjes al onder de knie? De Mac fabrieksinstellingen zullen voor sommigen uitstekend zijn maar zeker niet voor iedereen. We zijn tenslotte vaak iets anders gewend of hebben een andere voorkeur hoe we het liefst een trackpad hebben ingesteld. Dit valt – tot op zekere hoogte – naar eigen inzicht in te stellen.

Configureer je trackpad zo dat het reageert op de door jouw gewenste swipe, klik of druk. Ddeze workshop hebben we gedaan op een MacBook Pro met Force Touch Trackpad. Heb jij een oudere MacBook of los Trackpad, dan zie je mogelijk andere opties, of mis je er enkele.

1. Aan de slagtrackpad-workshop stap 1

Open Systeemvoorkeuren en kies daar voor Trackpad. Je kunt ook in de zoekbalk Trackpad invullen, dan licht het goede icoontje vanzelf op. Klik dit aan.

2. Geen Force Touch?
trackpad-workshop stap 2

Op je nieuwe MacBook met Force Touch Trackpad kies je, in het submenu ‘Aanwijzen en klikken’, voor ‘Opzoeken en datadetectie’. ‘Tikken met drie vingers’ is het alternatief voor Force Touch.

3. Rechts-/Ctrl-klikken
trackpad-workshop stap 3

Een secundaire klik wordt gebruikt om het contextmenu te tonen. Met een trackpad zijn er drie opties om dit te activeren. Kies degene die je het fijnst vindt.

4. Op je trackpad scrollen en zoomen
trackpad-workshop stap 4

Onder ‘Scrollen en zoomen’ valt niet veel te kiezen, maar in de voorvertoning kun je de vingerbewegingen nog eens bekijken. Je kunt er wel voor kiezen sommige gebaren uit te zetten.

5. Zoek je favoriet
trackpad-workshop stap 5

Bij ‘Meer bewegingen’ staan zeven opties. Bij vier daarvan heb je de mogelijkheid om te kiezen welke je het beste ligt. Probeer de verschillende en kies je favoriet.

6. Drie of vier vingers
trackpad-workshop stap 6

Hoe beweeg je tussen apps wanneer deze schermvullend zijn? Met een swipe. Je kunt zelf kiezen of je dit liever met drie of vier vingers doet. Wederom geldt: kies je favoriet.

7. Mission Control
trackpad-workshop stap 7

Bij Mission Control (waar je je geopende programma’s allemaal in beeld krijgt) is ook de keuze mogelijk tussen drie en vier vingers. Mission Control irritant? Je kunt de optie ook uitzetten.

8. Toegankelijkheid
trackpad-workshop stap 8

Dacht je dat je alle opties gehad had? Ga eens naar ‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Muis en trackpad’ voor nog geavanceerdere opties, die niet alleen voor mensen met beperking handig zijn.

9. Snelheid en slepen
trackpad-workshop stap 9

Vink ‘Scrol’ aan en kies ‘met’ of ‘zonder traagheid’: blijft de pagina waar je scrolt doorrollen of stopt die juist? Met ‘Activeer slepen’ bepaal je hoe je sleept; probeer ze en kies de fijnste.