Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Exclusieve functies voor een Mac met M1- of M2-chip

Mac functies M1 M2
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Het grote voordeel van Apple’s zelfontworpen chip: hij is tot in perfectie toegespitst op macOS. Dat maakt hem snel, efficiënt en energiezuinig. En of de M in de naam nu gevolgd wordt door een 1, een 2, een Pro, een Max of een Ultra: allemaal hebben ze superkrachten. Dat kunnen we uitdrukken in duizelingwekkende getallen of fancy staaf­diagrammen, maar we houden het graag praktisch. Daarom gaan we aan de slag met leukste functies voor je Mac met een M1- of M2-chip! Twee jaar had Apple nodig voor de overgang naar een eigen Mac-chip, maar met deze functies voor een M1 of M2-Mac heb je ook superkrachten!

Mac functies M1 M2

Welke Macs hebben een Apple-chip?

Sinds november 2020 heeft Apple de volgende modellen met een Apple-chip uitgebracht:

Weet je niet zeker welke Mac je hebt? Of welke chip? Dat kun je heel snel checken. Klik linksboven op het appeltje en dan op ‘Over deze Mac’. Je ziet dan meteen welk model Mac je hebt en welke chip erin zit. Nog een belangrijk detail: de M2 is de nieuwste, maar absoluut niet de snelste. Hij is een tikkeltje beter dan de M1, maar moet zijn meerdere erkennen in de M1 Pro, Max en Ultra.


Open je Mac en álle apps

Doe het. Haal je M1- of M2-Mac uit de sluimerstand, ga naar je map met apps, selecteer ze allemaal en open ze dan allemaal tegelijk met de sneltoets Cmd+O. Of klik de apps in het Dock stuk voor stuk open. Dan weet je meteen: deze Macs zijn échte snelheidsmonsters. Er zijn nauwelijks wachttijden. Voorheen kon je tussen het openen van je Mac en het starten van een handjevol ­essentiële apps gerust een kop koffie gaan drinken, maar dat is voorbij.

Heb je een M1- of M2-Mac maar durf je het niet aan? Of heb je nog niet zo’n Mac, maar wil je het weleens zien? Wij hebben twee video’s voor je klaargezet waarin we in een moordend tempo apps openen op de MacBook Air met M1-chip uit 2020 en de Mac Studio met de M1 Ultra uit 2022. Bekijk de video’s via www.icreatemagazine.nl/snelheid-apple-chip.


Download iPhone- en iPad-apps op je Mac

Mac functies M1 M2

De M1- en M2-chip wordt gemaakt door Apple zelf. En Apple ontwikkelt ook al sinds jaar en dag zelf de A-chips in de iPhone en iPad. Je zou dus kunnen zeggen dat de chips broertjes van elkaar zijn. En daarom kun je op deze Macs ook je favoriete iPhone- en iPad-apps draaien. De meeste iOS-apps doen het prima op de Mac – je kunt zelfs de bijbehorende widgets gebruiken en krijgt ook gewoon notificaties binnen!

Wij laten je zien hoe je iOS-apps op je Mac zet, hoe je widgets aan de praat krijgt en waar je nog meer op moet letten.

Muis in plaats van vinger

Apps voor de iPhone en iPad zijn natuurlijk helemaal gemaakt om te worden bediend via een scherm, met tikjes en veegbewegingen. De Mac bedien je met een trackpad of een muis. Vaak gaat de besturing zonder dat je erover nadenkt toch goed, maar niet altijd. Daarom zijn er alternatieve manieren van besturing!

Bedien met je toetsenbord

Een andere optie is de app bedienen met je toetsenbord. Klik op de naam van de app en op ‘Voorkeuren>Alternatieve aanraking’ en zet de optie aan. Je ziet welke toets welke actie in gang zet.

Games

Bij games verschijnt er in het Voorkeuren­scherm nog een extra scherm, Gamebesturing. Als gamer kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met de toetscombinaties die worden aangeboden.

Staand of liggend

Ook niet onbelangrijk: je iPhone of iPad kun je kantelen en dat heeft invloed op hoe een app zich gedraagt. Probeer dat maar eens met je 24-inch iMac. In dit menu kies je of de app staand of liggend wordt weergegeven.

Boots je vingerafdruk na

Een trucje is het ingedrukt houden van de Option-toets: daarmee verander je je trackpad in een virtueel aanraakscherm. De cursor verandert in een rondje dat het topje van je vinger voorstelt.

1 Naar de App Store

Mac functies M1 M2

Alle apps vind je in de App Store op de Mac, ook iPhone en iPad-apps. Je moet deze specifieke apps alleen wel even weten te vinden. Open dus om te beginnen de App Store op de Mac.