Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Lettertype op Mac installeren: stap voor stap uitgelegd

Het installeren van een lettertype werkt eenvoudig als je een Mac hebt. Hoe je het downloaden van lettertypes precies doet, lees je hier.
Lettertype installeren op een Mac
Icon voor macOS
macOS
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek hoe je een lettertype installeert

Lettertype installeren in Finder
1

Installeer lettertype op een Mac met Lettertypecatalogus

De makkelijkste manier om in macOS een nieuw lettertype te installeren, is door dat te doen met Lettertypecatalogus. Dit is een standaard hulpprogramma dat al op je Mac is geïnstalleerd. Zo ga je te werk:

  1. Open Finder en ga naar de map waarin je gedownloade Mac-lettertype staat.

  1. Zoek naar een bestand dat eindigt op ‘.ttf’, ‘.ttc’ of ‘.oftc’ en dubbelklik erop.

  1. Automatisch wordt het hulpprogramma Lettertypecatalogus geopend. Kies voor ‘Installeer lettertype’.

Dat was het! Lettertypecatalogus toont nu een venster met de alternatieve lettertypen die je hebt geïnstalleerd. Klik in het paneel links op ‘Alle lettertypen’ om al je geïnstalleerde lettertypen te zien, inclusief de fonts die al vooraf waren geïnstalleerd.

Het kan zijn dat het lettertype nog niet zichtbaar is in het programma waarin je werkt. Sluit in dat geval de app af en open het programma opnieuw.

Lettertype Mac installeren voor alle accounts

Standaard is een nieuw lettertype alleen beschikbaar op het gebruikersaccount waarop je actief bent. Om te zorgen dat de fonts beschikbaar zijn op alle accounts, doe je het volgende:

  1. Open Finder, klik op ‘Apps’ en open het programma Lettertypecatalogus.

  1. Klik linksboven in het menu op ‘Lettertypecatalogus’ en kies ‘Voorkeuren’.

  1. Verander de optie ‘Gebruiker’ in ‘Computer’.

Lettertype toevoegen via Finder
2

Installeer meerdere fonts tegelijk via Finder

Als je veel fonts tegelijk wilt installeren, is het handiger om anders te werk te gaan. Hierbij voeg je de lettertypes handmatig toe in Finder:

  1. Open Finder en selecteer de gedownloade lettertypen. Druk op Cmd+C om ze te kopiëren.

  1. Ga naar je gebruikersmap (toets Cmd+Shift+H) en ga naar ‘Bibliotheek>Fonts’.

  1. Druk op Cmd+V om de geïnstalleerde lettertypen in de Fonts-map te bewaren.

In één klap heb je de fonts in bulk geïnstalleerd op je Mac. Op deze manier hoef je de lettertypen dus niet één voor een te downloaden op je MacBook of iMac.

Lettertype Mac bekijken
3

Hoe lettertypen op de MacBook bekijken

Veel programma’s zijn niet bepaald gebruiksvriendelijk als het gaat om het kiezen van een goed lettertype. Handiger werkt het om in Lettertypecatalogus rond te neuzen.

  1. Open het hulpprogramma Lettertypecatalogus. Die vind je in Finder bij ‘Apps’, maar sneller is het om Cmd+Spatie in te drukken en de naam in te toetsen.

  1. Klik in het paneel links op ‘Alle lettertypen’.

  1. Klik in de knoppenbalk op het T-icoon om een voorvertoning van de tekst te zien.

  1. Verander eventueel de tekst van de voorvertoning, door de tekst te selecteren en erin te typen.

  1. Gebruik de pijltjestoetsen om door de verschillende lettertypen te bladeren. In de preview rechts zie je meteen hoe het eruit komt te zien.

Een font verwijderen
4

Nieuwe lettertypen vinden voor de Mac

Er bestaan ongelooflijk veel leuke fonts; veel meer dan de 358 systeemlettertypen die op je Mac staan. Er bestaan verschillende websites waar je ze gratis downloadt. Dit zijn onze favorieten:

  • Myfonts. Heeft een enorme bibliotheek met ruim 130.000 lettertypen. Er is ook een handige WhatTheFont-functie om lettertypen te identificeren.

  • Dafont.com. Website met meer dan 57.000 (!) gratis lettertypen.

  • Google Fonts. Toonaangevende website voor open-source lettertypen. Ze zijn gratis en bovendien gemakkelijk toe te voegen aan de CSS van je website.

Waneer je een lettertype downloadt, worden ze vaak geleverd in een zip-bestand. Deze pak je in Finder uit door erop te dubbelklikken. Vervolgens open je het ‘.ttf’, ”.ot’f of ‘.tcc’-bestand. Daarna werkt het installeren van het lettertype op je MacBook, Mac mini of iMac zoals eerder is beschreven.

lettertype downloaden Mac
5

Lettertypen verwijderen of deactiveren

Het is fijn om veel te kiezen te hebben, maar met duizenden fonts wordt het er niet overzichtelijker op. Het is daarom niet verkeerd om lettertypen te verwijderen of uit te deactiveren die je toch nooit gebruikt.

Houd er wel rekening mee met dat je systeemlettertypen niet kunt verwijderen of uitschakelen. Dit zijn de lettertypen die standaard op je Mac zijn geïnstalleerd. Bij een lettertype dat je zelf hebt geïnstalleerd, heb je twee opties: verwijderen en deactiveren.

  1. Open het hulpprogramma Lettertypecatalogus. Die vind je in Finder bij ‘Apps’, maar sneller is het om Cmd+Spatie in te drukken en de naam in te toetsen.

  1. Selecteer het lettertype dat je wilt verwijderen.

  1. Ctrl-klik erop en klik op ‘Verwijder’ of ‘Deactiveer’.

Bij het deactiveren is het lettertype niet meer in de apps beschikbaar. Wel vind je de font nog altijd terug in Lettertypecatalogus. Gedeactiveerde lettertypen herken je aan de toevoeging ‘Uit’. Door erop te ctrl-klikken en voor ‘Activeer’ te kiezen, is het lettertype weer actief.

Lettertype installeren
6

Ander lettertype op Twitter of Instagram

Soms zie je het op sociale media als Twitter, Facebook en Instagram andere lettertypen voorbijkomen. En dat terwijl er geen optie is om de font te wijzigen. Om dit te doen, zet je via een converter de tekst om in een andere stijl:

1. Ga naar Unicode Text Converter.
2. Vervang in de bovenste balk de voorbeeldtekst en klik op ‘Show’.
3. Je tekst verschijnt in allerlei lettertypen. Kies er een uit en kopieer en plak de tekst.