Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

18 geheimen van macOS Monterey

macOS Monterey geheimen
Icon voor macOS
macOS
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Nu de grote macOS Monterey-update al een tijdje uit is, is het tijd om de talloze kleinere functies te gaan verkennen die je misschien gemist hebt. We hebben het over de dingen die tijdens de presentatie en in de release-notes helemaal niet genoemd werden. Kleine verbeteringen die gemakkelijk te missen zijn, maar die je productiviteit en het dagelijkse gebruik van je Mac helpen verbeteren. Dus zonder nog lang te praten: laten we de geheimen van macOS Monterey verkennen die je waarschijnlijk gemist hebt.

Verander de kleur van je cursor

Genius_138

Uitgekeken op de gebruikelijke zwart-witte muiscursor? Waarom verander je hem dan niet in zowat elke kleurencombinatie die je je kunt bedenken? Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Beeldscherm’ en ga naar het tabblad ‘Aanwijzer’. Klik nu op de opties ‘Contourkleur aanwijzer’ en ‘Vulkleur aanwijzer’. Gebruik dan het kleurenwiel om je favoriete tinten te kiezen.


Een wereldbol

macOS Monterey geheimen

De Kaarten-app heeft een paar opmerkelijke verbeteringen in Monterey gekregen. Maar alles waarvan je je waarschijnlijk het minst bewust bent, vind je door helemaal uit te zoomen. Tenminste, als je een Mac met M1-chip hebt. Deze extra rekenkracht maakt het mogelijk de wereld als een driedimensionale wereldbol weer te geven als je uitzoomt. Veel plezier met het verkennen van onze aarde.


Profielfoto aanpassen

macOS Monterey geheimen

Je hoeft niet langer statische afbeeldingen te gebruiken voor je gebruikersprofiel in Monterey. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Gebruikers en groepen’, ga dan met de muis over je profielfoto tot het woord ‘Wijzig’ verschijnt en klik erop. Je hebt de keuze uit statische emoji’s én ­geanimeerde memoji’s die naar je zwaaien als je inlogt en reageren als je je wachtwoord fout hebt.


Nieuwe scherm­beveiligingen

macOS Monterey geheimen

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Bureaublad en schermbeveiliging>Schermbeveiliging’ en je ontdekt twee nieuwe toevoegingen aan de lijst van schermbeveiligingen: ‘Monterey’ en ‘Hallo’. De laatste is een eerbetoon aan het oorspronkelijke ‘hello’-motief van de Macintosh. Via ‘Schermbeveiligingsopties’ kun je het thema daarvan veranderen (Zachte tinten, Spectrum of Minimal) en een paar andere opties bekijken.


Afbeeldingen converteren

Genius_138

Snelle taken, zo heten de handige snelkoppelingen die je oproept door in Finder te Ctrl-klikken op een afbeelding of document. Doe dat op een afbeelding, kies ‘Snelle taken’ en je vindt de nieuwe optie ‘Converteer afbeelding’. Klik erop, kies het gewenste formaat (JPEG, PNG of HEIF) en de gewenste grootte en klik vervolgens op ‘Convert to [formaat]’. Het is sneller en gemakkelijker dan een app gebruiken.


Afspeelsnelheid in QuickTime veranderen

macOS Monterey geheimen

Gebruik je nog steeds QuickTime voor het afspelen van filmpjes? Sinds Monterey is het mogelijk om de afspeelsnelheid van bestanden aan te passen. Klik tijdens de weergave van een film op het ‘>>’-icoon, kies ‘Afspeelsnelheid’ uit het menu en kies dan je gewenste snelheid: 0,5x, 1,0x, 1,25x, 1,5x of 2,0x.