Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Ontwerp een boekenlegger met Canva

Iets tofs ontwerpen, dat kan met Canva. In deze workshop gebruiken we het om een boekenlegger te ontwerpen. Je kunt beginnen met een blanco canvas, maar als je net begint kun je ook gebruikmaken van een sjabloon – daar zijn er duizenden van. Ga naar de website van Canva, maak een gratis account aan en ga van start!
Canva boekenlegger ontwerpen
Icon voor Apps
Apps
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Op de Mac

Om de boekenlegger te ontwerpen, gebruiken wij Canva op de Mac in Safari. Maar er is ook een app voor de Mac, iPad en iPhone. In grote lijnen werkt het allemaal hetzelfde. Op de iPhone wordt het in onze beleving wel wat priegeliger.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Boekenlegger
1

Boekenlegger

We gaan een boekenlegger maken! Zoek in het zoekveld van Canva naar ‘Bookmark’ en klik op de bovenste optie. Je krijgt een hoop kant-en-klare opties, maar wij klikken op ‘Create a blank bookmark’. Vind je dit zelf nog iets te overdonderend? Kies dan gerust een template als basis en verander alles wat je wilt veranderen. De tekst, de kleuren, de positie van de afbeeldingen. Zo wordt je ontwerp alsnog heel eigen.

Instructiefoto: Canva(s)
2

Canva(s)

Er verschijnt nu een wit canvas voor je boekenlegger. Je kunt links opnieuw kiezen voor sjablonen, maar wij ontwerpen het helemaal zelf. Canva heeft namelijk diverse bouwstenen voor je creatie. Alle elementen die je kunt toevoegen, vind je via de zijbalk links. Hier vind je achtergronden, lettertypes, foto’s en illustraties. We beginnen bij de achtergrond: tik in de balk links op ‘Background’.

Instructiefoto: Achtergrond
3

Achtergrond

Achter het schilderspalet vind je effen achtergrondkleuren. Daaronder vind je heel veel achtergrondjes. Zoek je naar iets specifieks? Gebruik dan het zoekveld. Klik op een achtergrondje om dit toe te voegen.

Instructiefoto: Croppen
4

Croppen

Grote kans dat het mooiste deel van de achtergrond nu nét niet in beeld is. Klik op ‘Crop’, en versleep de foto zodat het juiste deel in het kader valt. Klik ten slotte op ‘Done’ en je ziet de nieuwe uitsnede.

Instructiefoto: Voeg je tekst toe
5

Voeg je tekst toe

Klik links op ‘Text’ en daarna op ‘Add a heading’. Typ nu een leuke tekst. Boven de afbeelding vind je diverse gereedschappen voor het aanpassen van het lettertype: experimenteer tot je een mooie tekst hebt.

Instructiefoto: Details
6

Details

Hulplijnen helpen je bij het perfect positioneren van je tekst. Leuk detail: als je op ‘Text color’ klikt om de kleur aan te passen, heeft Canva al een palet met kleuren uit de foto voor je gedestilleerd.

Instructiefoto: Elements
7

Elements

Via ‘Elements’ links in het scherm, voeg je nog wat versiersels toe aan je boekenlegger. Ben je klaar? Klik dan op het linker plusje boven de boekenlegger om deze kant te dupliceren: dat wordt de achterkant.

Kom je een element, frame of template tegen dat je vaker of later wilt gebruiken? Via de drie puntjes voorzie je het van een ster. Je vindt je favorieten terug via het menu Starred, in de zijbalk.

Instructiefoto: Je foto op de achterkant
8

Je foto op de achterkant

Wis op de achterkant alle overbodige teksten en elementen door erop te klikken en te backspacen. Ga naar Elements, en veeg naar ‘Frames’. Klik hierachter op ‘See all’ en kies een leuk fotolijstje voor jezelf uit.

Instructiefoto: Afronden
9

Afronden

Sleep je foto vanuit Finder naar een plek ergens op de boekenlegger, en sleep hem van daaruit in het frame dat je net toevoegde (via ‘Uploads’ kun je ook je eigen foto’s toevoegen). Klaar! Via ‘Share’ rechtsboven, download je je creatie. Uitprinten maar (en misschien lamineren)!

Pro

Canva heeft ook een betaalde Pro-versie, met nóg meer templates en elementen. Zaken waarvoor je Pro nodig hebt, zijn herkenbaar aan dit kroontje. Maar zoals je ziet, ontwerp je zonder Pro ook al heel mooie dingen.