Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Aan de slag met iOS 16.3: de eerste grote update van dit jaar

Aan de slag met iOS 16.3
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
iOS 16.3 Unity wallpaper
1

Nieuwe Unity-wallpaper

In het kader van Black History Month brengt Apple ieder jaar in januari een Black Unity-bandje uit voor de Apple Watch en dit jaar is dat niet anders. Daarbij hoort natuurlijk een bijpassende wijzerplaat en ook een kersverse wallpaper voor je iPhone. Je stelt hem zo in:

  • Open de app Instellingen en tik op ‘Achtergrond’.

  • Tik op ‘Voeg nieuwe achtergrond toe’.

  • Zoek naar de nieuwe achtergrond onder ‘Unity’ en tik erop.

  • Veeg horizontaal over het scherm om andere kleuren te kiezen.

Ook het klokje en de widgets kun je desgewenst nog aanpassen. Als je klaar bent, tik je op ‘Voeg toe>Stel in als achtergrondpaar’.

Geavanceerde gegevensbescherming
2

Geavanceerde gegevensbescherming

Maak je je zorgen om je cyberveiligheid? Apple heeft een nieuwe functie waarbij je gegevens alleen op vertrouwde apparaten ontsleuteld kunnen worden. Zelfs als de cloud een datalek heeft, ben je beschermd. Inschakelen doe je zo:

  • Open de Instellingen-app en tik op je naam.

  • Tik op ‘iCloud’.

  • Kies voor ‘Geavanceerde gegevensbescherming’.

  • Tik op ‘Schakel geavanceerde gegevensbescherming in’.

Heb je nog geen herstelcontacten ingesteld, dan word je tijdens het configureren van Geavanceerde gegevensbescherming automatisch door ook door dit proces geleid. Want anders wordt het een lastig verhaal als je je inloggegevens kwijt bent – zelfs Apple kan je dan niet meer helpen. Dat is tegelijk ook een beetje de keerzijde van de medaille. Meer achtergronden lees je in ons artikel Vanaf iOS 16.3 wordt iCloud veel veiliger (mits je deze optie activeert).

SOS-noodmelding
3

Kleine verandering voor SOS-noodmelding

Met de SOS-noodmelding kun je snel hulpdiensten bellen en belangrijke contactpersonen waarschuwen door een knop van je iPhone ingedrukt te houden. De functie heet nu “Bel met ingedrukt houden en loslaten” en pas als je de knop loslaat, worden de hulpdiensten gebeld. Eerder belde de iPhone al als je de knop nog vasthield.

We raden je sowieso aan om de instructie zo nu en dan eens te lezen. Is de nood dan echt aan de man, dan weet je wat je doen moet. De instructies verschillen per iPhone-model (omdat de positie van de knoppen verschilt), dus check het even via ‘Instellingen>SOS-noodmelding’.

iOS 16.3 beveiligingssleutels
4

Beveiligingssleutels

Met de release van iOS 16.3 krijgt de iPhone de mogelijkheid om gebruik te maken van fysieke beveiligingssleutels. Deze zijn er ter vervanging van verificatiecodes op je andere Apple-apparaten, bij het inloggen met je Apple ID. Ze bieden sterke bescherming tegen phishing en ongeautoriseerde toegang tot je account. Mocht je zo’n fysieke sleutel hebben, dan stel je hem als volgt in:

 • Open de Instellingen-app en tik op je naam.
 • Tik op ‘Wachtwoord en beveiliging’.
 • Tik op ‘Beveiligingssleutels toevoegen’.
 • Tik op ‘Voeg beveiligingssleutels toe’.
 • Doorloop de laatste stappen in het scherm.

Let op, je iPhone vraagt om twee sleutels zodat je nog een reserve hebt als je er een kwijtraakt.