4 tips om iOS en macOS nog veiliger te maken
Direct aan de slag?
Over het algemeen staan Apple’s apparaten bekend om hun hoge kwaliteit en veiligheid. Alles werkt zoals het zou moeten en in tegenstelling tot met Windows heb je nauwelijks last van beveiligingslekken. Maar er zijn een hoop mogelijkheden om macOS en iOS nog veiliger te maken. En vaak hoef je daarvoor niet meer dan een vinkje te zetten of een app te installeren. We noemen de beste tips.
1. Schakel FileVault in (macOS)
FileVault staat al een hele tijd als optie in macOS, maar inmiddels is deze standaard op alle mobiele Macs geactiveerd. Hiermee wordt de complete inhoud van je harde schijf gecodeerd – zonder je wachtwoord kan niemand je bestanden op je Mac bekijken of openen. Dat helpt misschien niet direct tegen virussen op je Mac, maar als je Mac gejat wordt, kan de dief in ieder geval niet bij jouw bestanden. Je schakelt de functie in via ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>FileVault’. Na een klik op ‘Schakel FileVault in’ wordt je hele schijf versleuteld. Je krijgt een melding zodra de versleuteling is voltooid.
2. Gebruik een VPN-dienst (macOS en iOS)
Het maakt niet uit of je op vakantie bent of slechts in de plaatselijke kroeg, een wifi-netwerk ter plekke is altijd handig omdat je (meestal) sneller internet hebt en je geen waardevol datavolume verbruikt. Omdat je zo’n netwerk echter niet in eigen beheer hebt, is het vele malen onveiliger dan je wifi thuis. Het eerste waarop je moet letten is dat de wifi versleuteld is. Een wifi zonder wachtwoord is weliswaar super eenvoudig, maar hierdoor kan elk lid in het netwerk jouw internetverkeer afluisteren of zelfs aanpassen. Bij een versleutelde verbinding is dat veel moeilijker.
Voor nog meer veiligheid gebruik je een VPN. Dat zorgt ervoor dat je interverkeer nogmaals versleuteld wordt en je in feite via een betrouwbare aanbieder op internet gaat, in plaats van de mogelijk onveilige wifi. Een goede VPN-aanbieder is NordVPN, er zijn zowel apps voor Mac als iOS. Kijk hier voor meer informatie over de features van NordVPN.
3. Activeer de ingebouwde firewall (macOS)
Een firewall beschermt je enerzijds voor kwaadaardige aanvallen van buiten, anderzijds kan deze ervoor zorgen dat programma’s op je Mac niet zomaar ‘met thuis kunnen bellen’. De firewall van macOS vind je onder ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Firewall’. Klik hier op ‘Schakel firewall in’ en je bent weer een stuk veiliger onderweg op internet. Via ‘Firewallopties’ stel je vervolgens in welke programma’s wel of niet inkomende verbindingen mogen accepteren.
4. Gebruik twee-factor-authenticatie (macOS en iOS)
Apple wil al langer dat iedereen de zogeheten twee-factor-authenticatie gebruikt. Als je op een onbekend apparaat met je Apple ID inlogt, moet je eerst met een ingelogd apparaat bevestigen dat jij het bent. Bij de eerste configuratie van een iPhone, iPad of Mac krijg je automatisch de vraag of je twee-factor-authenticatie wilt activeren. Heb je dat nog niet gedaan, dan is het een goed idee om het alsnog te doen. In iOS open je Instellingen en ga je naar je Apple ID, helemaal bovenaan. Kies ‘Wachtwoord en beveiliging’ en tik op ‘Zet twee-factor-authenticatie aan’. De volgende stappen wijzen zich vanzelf. Op de Mac activeer je twee-factor-authenticatie via ‘Systeemvoorkeuren>iCloud>Accountgegevens’. Ga hier naar het tabblad ‘Beveiliging’ en kies ‘Zet twee-factor-authenticatie aan’.