Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

10 tips om data te besparen op vakantie

Afbeelding van 10 tips om data te besparen op vakantie
Icon voor iOS
iOS
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Tijdens de iCreate Zomerweken staat de website elke week in het teken van een zomerthema. Deze week is dit Reizen. En hoewel we van tevoren vaak zeggen dat we onze iPhone dit keer wat minder vaak oppakken, willen we toch ook op vakantie niets missen. Nieuwtjes, WhatsAppjes, social-mediafeeds, we blijven ze verslinden. Bij gebrek aan een (stabiele) wifi-verbinding, betekent dit echter een rap slinkende databundel. Met deze 10 tips beperk je je dataverbruik.

1. Mobiele data uitzetten

data besparen

Laten we maar direct met de meest rigoureuze tip beginnen. Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en zet het schuifje achter Mobiele data op grijs. Nu wordt er alleen nog maar data binnengehaald als je verbonden bent met een wifi-netwerk.

2. Roaming aan of uit?

Om in het buitenland überhaupt data te kunnen gebruiken, zet je roaming aan. Misschien kun je je nog wel herinneren dat dit vroeger torenhoge rekeningen opleverde. Binnen Europa zijn hier tegenwoordig gelukkig geen extra kosten meer aan verbonden.

3. Wifi-assistentie

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk op wifi te zitten. Nou willen deze netwerken wel eens sloom zijn. Je iPhone lost dit op door toch wat data in te zetten om de snelheid op niveau te houden. Wifi-assistentie heet dit, en dit kan je flink wat data kosten. Zet Wifi-assistentie dus uit. Zo wordt je databundel niet aangesproken als het wifi-netwerk slecht is. Dan duurt het laden van een app maar wat langer, toch?

4. iCloud Drive

iphone data besparen

Zet ook gelijk het schuifje achter iCloud Drive op grijs. Dit voorkomt dat iCloud-documenten en -gegevens overgezet worden via het mobiele netwerk als er geen wifiverbinding is.

5. Ontzeg apps datatoegang

iphone data besparen
Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en scrol naar beneden om een lijst met apps in te zien die data gebruiken. Niet elke app heb je per se nodig op vakantie. Zet die dus uit om datagebruik te beperken.

6. Alleen updates wanneer jij wilt

iphone data besparen
Bij de vorige tip ontzeggen we apps alle datatoegang, waardoor je na openen de melding krijgt dat de betreffende app niet ververst kan worden. Voor apps die je wel wilt gebruiken, kun je dan beter het verversen op de achtergrond uitzetten. Dit doe je via ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op de achtergrond’. Nu gebruikt de app alleen data zodra je deze opent. Zo houd je het zelf in de hand.

7. Bellen en sms’en via wifi

Veel providers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te bellen en sms’en via wifi. Zoals de naam al aangeeft, zorgt deze optie ervoor dat je via wifi belt en berichten stuurt – voor als je iemand via een ouderwets sms’je wilt bereiken. Dat scheelt dus technisch gezien data. Je belminuten lopen echter nog steeds af.

8. Automatisch afspelen op Facebook uitschakelen

iphone data besparen
Deze tip bespaart niet alleen data, hij geeft ook rust. Die irritant vanzelf afspelende video’s op Facebook kun je namelijk uitschakelen in de instellingen van de app.

9. Verminder streamkwaliteit

iphone data besparen

Apps als Spotify, Muziek en YouTube hebben de optie om de kwaliteit te verlagen als je geen wifi-verbinding hebt. Je zult het misschien horen en zien, maar het scheelt een hoop data.

10. Download content

iphone data besparen

Netflix biedt je zelfs de mogelijkheid om (selecte) films en series te downloaden. Doe dit als je wifi hebt en kijk overal zonder dat het je ook maar een kilobyte data kost. De mogelijkheid tot offline opslaan vind je ook bij Spotify en Apple Music.