Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Het grote iPhone koopadvies: de beste tips om een iPhone te kopen

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Zoveel iPhones, zoveel keuze. En met de iPhone 7 en 7 Plus is er nog meer om uit te kiezen als je een nieuwe Apple-smartphone overweegt. In dit koopadvies laten we je zien welke modellen verkrijgbaar zijn, op welke vlakken ze verschillen en welke iPhone het meest geschikt is in jouw situatie.

iPhone kopen: wij geven advies

De iPhone is sinds de introductie in 2007 niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het eerste model ontketende een revolutie op het gebied van mobiele telefonie en heeft nog steeds een warm plekje in ons hart. De afgelopen jaren heeft hij opvolgers in allerlei soorten en maten gekregen. De hardware werd beter, het scherm groeide, Touch ID werd geïntroduceerd en iOS ging meerdere malen op de schop. Kortom, genoeg ontwikkelingen om op terug te blikken.

Hieronder zetten we de modellen op een rijtje die momenteel verkrijgbaar zijn via Apple en verschillende Nederlandse en Belgische (web)winkels. Te beginnen met het absolute vlaggenschip, de iPhone 7 (Plus), die op 7 september 2016 werd aangekondigd.

De prijzen in dit artikel zijn geactualiseerd op 9 september 2016.

1. iPhone 7 (Plus)


kooptip

iPhone 7 en iPhone 7 PlusWie geen concessies wil doen, gaat voor de iPhone 7 of de 7 Plus. Beide toestellen wijken relatief weinig af van hun voorgangers, al zijn er een aantal noemenswaardige verschillen. Zo zijn er ditmaal twee nieuwe kleuren om uit te kiezen: zwart en gitzwart. De kleur spacegrijs is uitgefaseerd. Daarnaast zijn de nieuwe iPhones waterbestendig en voorzien van stereospeakers. Er is geen koptelefoonaansluiting meer, maar Apple levert dopjes mee die je via de Lightning-poort aansluit. Deze zorgt voor meer vermogen en betere geluidskwaliteit. Onderhuids is een krachtigere A10-chip aanwezig en de 12 megapixel-camera heeft ditmaal op beide iPhones optische beeldstabilisatie. Verder heeft het scherm dezelfde Retina-resolutie, maar wel een betere kleurweergave.

Wat betreft gebruiksgemak zijn de iPhone 7 en 7 Plus identiek. Eerstgenoemde is wel iets beter hanteerbaar, vanwege de grootte van het scherm (4,7 versus 5,5 inch). Overigens heeft alleen de duurdere iPhone 7 Plus een dubbele camera, die het toestel in staat stelt om ruimere foto’s te maken en optisch (2X) in te zoomen. De Plus heeft ook een grotere accu, waardoor hij het een uurtje langer volhoudt. Vooral voor wie daar waarde aan hecht, is het de moeite waard om de grotere iPhone te kiezen. Wel is hij een stuk duurder: de iPhone 7 Plus is er vanaf 909 euro, terwijl je voor de reguliere iPhone 7 769 euro betaalt.

Goed nieuws voor veeleisende gebruikers: met de introductie van de iPhone 7 heeft Apple het 16 GB-model uitgefaseerd. Het toestel is er nu met 32, 128 en 256 GB opslag. Voor wie zijn iPhone voornamelijk gebruikt voor internetten, bellen en appen is de eerste variant ruim voldoende. Je hebt dan ook genoeg ruimte voor je favoriete apps en het maken van foto’s en video’s. De versie met 128 GB opslag is ideaal voor grootverbruikers, die meer dan 20 apps gebruiken, constant in de weer zijn met de camera en veel video’s en muziek (bijvoorbeeld van Spotify) offline opslaan. Wil je nooit in de (ruimte)problemen komen, ga dan voor de iPhone 7 met 256 GB opslag. Zelfs als je veel installeert en downloadt hoef je niet bang te zijn voor ruimtegebrek.

2. iPhone 6S (Plus)

iPhone 6s kopenApple introduceerde iPhone 6S en 6S Plus op 9 september 2015, bijna precies een jaar eerder dan de iPhone 7. Net als eerdere S-modellen zijn de grootste veranderingen onder de motorkap te vinden. Zo is er een snellere A9-processor aan boord en 2GB aan werkgeheugen, een verdubbeling ten opzichte van de iPhone 6. Dat levert vooral voordelen op tijdens multitasken: het laden van apps en het schakelen ertussen verloopt een stuk soepeler. De iPhone 6S betekende ook het debuut van 3D Touch, de technologie die het scherm drukgevoelig maakt. Je kunt er diverse acties mee uitvoeren op basis van de kracht die je uitoefent op het display. Druk op het Mail-pictogram om snel een berichtje op te stellen of houd een link in de browser ingedrukt voor een preview. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De keuze tussen de iPhone 6S en de Plus hangt vooral af van de schermgrootte die je wenst. Qua specificaties zijn de iPhones namelijk identiek, op de camera na. Beide versies hebben een 12 megapixel-camera met 4K-optie, maar alleen de Plus heeft optische beeldstabilisatie voor het oplossen van bewegingsonscherpte. Of dat de meerprijs waard is, valt te bezien. De iPhone 6S is er vanaf 659 euro (32 GB), terwijl je voor de iPhone 6S Plus minimaal 769 euro betaalt (eveneens 32 GB). Beide zijn dus flink goedkoper dan hun opvolgers, al is het prijsverschil tussen de 6S Plus en 7 Plus het grootst, namelijk 140 euro.

Hecht je weinig waarde aan de waterbestendigheid, stereospeakers en wil je een iPhone met een koptelefoonaansluiting, dan zijn de 6S en 6S Plus zeker het overwegen waard. De hardware is iets minder krachtig en de camera een fractie slechter, maar de verschillen zijn niet baanbrekend.

3. iPhone SE

iPhone se kopenDe iPhone SE is er voor mensen die een kleinere iPhone (4 inch) willen, maar wel eentje met moderne hardware. Dit is namelijk grotendeels een iPhone 6S, maar dan in het compactere formaat van de iPhone 5(S). De SE heeft dezelfde krachtige chipset, een puike 12 megapixel-camera en de laatste versie van iOS. In tegenstelling tot zijn voorganger is hij er niet alleen in de kleuren zilver, spacegrijs en goud, maar ook in roségoud.

De SE is een betaalbaar alternatief voor de iPhone 6S en 7. Je hebt het toestel al vanaf 489 euro, al moet je het dan wel met 16GB opslag doen. Prima voor minder veeleisende gebruikers die veel gebruikmaken van iCloud, maar wat ons betreft verdient de 64GB-variant (549 euro) de voorkeur. Je hebt dan veel meer ruimte om lekker met apps en de camera aan de slag te gaan.

4. iPhone 6 (Plus)

iPhone 6 kopenZe zijn niet meer beschikbaar in de Apple Store, maar er zijn nog genoeg (web)winkels die de in 2014 geïntroduceerde iPhone 6 en 6 Plus verkopen. Het waren de eerste iPhones met grotere schermen, van respectievelijk 4,7 en 5,5 inch. De iPhone 6 (Plus) had ook de primeur met NFC voor contactloos betalen, tot 128GB opslag en een verbeterde camera. Ook deze generatie iPhone draait gewoon op de laatste iOS-versie. Apple voorziet iPhones doorgaans vier jaar van software-ondersteuning, dus voorlopig zit je met de iPhone 6 (Plus) goed.

De prijs die je voor de iPhone 6 (Plus) betaalt, verschilt sterk. Op het moment van schrijven kun je de 4,7 inch-versie vanaf circa 550 euro in huis halen, terwijl je voor de 5,5 inch-variant tussen de 600 en 650 euro betaalt. Je krijgt dan echter slechts 16 GB opslag, wat voor de meeste gebruikers te weinig zal zijn. Heb je wat meer te besteden, kies dan bij voorkeur voor de variant met 64 of 128 GB opslag. Je betaalt pakweg 100 euro meer, maar hoeft je minder druk te maken over ruimtegebrek.

5. iPhone 5S

iPhone koopadvies iPhone 5sNaar de iPhone 5S moet je wat langer zoeken, maar Apples vlaggenschip uit 2013 is wel degelijk verkrijgbaar in Nederland en België. Dit is een interessante optie voor mensen met een kleiner budget die op zoek zijn naar een compactere iPhone. De 5S is nog steeds erg capabel, dankzij de 64 bits-cpu, een handige vingerafdrukscanner en ondersteuning voor 4G. Het toestel ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de iPhone SE, maar is wel trager en voorzien van voorzien van een minder goede camera. Kun je daar echter mee leven, dan is de 5S het overwegen waard.

De 16GB-versie is het breedst verkrijgbaar en te koop voor rond de 300 euro. Wil je dubbel zoveel opslag, dan ben je circa 100 euro duurder uit. Er is ook een versie met 64GB, maar die is praktisch onvindbaar. De webshops die dit model aanbieden, hanteren bovendien woekerprijzen.

iPhone refurbished kopen

Je kunt je iPhone natuurlijk nieuw aanschaffen, maar het is ook een optie om voor een refurbished model te gaan. De refurbished iPhone is in Nederland bezig aan een flinke opmars, vooral omdat ze vaak 100 tot 150 euro goedkoper zijn dan een nieuw model.

Refurbished houdt in dat het toestel gebruikt is, maar voor de doorverkoop is schoongemaakt, gerepareerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Het verschil met een tweedehands iPhone die je via bijvoorbeeld Marktplaats koopt, is dat je garantie krijgt. Doorgaans is die 12 of 24 maanden, maar controleer dit altijd bij de verkopende partij.

Refurbished iPhones worden doorgaans ingedeeld in A-, B- of C-grade. Een A-grade iPhone is eentje die qua gebruikssporen nauwelijks van nieuw is te onderscheiden. Een B- of C-grade iPhone kan flink goedkoper zijn dan een A-grade, maar heeft meer gebruikssporen (krassen op het scherm en de behuizing) en is soms niet gereviseerd. Daardoor kan het voorkomen dat het toestel sneller de geest geeft omdat de accu aan vervanging toe is.

Let bij de aanschaf van een refurbished iPhone altijd op de voorwaarden voor wat betreft garantie, verzending en retourneren. Vraag ook na wat bij de revisie precies is gedaan. Is het toestel alleen nagekeken en schoongemaakt, of zijn er zaken vervangen? Koop je een ouder toestel, dan is het belangrijk dat de accu goed werkt of is vervangen door een nieuw exemplaar. Vergelijk tot slot de prijzen van verschillende aanbieders, want die kunnen behoorlijk verschillen.