Terug naar Bescherm je privacy in WhatsApp
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Bescherm je privacy in WhatsApp

Door Redactie iCreate23 mei 2023 09:003 min. leestijd0

WhatsApp is een van de meest populaire messaging-apps ter wereld, en we bespreken hier zowat álles. Ook dingen waarvan je eigenlijk meteen al spijt hebt – al is het maar een flauwe grap. Of waar je al bij voorbaat van weet: dit hoeft niet eeuwig digitaal rond te zwerven. Gelukkig heeft WhatsApp allerlei manieren om je privacy te beschermen. Wij nemen die graag met je door.

Privacy WhatsApp


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Verificatie in twee stappen

Privacy WhatsApp

Beveilig je account extra met verificatie in twee stappen. Je schakelt het in via ‘WhatsApp-instellingen>Account>Verificatie in twee stappen’ en creëert daarbij een pincode waar WhatsApp met enige regelmaat om vraagt.

2 Leesbewijzen

Privacy WhatsApp

Blauwe vinkjes geven prijs dat je een bericht gelezen hebt, en veel mensen verwachten dan binnen een minuut antwoord. Je zet ze uit via ‘Instellingen>Privacy>Leesbewijzen’. Je kunt dan ook geen leesbewijzen van anderen meer zien en helaas werkt het niet in groepsgesprekken. Overigens betekent een grijs vinkje dat het bericht verzonden is, twee grijze vinkjes geven aan dat het is afgeleverd.

3 Bescherm WhatsApp met Face ID (of Touch ID)

Privacy WhatsApp

Wil je niet dat anderen je WhatsApp openen? Beveilig de app met Face ID. Ga naar ‘Instellingen>Privacy>
Schermvergrendeling’ en maak de schakelaar bovenin groen. Bepaal ook hoelang WhatsApp afgesloten moet zijn voordat dit opnieuw moet.

4 (Bijna) niemand mag mijn profielfoto zien!

Privacy WhatsApp

Niet iedereen hoeft je ludieke profielfoto (inclusief kinderen of huisdier) te zien. Wie wel? Dat bepaal je via ‘Instellingen>Privacy>Profielfoto’. Beperk dit bijvoorbeeld tot je contacten – geen gegluur meer in groeps-chats!

5 Laatst gezien en online

Privacy WhatsApp

Niet grappig, een collega die ’s ochtends bij de koffie-auto­maat fijntjes opmerkt dat je volgens WhatsApp om 03:17 uur nog online­­­­ was. Via ‘Instellingen>Privacy>­Laatst gezien en online’ stel je hier paal en perk aan.

6 Blokkeren

ws_WhatsApp_148

Maakt iemand het echt te bont, dan kun je deze persoon blokkeren. Hiervoor open je de pagina met contactinformatie, veeg je helemaal naar beneden en tik je op ‘Blokkeer [naam of nummer]’.

7 Verdwijnende berichten met vervaldatum

ws_WhatsApp_148

Tik op de naam van een chat of contactpersoon en dan op ‘Berichten met vervaldatum’. Stel een timer in: na het verlopen hiervan, verdwijnen berichten automatisch. Je kunt dit ook voor álle chats in WhatsApp instellen via ‘Instellingen>Privacy’.

8 Houd meldingen privé

ws_WhatsApp_148

Vliegt er een appje over je vergrendelscherm, dan wil je misschien niet dat iemand dit ziet. Ga naar de iPhone-instellingen, en naar ‘Meldingen>WhatsApp’. Zet ‘Toon voorvertoning’ op ‘Nooit’.

Privé reageren in een groepsgesprek

Je kunt vanuit een drukke groeps-chat privé op iemand reageren. Houd de tekst waarop je wilt reageren langer vast, en tik in het menu op ‘Meer’. Dan verschijnt de optie ‘Antwoord privé’.

Verwijderen

Spijt van een zojuist verzonden bericht? Of heb je een bericht in een verkeerde chat geplaatst?­­­ Als je het bericht ingedrukt houdt, krijg je de optie om het te verwijderen. Dit kan tot ongeveer twee dagen na verzending. Anderen zien dat je een bericht verwijderd hebt.

Verdwijnende foto

Je kunt foto’s en video’s versturen die, nadat ze bekeken zijn, meteen verdwijnen. Voeg een foto toe uit je fotobibliotheek, en tik voor verzending op de 1 in het chatvenster. Iemand kan natuurlijk wel vlug een screenshot maken.

Je kunt de groep verlaten

Het was altijd een dingetje: als je besloot om uit een groep te stappen, kwam daarvan pontificaal een melding in beeld. Waarna je prompt weer opnieuw werd toegevoegd, want ‘dat zal wel per ongeluk geweest zijn, toch?’ Tegenwoordig blijft die melding (grotendeels) achterwege. Alleen groepsbeheerders krijgen nog een seintje.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar