Terug naar Je MacBook repareren na waterschade gaat sneller met deze tips
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Je MacBook repareren na waterschade gaat sneller met deze tips

Door Sven Lamers28 december 2021 10:0010 min. leestijd0

Plons. Even niet opletten en het is al gebeurd. Met je arm stoot je tegen een mok, en de hete koffie belandt op het toetsenbord van je Mac. Met een beetje pech volgt er meteen kortsluiting … en de Mac gaat uit. En nu? Is je Mac nog te redden?

Dit scenario is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want waterschade komt bij een Mac vaker voor dan je denkt. Wij laten je zien hoe experts dergelijke schades proberen te repareren. Wat jij als gebruiker meteen kunt ondernemen om na waterschade je MacBook te repareren, hebben we aan het eind van deze workshop samengevat.

Waterschade MacBook repareren


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Vaak zijn het MacBooks

Uit statistieken blijkt dat MacBooks het vaakst slachtoffer worden van waterschade. Logisch ook, want een iMac staat verhoogd op een tafel, daardoor gebeurt er nauwelijks iets als je per ongeluk een glas omgooit. De mobiele Macs lopen extra risico en hebben bovendien last van hun koelingsdesign.

Vloeistoffen kunnen binnendringen via allerlei gaatjes waarmee normaal de warmte wordt afgevoerd. Bijvoorbeeld via de ventilatiegaten van het displayscharnier, aan de onderkant of via het toetsenbord. En uiteraard kan ook via de aansluitingen van de mobiele Mac vocht naar binnen sijpelen. De klassieker is uiteraard het omgegooide glaasje water, maar ook extreme luchtvochtigheid kan waterschade veroorzaken. Gelukkig gebeurt dat laatste in Nederland en België maar uiterst zelden.

Het maakt verder niet uit of koffie, cola of water op je Mac wordt geknoeid. Als vloeistoffen in aanraking komen met elektrische onderdelen, dan krijg je snel kortsluiting en houdt de Mac ermee op. Het toetsenbord en het trackpad maken de grootste kans op schade, hierbij zijn een paar druppels al voldoende. Kan een vloeistof via de luchtgaten of de toetsen zelf naar binnendringen, dan leidt dat vaak tot schade aan het logic board.

Zelfs als er onmiddellijk na het malheur geen defect optreedt en de Mac blijft werken, kan er later alsnog schade ontstaan. Dranken met suiker drogen op en laten de toetsen, het trackpad en de ventilatoren aan elkaar plakken. Voor nog grotere schade zorgt echter corrosie. Deze ontstaat als vloeistoffen met condensatoren, chips en halfgeleiderbanen in aanraking komen. Dat zorgt dan op een later moment voor een kortsluiting.

Corrosie kun je het best vergelijken met een soort schimmel. Een plek met corrosie die in het begin ongevaarlijk is, kan in de loop van de tijd groter worden, bijvoorbeeld door luchtvochtigheid. Als er stroom doorheen gaat, krijg je een kortsluiting. Dat gebeurt vaak pas veel later, en ook alleen als je iets specifieks met je Mac doet. Bijvoorbeeld als je een game opstart en de toegewijde grafische kaart geactiveerd wordt.

Total loss bij Apple

Waterschade-apparaat Mac

Als je waterschade aan je Mac hebt, heb je eigenlijk maar een keus, en dat is een professioneel reparatiebedrijf. Want al heb je zelfs de nodige gereedschappen om je Mac open te krijgen, de vervangende onderdelen zijn niet officieel verkrijgbaar.

Maar als je naar Apple stapt voor de reparatie, moet je wel rekenen op flinke kosten. Waterschade valt nooit onder de garantie en ook niet onder AppleCare. Volgens de richtlijnen van Apple moeten alle onderdelen vervangen worden die ook maar een beetje nat zijn geworden. Dat wordt gedaan om langetermijnschade te voorkomen. Alleen onderdelen die helemaal niets met stroom te maken hebben, krijgen bij Apple alleen een reiniging.

Dat vervangen leidt tot hoge kosten. Een nieuw logic board gaat al naargelang het model en uitrusting voor 500 tot 800 euro over de toonbank. Daar komen de uren van de reparateur nog bij. Het ligt eraan hoe groot de schade is, maar een reparatie kost zo al snel meer dan 1000 euro. Vooral bij oudere apparaten is dat dus een total loss.

De hoge prijzen hebben ook met name ermee te maken dat steeds meer hardware geïntegreerd is in één onderdeel. Zo zijn SSD en werkgeheugen op de meeste Macs tegenwoordig gesoldeerd op het logic board. En als het toetsenbord niet meer werkt, vervangen de Apple-technici altijd ook het bovenste deel van de behuizing, de accu en het trackpad – ook als deze nog gewoon werken.

Onafhankelijke Apple-winkels gaan anders te werk. Hierbij worden onderdelen vaak niet vervangen maar juist wel gereinigd en gerepareerd. Amac heeft hiervoor zelfs een speciale machine, de zogeheten Amac Drycleaning Solution (ADS). In deze machine worden de meest kwetsbare delen van een MacBook met speciale vloeistoffen gespoeld en daarna gedroogd.

Het resultaat: de corrosie verdwijnt en het vocht en de zuurinwerking (bijvoorbeeld van wijn en koffie) wordt verwijderd. Met een prijs van 349 euro voor de reparatie (exclusief eventuele andere kosten als er meer onderdelen vervangen moeten worden), is de reparatie bij een Amac in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan bij Apple.

Bestanden redden wordt steeds moeilijker

Maar hoe goed de reparaties tegenwoordig zijn, het kan nog steeds gebeuren dat een Mac niet gered kan worden. In dat geval zijn de bestanden het belangrijkst voor de meeste gebruikers. Naast de klassiekers (een masterscriptie of een belangrijke presentatie), zijn het vaak zakelijke bestanden of familiefoto’s.

Wie nog een oudere Mac heeft, bijvoorbeeld een MacBook Pro of Air van 2015 of eerder, heeft geluk. Hier gebruikte Apple namelijk nog gewone SATA-SSD’s of harde schijven die je zelf met een schroevendraaier kon verwijderen. Opslagmedia lopen maar uiterst zelden een blijvende schade op, dus na een uitgebreide inspectie op corrosie kun je ze vaak met behulp van een externe behuizing op een andere Mac lezen.

Bij nieuwere Macs is het lastiger. Zo’n beetje alle MacBooks vanaf 2015 hebben geen te vervangen opslag meer, de SSD-opslagchips zijn op het logic board gesoldeerd. Alleen MacBooks van tussen 2016 en 2017 hadden nog een diagnostisch poort waarmee bestanden gekopieerd konden worden.

Nog nieuwere Macs met de veiligheidschip T2 hebben deze poort niet meer. Bovendien zorgt de T2-chip voor nog meer problemen, want die is tegelijkertijd ook de SSD-opslagcontroller en versleutelt gegevens. Zelfs al zou je de opslagchips van het logic board afhalen en op een andere Mac solderen – zonder de T2-chip van de oorspronkelijke Mac zijn de bestanden niet te lezen.

Om gegevens te redden, moeten dus zowel de T2-chip als de opslagchips naar een nieuw logic board worden overgezet. Dat is echter een flinke operatie, en er zijn maar weinig bedrijven die deze reparatie uitvoeren. Is de T2-chip defect, dan zijn de bestanden overigens helemaal niet meer te redden.

Geen rijst, geen föhn

Waterschade MacBook T2 chip

Veel van de gangbare tips op internet om een waterschade te verhelpen, raden we af. Je MacBook in een kom met rijst leggen? Klinkt op het eerste gezicht verstandig omdat rijst vocht opneemt. Maar dat geldt alleen voor luchtvochtigheid in een kamer, niet bij vocht in een Mac. Daarnaast helpt rijst niet tegen corrosie en kortsluitingen.

Ook heeft rijst het nadeel dat de korreltjes op alle plekken in je Mac terecht kunnen komen. MacBooks met vlindertoetsen zijn bovendien bijzonder gevoelig voor rijst. Hierbij is één enkel vuiltje al genoeg om een toets niet meer te laten werken – laat staan een complete zak rijst.

Ook het drogen met een föhn is niet verstandig. De temperatuur van de hete lucht is moeilijk precies in te stellen en de hitte kan delen van het toetsenbord beschadigen of zelfs doen smelten. Bovendien loop je het risico dat je het vocht zo nog dieper in de MacBook perst. Vervolgens kan waterdamp ontstaan, zodat je Mac van binnen uiteindelijk nóg vochtiger wordt.

Maar wat moet je dan wel doen? Het klinkt gek, maar de beste manier om je Mac met waterschade te redden, is om hem zo vochtig mogelijk naar het reparatiebedrijf te brengen. Pas als vloeistoffen gaan drogen en er zuurstof bij de onderdelen komt, begint namelijk de corrosie.

Kortom, bij voorkeur doe je je Mac in een plastic zakje en breng je hem naar een reparatiebedrijf. Veel belangrijker dan het drogen is namelijk de tijd tot de reparatie kan beginnen. Wat je echter nooit mag doen na waterschade, is je Mac inschakelen. Je bent heel snel geneigd om het te proberen, maar hierdoor kunnen in het ergste geval nieuwe kortsluitingen ontstaan. Dat vergroot de schade en maakt de reparatie moeilijker.

In een notendop

Over het algemeen geldt: bij waterschade laat je experts het werk doen. Eigen pogingen om je Mac te redden, zijn gedoemd om te mislukken. Bij Apple zijn de reparaties van waterschade vrij duur, maar je krijgt er wel garantie bij. Onafhankelijke aanbieders zijn goedkoper omdat ze échte reparaties uitvoeren en niet gewoon onderdelen vervangen.

Wel is het zo dat een reparatie alleen maar verstandig is als een Mac nog niet heel oud is. Bij MacBooks die ouder zijn dan drie jaar, zijn de kosten van een reparatie vaak hoger dan de waarde van de laptop.

Waterschade: EHBO en voorzorgsmaatregelen om je MacBook te repareren

Waterschade MacBook corrosie

1 Voorkomen is beter dan genezen

Zet kopjes, glazen of geopende flessen niet direct naast je Mac, zodat je niets omgooit. Als ruimte een probleem is, zet je Mac dan op een standaard, zodat hij altijd hoger staat dan de drank. Stop je MacBook zo mogelijk niet met een (glazen) fles in je rugzak. Als hij lekt of breekt, gaat er vloeistof overheen. Als je beide samen moet vervoeren, bewaar de drank dan ver weg van de Mac of in een goed afgesloten plastic zakje.

2 Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups, bijvoorbeeld met Time Machine. Als waterschade je Mac helemaal vernietigt, kun je je in ieder geval dure pogingen tot gegevensherstel besparen en op een andere Mac verder werken.

3 Haal je Mac van de stroom

Als je Mac aan staat, zet hem dan zo snel mogelijk uit en koppel hem los van de stroom om kortsluitingen te voorkomen. Let op: MacBooks van 2016 of later gaan aan zodra je het beeldscherm opent. Sluit en open deze modellen niet voordat je de stekker van de accu losgemaakt hebt (zie tip 4).

4 Verwijder vloeistof

Voorkom dat er meer vloeistof naar binnen loopt. Neem een doekje en dep er voorzichtig de behuizing mee af. Een handdoek of keukenpapier is prima, desnoods voldoet een shirtje. Pas op dat je bij het afvegen geen vloeistof in de behuizing drukt.

5 Niet bewegen

Omdat vloeistof via het toetsenbord en de ventilatiegaten (bij het scharnier van het scherm) in de behuizing dringt en verdere schade veroorzaakt, mag je de MacBook maar een klein beetje kantelen. Idealiter kantel je de Mac alleen in de tegenovergestelde richting van waar het water vandaan kwam, zodat het wegloopt. Plaats de Mac sowieso niet ondersteboven: er kan water in het beeldscherm of het trackpad lopen.

6 Verwijder de accu

Als je behendig genoeg bent, kun je de behuizing van de MacBook openen en de batterij verwijderen. Hoewel de batterij sinds 2012 in de meeste modellen is vastgelijmd, is hij alleen met een stekker aan het moederbord verbonden. Haal dit plugje uit het moederbord en omwikkel het met wat isolatietape. Hiervoor heb je een speciale schroevendraaier nodig (meestal een zogeheten ‘pentalobe’).

7 Verwijder de opslag

Verwijder, indien mogelijk, de harde schijf of SSD. Bij een MacBook Pro werkt dit tot en met bouwjaar 2015, bij de Air tot en met 2017. Kijk zorgvuldig of er ergens vloeistof zit en veeg die zo mogelijk weg.

8 Externe behulzing en dock

Als je de SSD of harde schijf uit je oude Mac hebt gehaald, stop je hem in een externe behuizing. Verbind hem bij voorkeur niet rechtstreeks met een Mac, maar plaats er nog een dock tussen. Als er toch kortsluiting ontstaat, wordt alleen de hub beschadigd, maar niet de Mac.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar