Terug naar Vervang een ouderwets icoontje in macOS Big Sur
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Vervang een ouderwets icoontje in macOS Big Sur

Door Sven Lamers4 december 2020 11:303 min. leestijd2

De nieuwe vormgeving van macOS Big Sur mag dan controversieel zijn, wij zijn fan. De nieuwe menubalk, kleuren die zich aanpassen aan de app die je gebruikt en de iOS-stijl van systeemmeldingen – allemaal veranderingen die macOS wat moderner maken. Het leukst vinden we de nieuwe app-icoontjes. Deze zien er nu bijna hetzelfde uit als op de iPhone en iPad: een vierkantje met afgeronde hoeken en daarin het icoontje. Het zorgt voor rust in het Dock, zonder dat de programma’s hun eigen identiteit verliezen. Maar door deze compleet nieuwe stijl vallen oude icoontjes van vóór Big Sur nu bijzonder negatief op. Dus moet je hopen dat de app-ontwikkelaars snel medelijden hebben en hun icoontje gaan updaten. En sommige ontwikkelaars kennende, kan dat een tijdje duren. Ben je net zo ongeduldig als wij? Dan maak je toch zelf een icoontje in de nieuwe stijl?


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Maak eigen icoontje in macOS Big Sur

Omdat het design relatief vaststaat, is dat helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Via deze link download je een sjabloon waarmee het maken van nieuwe icoontjes een fluitje van een cent wordt. Je hebt er Photoshop niet eens voor nodig.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Sjabloon

Download het bestand ‘Icoon-sjabloon.png’, maak een kopie en geef deze de naam van de app waarvan je het icoontje wilt vervangen. Open dat nieuwe bestand vervolgens in Voorvertoning.

2. Oude app

Navigeer in Finder naar de app met het oude icoontje. Selecteer de app – wij kiezen voor Microsoft Word – en toets Cmd+i in. In het infovenster dat verschijnt klik je linksboven op het kleine icoontje en toets je Cmd+C.

3. Nieuw van klembord

Ga terug naar Voorvertoning en kies ‘Archief>Nieuw van klembord’. Kies links bij de miniaturen versie ‘1’ en klik vervolgens op de afbeelding rechts. Toets Cmd+A om alles te selecteren en Cmd+C om het te kopiëren.

4. Plakken

Schakel nu over naar het venster met het sjabloon en plak het oude icoontje met Cmd+V. Waarschijnlijk is het oude icoontje veel te groot voor het sjabloon. Klik erop zodat aan de zijkanten blauwe hendeltjes verschijnen.

5. Kleiner maken

Klik op zo’n hendeltje en maak het oude icoontje kleiner. De verhoudingen blijven automatisch hetzelfde. Zorg dat het icoontje mooi in het midden van het sja-bloon staat (dat zie je goed aan de hand van de afgeronde hoeken).

6. Opslaan

Sla het nieuwe icoontje op als je tevreden bent met het resultaat, toets Cmd+A om alles te selecteren en Cmd+C om te kopiëren. Sluit alle vensters van Voorverto-ning en open weer het infovenster uit stap 2.

7. Slepen

Selecteer wederom het oude icoontje linksboven door erop te klikken (het krijgt een blauwe rand) en plak het nieuwe met Cmd+V. Eventueel moet je dit bevestigen met het wachtwoord van je gebruiker.

8. Het nieuwe icoontje

De volgende keer dat je de app opent, heeft die het nieuwe icoontje. De procedure moet je helaas herhalen als de app wordt geüpdatet. Maar hierdoor merk je wel als een app in de tussentijd een ‘echt’ Big Sur-icoontje heeft gekregen.

Verwijderen?

Wil je een zelf toegevoegd icoontje van een app weer verwijderen? Open het infovenster van de app, selecteer het icoontje en druk op Backspace.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
MEvV
Lezer
MEvV

wat flauw dat de download waarnaar in het blad wordt verwezen alleen voor abonnees is.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het is niet alleen voor abonnees. Je downloadt het bestand gratis via https://www.icreatemagazine.nl/uitgaven/. Daar klik je op ‘Workshopbestanden iCreate 125’.