Terug naar Teken een kleurrijk landschap in Vectornator
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Teken een kleurrijk landschap in Vectornator

Door Laura Grootaarts10 augustus 2021 10:505 min. leestijd0

Sinds vorig jaar heeft de iPhone enkele prachtige getekende achtergronden. Je vindt ze via ‘Instellingen>Achtergrond>Kies nieuwe achtergrond>Stilstaand’. Het gaat om drie landschapjes die er in een lichte en donkere modus zijn. In principe kan iedereen zo’n landschap tekenen. Nou ja, dat is misschien een tikkeltje ambitieus – bij Apple zit waarschijnlijk een heel design-team wekenlang te broeden op dit soort illustraties – maar in de basis kun je heel gemakkelijk een sprookjesachtig landschap op het digitale canvas zetten. Wij gebruiken hiervoor de gratis vectorteken-app Vectornator. Die is beschikbaar voor iPhone, iPad en Mac, maar wij pak-ken er onze Apple Pencil bij en tekenen dus op Apple’s tablet. Teken je mee?


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Nieuw canvas

Tik rechtsboven op het plusje en ‘New Document’. Druk vervolgens op de drie puntje en vink ‘Portrait’ aan: kies voor A4. Maak een knijpbeweging op het canvas, zodat er ruimte omheen komt.

2 Van licht naar donker

We starten met de achterste heuvel. Zoals je op hier links ziet, werken we van licht naar donker in dezelfde kleurgroep. Tik links op de Pen-tool, en dan rechts de Style Tab (het kwastje). Tik op de kleur onder ‘Fill’

3 Kleur

Kies een wat lichtere kleur uit – die hoeft niet realistisch te zijn. Dit kleurenschema vind je via de drie overlappende bolletjes rechtsonder. Tik je op de drie streepjes rechtsonder? Dan bepaal je de kleur met schuifbalken.

4 Grillige horizon

Tik buiten het canvas om een eerste ankerpunt te plaatsen en dan erin voor nummer twee. Trek aan de hendels om de loop van de curves te bepalen en teken zo een grillige horizon. Dit is even oefenen!

5 Sluiten

Zet enkele punten buiten het canvas om, aan de onderzijde – de kleur komt dan ook op de juiste plek. Sluit met een tik op het eerste ankerpunt. Eventueel kun je het vlak nog verschuiven met de Selection-tool (het pijltje).

6 Meer heuvels

Teken zo nog wat meer heuvels, in een steeds donkerdere kleur. Niet tevreden over de loop van de heuvels? Selecteer het kleurvlak met de selectie-tool. Met het gereedschap daaronder (Direct Selection) voeg je ankerpunten toe.

7 Lagen

Wissel nu rechts naar de Layers Tab (met de drie blaadjes). De heuvels staan in Layer 1: vergrendel deze met een tik op het slotje. Via het plusje voeg je een tweede layer toe – sleep deze in de balk onder Layer 1.

8 De lucht

Kies links via de Shape-tool een vierkante vorm en trek een rechthoek over het gehele canvas. Dit is de lucht. Kies hiervoor een kleur die afwijkt van de heuvels en vergrendel ook deze layer.

9 Gebergte

Maak een derde layer aan en plaats deze tussen de eerste twee. Zet met de Pen-tool wat ankerpunten op de horizon. Houd de lijnen recht, trek niet aan de hendels. Geef dit gebergte een lichtgrijze kleur.

Vectornator in één oogopslag

Kleuren

We werken in deze workshop van licht naar donker: hoe lichter, hoe verder weg. Het gebergte is bijna diffuus. Kies wel voor kleuren die op elkaar aansluiten en ga bijvoorbeeld niet geel en paars met elkaar combineren.

Layers

De volgorde van de Layers is belangrijk, je wilt bijvoorbeeld niet dat je boompjes verdwijnen achter de heuvels. Dit lijstje hierboven kun je gebruiken als spiekbriefje!

Undo

Krijg je de Pen-tool maar niet in de vingers? De Undo-knop is je grootste vriend: hiermee maak je je laatste stap ongedaan. Je kunt met deze knop helemaal terug naar het begin.

Geef meer diepte

Ons landschapje is vrij vlak, maar je kunt het gemakkelijk diepte creëren. Daarvoor moet je met schaduwen spelen. Je vindt deze optie op het tabblad Style. Ook leuk: gebruik cirkels in plaats van de Pen-tool, voor een Teletubbies-effect.

Knoppen

In de tekst noemen we zo nu en dan de namen van de verschillende knoppen en tabbladen. De meeste knoppen en tabs geven hun naam prijs als je ze even wat langer ingedrukt houdt.

Voeg details toe aan je landschap

De Shape-tool in Vectornator bevat zes hoofdvormen: rechthoek, polygoon, cirkel, ster, lijn en spiraal. Tik je op een vorm, dan komt er soms een schuifbalk in beeld. Wat die doet hangt af van de gekozen vorm: bij de ster bepaal je hiermee bijvoorbeeld het aantal punten, bij een rechthoek de afronding van de hoeken. Wij gebruiken het gereedschap om bomen in ons landschap te tekenen.

1 Bob Ross

We gaan een vleugje Bob Ross toevoegen aan het landschap: boompjes! Zorg ervoor dat alle layers op slot staan, en voeg een vierde layer toe. Sleep deze ‘Layer 4’ helemaal boven in de lijst.

2 Eenvoudige vorm

Zoom in op je canvas voor meer overzicht en tik links op de Shape-tool. Kies hier voor de cirkelvorm, en teken een cirkel in (ongeveer) de kleur van de heuvel. Teken daaronder een rechthoekje.

3 Boom

De cirkel en het rechthoekje vormen samen het silhouet van een boom. Gebruik de Selection-tool om de beide vormen goed op elkaar te zetten en om nog iets aan het formaat te veranderen.

4 Groeperen

Tik naast de Selection-tool op het bovenste icoontje: de Multi Select Mode. Tik op beide onderdelen om ze te selecteren. Open daarna de Arrange Tab rechts. Tik hierin op het icoon ‘Group’: je boompje vormt één geheel.

5 Een heel bos!

Zet de Multi Select Mode weer uit en activeer het tweede icoontje: de Duplicate Mode. De naam zegt het al, als je nu je boompje versleept, dupliceer je hem. Vergeet niet te spelen met de kleur en het formaat!

6 Alle elementen selecteren

De lijnen om de vormen geven tijdens het tekenen houvast, maar zijn niet mooi. Ontgrendel alle layers en selecteer met de Selection-tool alle elementen door een vlak over het canvas te trekken.

7 Stroke width

Open rechts de Style Tab. Halverwege zie je ‘Stroke Width’: dit geeft de dikte van de lijnen aan. Tik erop en voer via de calculator de waarde 0 in, tik dan op enter. Vergrendel de layers weer – de lijnen zijn weg!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar