Terug naar Zo verdeel je teksten in kolommen in Pages
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Zo verdeel je teksten in kolommen in Pages

Door Annemiek Lourensen16 maart 2022 14:304 min. leestijd0

Voor een goede tekst moet je meer doen dan een vlot woordje schrijven: de opmaak moet net zo aantrekkelijk zijn. Een doorlopende tekst is dat absoluut niet, maar dit los je gemakkelijk op door de tekst overzichtelijker te maken. In deze workshop leer je hoe je teksten in kolommen verdeelt in Pages.

ws_pages_136


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Pages: tips voor teksten in kolommen

Opmaak

Hoe interessant je tekst ook is, hij heeft een aantrekkelijke opmaak nodig om aandacht te trekken. Hier heeft Pages een uitgebreid menu voor waarmee je al je bestanden een strak ontwerp geeft, te herkennen aan de verfkwast.

Media

Over aandacht van de lezer gesproken: audiovisuele hulpmiddelen werken altijd goed. In Pages klik je daarvoor op ‘Media’, boven in de knoppenbalk. Hiermee voeg je allerlei elementen toe, van foto’s en video’s tot muziek.

Lay-out

Met het menu ‘Lay-out’ maak je je teksten zo overzichtelijk mogelijk. Denk hierbij aan inspringingen en tabs, maar ook kolommen. Wil je zo’n aanpassing toepassen, dan moet je eerst een stuk tekst selecteren.

Kolommen

Hier verdeel je je teksten in overzichtelijke kolommen. Hoeveel, dat hangt af van het soort bestand: voor een gewone tekst zijn twee of drie kolommen prima, maar een flyer of nieuwsbrief kan er meer nodig hebben.

Pages op al je Apple-apparaten

Pages is een van de iWork-apps van Apple, en die zijn allemaal beschikbaar voor de iPhone, iPad en Mac. De stappen om je teksten in kolommen te verdelen zijn overal hetzelfde, al ziet de app er per toestel anders uit. Let dus wel op, want deze workshop is geschreven voor de Mac!

Teksten verdelen in kolommen in Pages

1 In de startblokken

ws_pages_136

Zonder document geen kolommen, dus haal eerst een nieuw bestand tevoorschijn. Open Pages op je iPhone, iPad of Mac en ga naar ‘Nieuw document’. Typen op je Mac is uiteraard de meest praktische optie.

2 Sjablonen

ws_pages_136

Met een leeg canvas laat je je creativiteit de vrije loop, maar met de sjablonen van Pages is ook niets mis. Bovendien lijkt het alsof de app aan elke context of situatie heeft gedacht, dus kijk gerust even rond.

3 Typen maar

ws_pages_136

Het is vanzelfsprekend dat je eerst een tekst moet hebben om hem in kolommen te splitsen. Typ daarom iets interessants op je digitale papier – een verslag, onderzoek, of zelfs een meeslepend verhaal, alles mag.

4 Opmaak

ws_pages_136

Ben je tevreden met de inhoud? Vergeet dan de opmaak niet. Selecteer een stuk tekst en klik in de knoppenbalk op ‘Opmaak’. Hier verander je basiselementen zoals het lettertype, de alineastijl en de tekstkleur.

5 Afbeeldingen

ws_pages_136

Beeldmateriaal mag ook niet ontbreken. Ga op de pagina staan waar je de afbeelding wilt plaatsen en klik in de knoppenbalk op ‘Media>Foto’s’. Zoek je favoriete afbeelding uit en sleep hem naar de gewenste plek.

6 Kolommen

ws_pages_136

Tijd voor de kolommen! Klik op ‘Opmaak’ en daarna op ‘Lay-out’. Daaronder verschijnt nu een venster met een sectie ‘Kolommen’. Bij een doorlopende tekst is dit er één, maar met de pijltjes maak je net zoveel kolommen als je wilt.

7 Kolombreedte

ws_pages_136

Alle kolommen zijn even breed vanwege de standaardinstellingen, al kun je dit ook aanpassen. Haal eerst het vinkje bij ‘Gelijke kolombreedte’ weg. Verander daarna de centimeters om de kolomformaten te wijzigen.

8 Extraatjes

ws_pages_136

Nu nog de puntjes op de i zetten. Klik maar eens op ‘Meer’: in de rechtse kolom verschijnen opties om je tekst te perfectioneren. Houd je bijvoorbeeld niet van woordafbrekingen? Dan schakel je ze hier automatisch uit.

9 Laatste controle

ws_pages_136

Tijdens de verschuivingen kunnen de kolommen wat ongewilde veranderingen toepassen. Lees je bestand daarom zorgvuldig na, sla hem op en geef het document een passende naam. Je kunt je document altijd nog aanpassen!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar