Terug naar Tekst en plaatjes uit pdf halen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Tekst en plaatjes uit pdf halen

Door Redactie iCreate12 augustus 2014 12:003 min. leestijd0

Een groot voordeel van pdf is dat je zeker weet dat de ontvanger precies het document krijgt dat jij verstuurd hebt. Pdf-bestanden zien er op alle computers namelijk hetzelfde uit. Dat is ook meteen een nadeel: het is erg lastig om de inhoud ervan te gebruiken. Met Automator is het een koud kunstje om tekst en foto’s uit een pdf-bestand te halen.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 58.

In deze workshop gaan we in Automator een takenreeks maken waarmee je met 2 klikken alle tekst uit een pdf haalt en in een tekstdocument zet. Ook zetten we de pdf-pagina’s om in verschillende afbeeldingen, zodat we ook de plaatjes kunnen gebruiken.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Automator Voorziening1 Voorziening

Start Automator en kies als type ‘Voorziening’. Omdat we de pdf’jes vanuit Finder willen extraheren, kiezen we bij de optie ‘Voorziening ontvangt geselecteerde’ voor ‘pdf-bestanden’ in ‘Finder’.


 

Automator taken selecteren2 Taken selecteren

In de bibliotheek met takenreeksen is een aparte categorie voor pdf’s. Selecteer in de linkerkolom ‘Pdf-bestanden’ en er verschijnen 17 taken die met pdf-bestanden uitgevoerd kunnen worden.


 

Automator tekst extraheren3 Extraheer pdf-tekst

Om alle tekst uit een pdf’je te verzamelen in een tekstdocument, kies je de taak ‘Extraheer pdf-tekst’ en sleep je die naar de takenreeks in de rechterkolom.

Automator taakopties4 Opties

In de taak kun je zaken als de tekstopmaak (platte tekst of RTF-tekst) en opslaglocatie instellen. Wil je dat pas beslissen als je de voorziening uitvoert? Klik op ‘Opties’ en zet een vinkje voor ‘Toon deze taak bij uitvoering takenreeks’. In dat geval verschijnt het menu bij het uitvoeren van een taak.


 

Automator voorziening opslaan5 Voorziening opslaan

Als je alleen de tekst van pdf’s wilt hebben, sla je nu de voorziening op via ‘Archief’>’Bewaar’. Geef de voorziening een duidelijke en herkenbare naam, want die verschijnt in het Ctrl-klik-menu. Wij willen echter ook nog plaatjes uit de pdf halen.


 

Automator afbeelding uit pdf6 Afbeeldingen uit pdf

Plaatjes kun je normaal gesproken niet zomaar uit pdf’s halen, maar er is een omweg. Ga in ‘Bibliotheek’ in de linkerkolom naar ‘Bestanden en mappen’ en sleep de taak ‘Haal geselecteerde Finder-onderdelen op’ in je takenreeks. Met deze taak voorkomen dat we dat Automator het omgezette tekstbestand probeert om te zetten in afbeeldingen.

Automator pdf naar afbeeldingen7 Pdf naar afbeeldingen

Sleep vanuit de categorie ‘Pdf-bestanden’ de taak ‘Pdf naar afbeeldingen’ in je takenreeks. Doe hetzelfde met de taak ‘Wijzig afbeeldingstype’ uit de categorie ‘Foto’s’ en stel dit in als ‘JPEG’. Een takenreeks werkt als een keten, dus al deze stappen worden achtereenvolgens uitgevoerd.


 

Automator voorziening testen8 Voorziening testen

Sla je voorziening op. Als je nu op een pdf’je Ctrl-klikt, kun je de optie direct selecteren. De tekst en pdf-bladzijden zullen als aparte documenten verschijnen op de locatie die je hebt ingesteld in de takenreeks. Open de documenten.


 

Automator tekst en afbeeldingen9 Tekst controleren en afbeeldingen uitsnijden

De tekst moet je soms nog oplappen omdat niet alle opmaak bewaard blijft. De foto’s moet je nog uitsnijden: trek er een vak omheen en snijd bij met Cmd+K. Meer foto’s? Dupliceer de pagina dan eerst met Shift+Cmd+S.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar