Terug naar Vervang de SSD van een MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Vervang de SSD van een MacBook Pro

Door Sven Lamers21 juni 2019 10:164 min. leestijd5

Een paar jaar terug las je bij ons altijd de tip dat je de prestaties van je Mac enorm kunt verbeteren door de trage harde schijf te vervangen door een SSD. Dat geldt nog steeds, maar het is niet meer nodig om er continu op te wijzen. Waarom? Omdat Apple zelf al jaren standaard een SSD in bijna alle Macs bouwt. Op de iMac na zijn alle Macs van tegenwoordig van flashgeheugen voorzien. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets meer aan Macs te upgraden valt voor een beetje snelheidswinst.

De voorgangers van de huidige MacBook Pro en MacBook Air hebben weliswaar allemaal standaard een SSD, maar deze zijn trager dan het flashgeheugen van tegenwoordig. Bovendien zou het kunnen dat je bij de eerste aankoop dacht genoeg te hebben aan een SSD met 120 GB opslag, maar dat er nu blijkt dat je eigenlijk toch liever het dubbele had gewild. Daarom is het goed om te weten dat je de SSD van de meeste MacBooks nog zelf kunt vervangen voor een sneller en groter model.

SSD vervangen

Dat doen we in deze workshop. We bouwen een Transcend JetDrive 855 in onze oude MacBook Pro. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zit in de doos van dat product. Dankzij de externe behuizing maak je gemakkelijk een kopie van je bestaande schijf en de passende schroevendraaiers voor je Mac worden meegeleverd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wat ontbreekt, is de uitgebreide handleiding met foto’s, zodat je stap voor stap weet wat je moet doen. Daar komen wij in het spel. Met onze uitleg erbij weet je zeker dat je bij deze Mac-operatie niets fout doet. Misschien lijkt het op het eerste gezicht nog vrij uitdagend, maar geloof ons: nadat je het eerste schroefje open hebt gedraaid, heb je de smaak te pakken. Let er alleen op dat je alle stappen precies volgens onze uitleg uitvoert – het blijft je eigen risico als er iets fout gaat.

Nog meer weten over SSD’s in MacBooks? Lees het complete artikel in ons tijdschrift.

iCreate 109
iCreate 109
iOS 13, macOS Catalina & iPadOS

1. JetDrive

Transcend - stap1

Haal de JetDrive uit de verpakking en sluit hem aan op de Thunderbolt 2-­aansluiting van je MacBook Pro. Je nieuwe SSD verschijnt als externe schijf op het bureaublad.

2. SuperDuper!

Transcend - stap2

Download de app SuperDuper! en start hem. Hierbij krijg je de optie om het programma naar de map ‘Programma’s’ te verplaatsen.

3. Volledige schijftoegang

Transcend - stap3

Klik na het openen op ‘Quit’ om het paneel voor ‘Volledige schijftoegang’ in Systeemvoorkeuren te openen. Ontgrendel het hangslotje en voeg ‘SuperDuper!’ toe via het plusje.

4. Kopie maken

Transcend - stap4

Open SuperDuper! opnieuw en kies bovenin ’Copy [Macintosh HD] to [TRANSCEND]’. Ontgrendel het hangslotje en klik op ‘Copy Now’. Tijd voor een kopje koffie totdat het kopiëren voltooid is.

5. Openschroeven

Transcend - stap5

Verwijder daarna de Transcend-schijf en sluit je Mac af. Schroef vervolgens de behuizing van de JetDrive open met de meegeleverde T5-schroevendraaier.

6. Eruithalen

Transcend - stap6

Open de behuizing en verwijder het schroefje van de SSD met de P5-schroevendraaier. Haal de SSD uit de behuizing – eerst optillen, vervolgens uit de aansluiting trekken (zie foto).

7. Naar de Mac

Transcend - stap7

Nu je Mac. Gebruik de P5-schroeven­draaier om alle schroefjes aan de onderkant te verwijderen. Haal de onderkant eraf vanaf de scharnierkant. Onthoud op welke plek de schroefjes zaten.

8. Batterij

Transcend - stap8

Verwijder de sticker van de batterij en trek de batterijconnector voorzichtig omhoog (bijvoorbeeld met een plastic spateltje of een bankpas). Let erop dat je alleen de connector optilt en niet de hele aansluiting.

9. SSD vervangen

Transcend - stap9

Verwijder het schroefje van de SSD met de T5-schroevendraaier – zie wederom de foto hierboven. Trek de SSD daarna een klein stukje omhoog en haal hem uit de aansluiting.

10. Nieuwe erin

Transcend - stap10

Sluit nu de nieuwe SSD aan: eerst een beetje schuin van ­boven in de connector, dan erin klikken zodat je hem weer met het schroefje kunt vastmaken.

11. In elkaar zetten

Transcend - stap11

Verbind de batterij met het moederbord en plaats de behuizings­onderkant op de Pro – eerst aan de voorkant, daarna de scharnierkant. Bevestig de onderkant met de schroefjes.

12. Opstarten

Transcend - stap12

Zet je Mac aan en houd Option ingedrukt. Selecteer ‘Macintosh HD’, houd Ctrl ingedrukt en druk op Enter. Gefeliciteerd, je hebt je Mac succesvol ­nieuwe SSD-superkrachten gegeven.

Meer over de Transcend JetDrive 855

De Transcend JetDrive 855 Upgrade Kit die we in deze workshop gebruiken, is bedoeld voor het upgraden van de 13- en 15-inch MacBook Pro (2013-2015), 11- en 13-inch MacBook Air (2013-2017), Mac mini (eind 2014) en Mac Pro (eind 2013). De upgrade-kit is beschikbaar in de ­opslagcapaciteiten 240, 480 en 960 GB. Voor oudere apparaten heeft Transcend nog andere upgrade-kits. Ook is er het hulpprogramma JetDrive Toolbox dat je met een aantal gereedschappen helpt om de SSD optimaal te laten werken.

Transcend JetDrive 855
Transcend JetDrive 855

Een doe-het-zelf upgrade-kit om de bestaande SSD in een MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini of Mac Pro te vervangen door een snellere en grotere.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bekijk dit product
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Nicole Hufkens
Lezer
Nicole Hufkens

Heb ik ook geprobeerd, maar krijg bij het opstarten enkel een knipperende map met vraagteken te zien. En in de herstelmodus weigert hij het Wifi-wachtwoord. Ik kom er niet verder mee.

Gaetan H
Lezer
Gaetan H

Kan ik de ssd van mijn nieuwe MacBook Pro 13” van 2019 met Touch Bar hier mee ook vervangen? Volgens internet is die vast gesoldeerd.

Erik246
Lezer
Erik246

Helaas, jetDrive 855 gekocht met 960GB, krijg mijn data van ‘oude’ ssd niet gekopieerd/gecloned naar de Transcend ssd. Pogingen gedaan met SuperDuper! Carbon Clone Copy en met disk utility van apple zelf, ook vanuit recover mode. Strand telkens op een OSStatus fout 22. De jetDrive werkt op zich wel prima als een externe schijf als mijn macBook met de originele ssd gestart is, maar daar was het me niet om te doen.

Erik246
Lezer
Erik246

Uiteindelijk toch gelukt! Met Carbon Copy Cloner data gecloned van apple-ssd naar transcend ssd.
Daarna macos Big Sur gedownload naar mijn macBook vanuit app store, macos geinstalleerd op de transcend ssd-drive, daarna werd de transcend ssd herkend als startup disc (& alle data overgezet met CCC stonden er ook nog op). Apple-ssd in mijn macBook vervangen door de transcend-ssd. macBook werkt als vanouds maar nu met nieuwe ssd.