Terug naar Monteer soepele overgangen in je muziek
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Monteer soepele overgangen in je muziek

Door Ward Edema23 september 2021 12:004 min. leestijd0

Logic Pro heeft ontzettend veel gereedschappen om het producen van je muziek gemakkelijker te maken. De Fade-tool gebruik je misschien wel het vaakst: hiermee maak je name-lijk supersoepele overgangen tussen je opnames. Zo hoor je niet meer de ongewilde klikgeluiden die ontstaan als je fragmenten in stukjes knipt en weer aan elkaar plakt. Bovendien kun je met de Fade-instellingen in Logic coole speciale effecten creëren, waardoor je muziek een opzwepende sound krijgt. Op de site met de downloads van iCreate 131 staan de bestanden klaar die je nodig hebt voor deze workshop.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Splits je fragment

Importeer de drumloop van de gedownloade bestanden in een nieuw project in Logic Pro. We gaan alleen de eerste helft gebruiken: knip ‘m dus door de helft (Cmd+T), en verwijder de tweede helft.

2 Achter elkaar

Kopieer nu wat er van het fragment over is gebleven en plak dit weer direct achter het fragment. Hierdoor krijg je een doorlopende beat, maar wel met een klikgeluid in het mid-den!

3 Weg met die klik

Zoom in op het stuk waar de twee fragmenten op elkaar aansluiten. Selecteer nu de Fade-tool (sneltoets A), en klik en sleep hem over het punt van de overgang. Hierdoor verdwijnt het klikgeluid.

4 Herhaling, herhaling…

Selecteer nu beide fragmenten en dupliceer ze (Cmd+R). Doe dit vijftien keer. Nu heb je een beat die wat langer doorloopt, maar er zit weer een klikgeluid tussen elke twee fragmenten.

5 Fade Out

Om alle klikgeluiden tegelijk weg te halen, open je de Inspector (de ‘i’ linksboven). Selecteer alle fragmenten. Onder ‘Region>More’ voeg je nu een overgang toe door ‘Fade Out’ op 7 in te stellen.

6 Meer dan praktisch

Alle klikgeluiden zijn nu weg. Maar je kunt de Fade-instellingen ook voor coole effecten gebruiken! Importeer het ‘ambient noise’-bestand in een nieuw spoor. Dit is niets meer dan geruis uit een kamer.

7 Naar beneden

We gaan nu dit geruis omtoveren tot iets spannends. Selecteer het fragment, en ga weer naar ‘Region>More>Fade Out’. Voer hier nu 28000 in. Op die manier krijg je een heel lange fade-out.

8 Hoe laag kun je gaan?

Klik vervolgens op ‘Fade Out’ en verander dit in ‘Slow Down’. Nu gebruiken we de ‘Fade Out’-instelling niet om het fragment uit te faden, maar in plaats daarvan langzamer en lager te maken.

9 Pulseren

Voeg een stereo compressor toe (linksonder bij ‘Audio FX>Dynamics’). Selecteer rechtsboven bij ‘Side Chain’ de drumloop. Open nu linksboven het pst-bestand van de downloads. Het geruis pulseert nu met de beat.

De fade-tool van Logic Pro in één oogopslag

Fade-tool

Met de Fade-tool poets je gemakkelijk foutjes zoals klikgeluiden in een overgang weg. Als je die over een overgang sleept, maakt Logic Pro vanzelf een soepele overgang tussen twee fragmenten.

Fade Out

Met de ‘Fade Out’-instelling stel je voor één of meerdere fragmenten een fade-out in, of een cool ‘Slow Down’-effect waarbij het geluid vertraagd en verlaagd wordt zoals een lp die steeds slomer draait.

Compressor

De ingebouwde compressor van Logic Pro kan meer dan je denkt. Door met de zogenaamde ‘Side Chain’ van de compressor een fragment te verbinden met je drumbeat, laat je hem pulseren op de beat.

Soepele herhaling

Met de gereedschappen uit deze workshop kun je zelfs een drumloop waar flink in geknipt en geplakt is, heel soepel en natuurlijk laten klinken. Dit geldt ook voor fragmenten die anders niet goed bij elkaar zouden passen.

Aansluiting zoeken

Bij het overschakelen van een fragment naar een ander fragment ontstaan er klikgeluiden wanneer de golfvorm wordt gehakt op een punt waar het volume (of de ‘amplitude’) een positieve of negatieve waarde heeft. Het meest vloeiende, klikvrije resultaat krijg je als je een overgang doet bij een nulwaarde: waar de amplitude van de golfvorm nul is en het volume dus niet omhoog- of omlaaggaat.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar