Terug naar 13 efficiënte sneltoetsen voor je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

13 efficiënte sneltoetsen voor je Mac

Door Koen van Ekeren6 augustus 2018 12:383 min. leestijd0

Er bestaan gigantisch veel efficiënte toetsencombinaties voor de Mac waar je misschien geen weet van hebt. Ze zorgen dat je een actie binnen een fractie van een seconde uitvoert, wat met het schuiven en klikken met de muis wel een paar tellen langzamer was gegaan. In deze workshop bespreken we 13 sneltoetsen die lang niet bij alle Mac-gebruikers bekend zijn. Dat sneltoetsen lijst voor de Mac scheelt een hoop tijd!

sneltoetsen lijst mac

Deze workshop komt uit iCreate 100:

iCreate 100
iCreate 100
De beste apps, tips en gadgets voor je vakantie

1. Bureaublad weergeven

Op je bureaublad staan waarschijnlijk allerlei recente afbeeldingen, teksten en documenten. Daar wil je vlug bij kunnen en dat doe je het snelst met de toetsen- combinatie Cmd+F3.

2. Toon of verberg het Dock

Het ene moment is het een sta-in-de- weg, en een uurtje later mis je het Dock weer. Met Cmd+Option+D schakel je snel tussen het weergeven en verbergen van het Dock.

3. Opzoeken in woordenboek

Ken je de betekenis van een woord niet, of wil je een woord vertalen? Plaats de muiscursor op het woord en toets Cmd+Ctrl+D in. Werkt sneller dan Google.

4. Check je spelling

Klaar met een verslag, samenvatting, of ander document? De sneltoets Cmd+; neemt je mee langs alle verkeerd gespelde woorden in bijvoorbeeld je Pages- of Word-document.

5. Stoppen en verbergen

Het wisselen tussen apps doe je snel met Cmd+Tab. Via deze app-switcher sluit je ook vliegensvlug een geselecteerde app af, door Q in te toetsen. Met H verberg je een app.

6. Naar bestandslocatie

Veel Mac-gebruikers zetten hun veelgebruikte bestanden in het Dock. Maar dit wist je misschien nog niet: met een Cmd-klik op het icoon brengt macOS je direct naar de bestandslocatie in Finder.

7. Screenshot in klembord

Screenshots (Cmd+Shift+3) maken een rommeltje van je bureaublad. Voeg daarom Ctrl toe aan deze toetscombi. Het screenshot staat dan in je klembord, met Cmd+V plak je het in een app.

8. Forceer stop

Als een app niet reageert, dan kun je een stop forceren met Cmd+Option+Esc. Selecteer de juiste app en druk op Enter. Het programma sluit zich af en kan opnieuw worden opgestart.

9. Verberg een app zo snel mogelijk

Stiekem aan het facebooken en loopt je baas voorbij? Toets Cmd+H om de actieve app snel te verbergen. Met Cmd+Option+H verberg je alle apps op de achtergrond.

10. Open een app

Met al die sneltoetsen heb je de muis niet vaak meer nodig. Zeker niet als je ook gebruikmaakt van Spotlight (Cmd+spatie). Voer hier bijvoor- beeld ‘Mail’ in om de Mail-app te openen.

11. Vind alles

Spotlight is handig voor het snel openen van apps en bestanden. Als je dieper moet graven, werkt Option+Cmd+Spatie beter. Deze sneltoets roept het krachtige zoekvenster van Finder op.

12. Plakken zonder opmaak

Tekst kopieren en plakken scheelt je veel tijd, zeker als je plakt met Shift+Option+Cmd+V. Met deze toetscombinatie plak je de tekst opmaakloos en heeft hij meteen de goede stijl.

13. Leeg de prullenmand

Bestanden zijn pas écht weg als je de prullenmand hebt geleegd. Doe dit in Finder met Cmd+Shift+Backspace en druk op Enter. Je hoeft Prullenmand niet geopend te hebben.

Welke sneltoets voor de Mac is volgens jou onmisbaar?

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar