Terug naar Bouw zelf een snelle taak voor Finder
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Bouw zelf een snelle taak voor Finder

Door Sven Lamers7 februari 2019 14:353 min. leestijd0

Een van de nieuwe en bijzonder handige functies van macOS Mojave zijn de zogeheten snelle taken. Hiermee kun je rechtstreeks vanuit Finder snelle bewerkingen loslaten op geselecteerde bestanden. Deze vind je normaliter in de zijbalk van de Kolom- en Galerij-weergave van Finder, in de andere weergaven activeer je de balk via ‘Weergave>Toon voorvertoning’. Heb je een bestand geselecteerd, dan verschijnen de acties rechtsonder. Een afbeelding kun je bijvoorbeeld roteren, bij een pdf pas je markeringen (annotaties) toe.

Zelf bouwen met Automator

Ontwikkelaars kunnen via apps snelle taken beschikbaar stellen, maar dat vereist uiteraard veel kennis van programmeren. Gelukkig biedt Apple met Automator een veel toegankelijkere methode aan om snelle taken toe te voegen – zo toegankelijk zelfs dat we die hier in negen stappen kunnen uitleggen.

De basis van Automator vormen kant-en-klare acties. Er zitten standaard een hoop acties van alle programma’s van macOS in, daarnaast kunnen programma’s van derden ook weer acties toevoegen. Het samenstellen van een snelle taak is niet moeilijker dan een paar van die bouwstenen onder elkaar te slepen. Dat werkt zo.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Automator

Snelle-taak-stap1We willen een eenvoudige snelle taak maken om elk bestand zonder omwegen in Voorvertoning te openen. Start het programma Automator, begin een nieuw document en kies ‘Snelle taak’.

2. Bouwstenen

Snelle-taak-stap2

Links vind je de bouwstenen voor je takenreeks, onderverdeeld per categorie. De bouwstenen sleep je straks onder elkaar naar de rechterkant van het venster.

3. Zoeken

Snelle-taak-stap3

Gebruik de zoekfunctie boven de bouwstenen om alle mogelijke acties te filteren. We willen een bestand openen, dus zoeken we naar ‘open’. De lijst wordt al heel wat overzichtelijker.

4. Open Finder-onderdelen

Snelle-taak-stap4

Sleep de taak ‘Open Finder-onderdelen’ naar het rechterdeel van het venster. Een groen plusje geeft aan dat je deze taak wilt toevoegen.

5. Kies het programma

Snelle-taak-stap5

De bouwsteen die we hebben toegevoegd, kent maar één instelling: ‘Open met’. We willen het geselecteerde bestand altijd met Voorvertoning openen, dus selecteer dat programma.

6. Mooi maken

Snelle-taak-stap6

Boven je takenreeks vind je een aantal opties om deze aan te passen. Bij ‘Afbeelding’ kies je het icoontje dat in Finder verschijnt, daaronder kies je een ‘Kleur’ – deze wordt op de Touch Bar gebruikt.

7. Opslaan

Snelle-taak-stap7

Sla je taak op via ‘Archief>Bewaar’ en geef hem een duidelijke naam zoals ‘Open met Voorvertoning’. Automator kiest automatisch de goede map, na het opslaan is de taak gereed.

8. Uitproberen

Snelle-taak-stap8

De taak verschijnt in de zijbalk van Finder, mits je de juiste weergave kiest (zie introtekst). Afhankelijk van het geselecteerde bestandstype, zie je hem direct of staat-ie in het menu ‘Meer’.

9. Volgorde

Snelle-taak-stap9

Wil je dat de taak altijd verschijnt? Kies dan ‘Meer>Pas aan’ en sleep ‘Open met Voorvertoning’ naar boven in de lijst. Op die manier staat die ook altijd als eerste in de zijbalk.

Deze workshop komt uit iCreate 104. Daarin vind je ook een workshop waarin we een nog veel ingewikkeldere snelle taak samenstellen.

iCreate 104
iCreate 104
Welke Mac moet ik nu kopen?
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar