Terug naar Schrijf een boek op je Mac(Book)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Schrijf een boek op je Mac(Book)

Door Terry Stooker14 mei 2021 10:3016 min. leestijd0

Het lezen van een boek wordt ook wel omschreven als dromen met je ogen open. Terecht, een goed verhaal weet je helemaal onder te dompelen in een andere wereld, tot op het punt dat je alle tijdsbesef verliest. Je hebt nu vast al een paar voorbeelden in gedachten. Maar hoe zit het met jouw eigen boek? Verhalen vertellen zit in ons bloed en steeds meer ‘amateurs’ zijn aan het schrijven geslagen in de hoop ooit uitgegeven te worden. Dat laatste, dat doe je tegenwoordig gemakkelijk zelf met apps. En ook voor het schrijven van een steekhoudend verhaal zijn er de nodige handige programma’s voorhanden. Wij doen een boekje open over schrijf-apps en -tips.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Pennen is plannen

Een essentieel onderdeel van schrijven is onderzoek, structuur en planning. Wie zijn de personages, wat zijn hun onderlinge relaties, welke locaties heb je? De app Story Planner for Writers is een uitkomst bij het bijhouden van dit alles. Deze overzichtelijke app is er zowel voor macOS (€ 10,99) als iOS (€ 6,99). Zo begin je goed georganiseerd aan je boek.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Project ‘Boek’

Je begint met het toevoegen van een project, met de (werk)titel van je boek als naam. In dit project verzamel je al je bevindingen en verzinselen.

Uitgediepte personages

Er zijn de nodige opties om de personages van je boek in detail te beschrijven. Hoe ze eruitzien, wanneer ze geboren zijn, wat hun diepste verlangens en angsten zijn. Alles om ze zo menselijk mogelijk te maken.

Uitgeprint project

Geen zin om telkens de app te openen? Print je project dan uit en hang hem op bij je schrijfplek. Ideaal om je gedachten op een rijtje te houden.

Statistieken

Op het tabblad ‘Statistics’ zie je het huidige aantal scènes, aktes, verhaallijnen et cetera. Dit helpt je om het boek niet te complex te maken en om een consistent schrijfritme te behouden, wat erg belangrijk is.

Verzamel apps

Bovenstaande app is er natuurlijk maar een uit een verzameling van apps die hetzelfde of meer bieden. Wellicht werk je liever met een alternatieve app. Kijk dus vooral rond naar de beste en handigste apps voor jou. Deze drie zijn de moeite waard om in ieder geval te checken.

1 Alles-in-een

Ulysses is een alles-in-een-oplossing: schrijven, onderzoeken, redigeren en publiceren. De app werkt op abonnementsbasis, maar is een krachtige alleskunner.

2 Blijf gefocust

Afleiding is funest voor een schrijver. Write! biedt een eenvoudige interface zodat je ongestoord een eind weg typt. Onbetaalbaar, maar of het je € 24,95 waard is?

3 Plak een post-it

Persoonlijk zijn we helemaal weg van Plaknotities. Ga naar ‘Venster>Zwevend op voorgrond’ en de belangrijkste info blijft altijd prominent op het scherm.

Onderzoek met Are.na

Een tijdrovend onderdeel van schrijven is het doen van onderzoek. Welk genre je ook in gedachten hebt, het verzamelen van handige bronnen en afbeeldingen hoort er altijd bij. Hier zijn apps voor, maar aangezien we steevast via Safari op onderzoek uit gaan, gebruiken we de handige Are.na-extensie.

1 Download Are.na

Download de Are.na-extensie uit de App Store. Open Safari en ga naar ‘Voorkeuren>Extensies’. Schakel hier Are.na for Safari in.

2 Creëer account

Ga nu naar www.are.na en klik rechtsboven op ‘Sign up’. Maak een account aan – een gratis subscriptie is voor ons doeleinde ruim voldoende.

3 Een blanco pagina

Al je verzamelde werk vind je straks terug op deze website. Het ontwerp is erg opgeruimd, wat een groot voordeel is als je gefocust bezig bent.

4 Maak een Channel

Maak een Channel aan, ofwel een soort map waarin je al het onderzoek bewaart dat je voor je verhaal verzamelt.

5 Verzamelen maar

Alle relevante informatie bewaar je vervolgens in Are.na. Webpagina’s via de knop naast de adresbalk, afbeeldingen met een Ctrl-klik en ‘Add to Are.na’.

6 Bekijk je collectie

Je grondige onderzoek er nog eens op naslaan? Ga op elk gewenst moment naar www.are.na om je opgeslagen webpagina’s en afbeeldingen te bekijken.

Lees om te schrijven

‘Je kunt schrijven of je kunt het niet’, wordt wel eens gezegd. Hoewel daar een kern van waarheid in zal zitten, zijn er zat mogelijkheden om je schrijfvaardigheid wat op te vijzelen. Veel lezen bijvoorbeeld. En dan bij voorkeur verschillende genres en auteurs. Apple’s Boeken is hier een uitstekende app voor.

1 Oneindige bibliotheek

Boeken heeft een gigantische bibliotheek waarin je zeker interessant leesvoer vindt. Voordat je een boek aanschaft, is het mogelijk om de eerste pagina’s te lezen.

2 Screenshot en markeer

Als je een bijzonder mooie zin of zinsconstructie tegenkomt die voor jouw verhaal bruikbaar is, maak dan een screenshot en markeer de passage.

3 Sla op voor later

Bewaar de screenshot in Bestanden of een andere app waarin je je onderzoek verzamelt. Zo doe je later inspiratie op als je bijvoorbeeld verlegen zit om een mooi bruggetje.

Vind de focus

Schrijven doe je in een zo kalm mogelijke omgeving. Niet alleen sluit je je af van de buitenwereld, liefst ook van afleidingen op het scherm. OmmWriter is een app die hierbij helpt. Met rustgevende achtergrondmuziek, een overzichtelijke interface en verschillende thema’s creëer je jouw perfecte schrijfomgeving. Het prijskaartje van € 7,20 is ook nog eens aangenamer dan dat van de eerder aangestipte Write!-app.

Het schrijfgedeelte

OmmWriter heeft een veelvoud aan lettertypes en -groottes om uit te kiezen, om het je zo aangenaam mogelijk te maken. De verdere opmaak is ook naar smaak aan te passen.

Zwijgen is goud?

Waar de een complete stilte om zich heen wil, heeft de ander behoefte aan wat muziek tijdens het schrijven. OmmWriter is het om het even en biedt naast stilte ook de nodige achtergrondklanken in verschillende stijlen.

Kies je visuele thema

Het zal je misschien verbazen hoeveel een visueel thema kan bijdragen aan je productiviteit. Na verloop van tijd brengt het zien hiervan je direct in de schrijfmodus.

Niet-storende features

In een minimalistische schrijf-app hoef je niet gelijk alle features de deur uit te doen. Zo geeft OmmWriter het aantal geschreven woorden weer, klein en redelijk uit het zicht om je focus niet te verstoren.

Eindeloos veel thema’s

Ben je iemand die veel waarde hecht aan een thema? En dan bedoelen we het visuele thema van je schrijf-app. Dan is WriteRoom (€ 10,99) de app voor jou. Bij een spannende thriller hoort natuurlijk een ander kleurenschema dan bij een sprookjesboek voor kinderen. Alle beetjes helpen om je geconcentreerd aan je verhaal te laten werken.

1 Vind de instelling

Ga in WriteRoom naar ‘Window>Themes’ om het thema te veranderen. Standaard heb je er al een aantal, maar kies ‘Download More Themes’ voor meer keus.

2 Download

Doorzoek de verschillende thema’s. Een mooie gevonden? Download deze dan en sleep het bestand naar de ‘Themes’-map van WriteRoom.

3 En schrijf!

Kies ten slotte het thema in de app en je kunt gaan schrijven in de vernieuwde interface die perfect past bij het verhaal waar je aan werkt.

Verbeter je taalgevoel

Correcte grammatica is ontzettend belangrijk, niet alleen als je een boek schrijft. De spellingscontrole van de gemiddelde tekstverwerker pikt de meeste fouten er wel uit, toch helpt het om constant alert te blijven op je taalvaardigheid. Ook als je bijvoorbeeld online op social media post, of een reactie plaatst onder een nieuwsbericht. LanguageTool is je vriend.

1 Download de extensie

Download LanguageTool uit de Mac App Store. Dit is een Safari-extensie die je (online) teksten controleert op fouten. Ga naar ‘Safari>Voorkeuren>Extensies’ om deze te activeren.

2 Typ

Waar je ook iets typt, het wordt direct gecontroleerd door de LanguageTool-extensie. Er verschijnen verschillende lijntjes onder de tekst en een bolletje met een getal.

3 Zoveel fouten!?

Klik op het bolletje en LanguageTool presenteert alle fouten op een rijtje, met daarbij verbetersuggesties. Hoe meer je op je taal let, hoe beter je taalgevoel wordt!

Maak een mooie voorkant

De Engelsen hebben er een toepasselijk spreekwoord voor: ‘Don’t judge a book by its cover’. Een mooie kaft trekt echter direct de aandacht van de lezer. Je kunt dit overlaten aan een (dure) professional, of je knutselt zelf een mooie cover in elkaar met canva.com. Zoek op deze website naar ‘Boekomslag’ en het ontwerpen kan beginnen.

Helemaal gratis

Canva heeft een abonnementsvorm, maar met een gratis account kom je al ver. Je hebt dan beschikking over meer dan 250 duizend templates, 100 designs en een bibliotheek aan foto’s en grafische elementen.

Rechtenvrij

De templates zijn rechtenvrij, dus zonder problemen te gebruiken. Wij zouden echter adviseren om ze vooral als voorbeeld te zien om vervolgens met je eigen beeldmateriaal aan de slag te gaan. Dat maakt het persoonlijker.

Een helpende hand

Heb je totaal geen ervaring met grafische vormgeving, dan reikt canva.com je de hand met nuttige tips en handleidingen. Dit maakt het ontwerpen van de cover leuk en brengt je wellicht op nieuwe ideeën.

Voorvertoning

De voorvertoning laat je direct zien wat je veranderingen doen voor het ontwerp. Ben je helemaal tevreden, klik dan rechtsboven op ‘Downloaden’ om een pdf te downloaden.

Van alle markten thuis

Zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt zijn er heel veel hulpmiddelen om je verhaal op (het digitale) papier te zetten. Veelal zijn het betaalde apps van een paar euro. Tel dat echter bij elkaar op en je bent een aardig bedrag kwijt. Scrivener is niet goedkoop (€ 53,99 in de Mac App Store) maar is gezien zijn vele mogelijkheden de enige app die je nodig hebt om aan je boek te beginnen. Om je overtuigen is er een gratis proefperiode van dertig dagen die je op de officiële website kunt downloaden.

1 Download Scrivener

Ga naar de website van Scrivener en download en installeer de app. Dit betreft de gratis proefversie, waarmee je het volledige programma voor dertig dagen mag gebruiken.

2 Back-up-map

Open Scrivener en het eerste wat je moet doen, is de locatie aangeven van de back-up-map. Kies de gewenste locatie om al je harde werk veilig opgeslagen te houden.

3 Kies sjabloon

Scrivener is er voor al je schrijfbehoeftes, van wetenschappelijke essays, tot gedichten, tot het schrijven van een boek. Wij schrijven een boek en kiezen ‘Fiction>Novel’.

4 Neem de tijd

De app is zo compleet, het is in eerste instantie overweldigend. Lees eerst rustig het sjabloon door – helaas alleen in het Engels – zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden.

5 Alles op z’n plek

Al je onderzoek, personage- en locatieschetsen kun je kwijt onder de kopje Research, Characters en Places in de zijbalk. Het verhaal schrijf je (per hoofdstuk) onder Manuscript.

6 Klaar? Compile!

Is je verhaal af, dan ga je naar ‘File>Compile’ en Scrivener maakt er een compleet boek van. Zelfs aan de kaft wordt gedacht als je afbeeldingen hebt toegevoegd bij Front Matter.

Schrijf overal

Je weet nooit wanneer je ineens een vlaag van inspiratie krijgt. Een goed idee voor je verhaal schrijf je het liefst gelijk op. Daarom is een schrijf-app voor je iPhone wel zo handig. Notities kan, maar er zijn nog meer opties beschikbaar. Zoals Werdsmith.

1 Schrijf je ideeën op

De Werdsmith-app heeft een opgeruimde interface, zodat je geconcentreerd korte flarden of zelfs langere passages schrijft. Het iPhone-scherm wordt effectief gebruikt.

2 Extra functies

Daarnaast houdt de app handige statistieken bij, zoals hoeveel woorden je hebt geschreven en hoelang het ongeveer duurt om het verhaal te lezen.

3 Inspiratiebron

Heb je juist geen inspiratie en last van een gevreesde ‘writer’s block’? De app Unblock by Werdsmith daagt je uit om toch weer aan het schrijven te gaan.

Editing is alles

Er is geen schrijver ter wereld die een boek helemaal in zijn of haar eentje schrijft. Het is simpelweg onmogelijk om van een afstand naar eigen werk te kijken waar je weken, dan wel maanden of jaren van je bloed, zweet en tranen in hebt gestoken. Met de frisse blik van een goede (eind)redacteur kom je een heel eind. Er zijn verschillende mogelijkheden en aandachtspunten …

1 Google

Een snelle zoekopdracht naar ‘redacteur boek’ levert talloze resultaten op van mensen en tekstbedrijven die zich aanbieden als professioneel (eind)redacteur – voor een prijs.

2 Apps

Maar Word en Pages hebben toch een spellingcheck? Dat klopt, zo zijn er nog een aantal apps die je goed helpen met taalkwesties. Of je hier echter volledig op wilt vertrouwen?

3 Voorkomen is beter

Spendeer zoveel mogelijk tijd aan het bijschaven van zinnen en alinea’s. Hoe meer je er zelf uit haalt, hoe minder er uiteindelijk geredigeerd hoeft te worden.

4 Delen met vrienden

Deel je werk met (een select groepje) vrienden. Vooral mensen die je vertrouwt en die eerlijke, opbouwende kritiek geven tillen je verhaal naar een hoger niveau.

5 Proeflezen of redigeren?

Een frisse blik is belangrijk, maar maak duidelijke afspraken. Wil je bijvoorbeeld dat iemand proefleest of het verhaal klopt, of dat diegene direct aan het redigeren slaat?

6 Alles is subjectief

Bedenk je goed dat het nalezen en redigeren is net zo subjectief als het schrijven zelf. Sla adviezen niet in de wind, maar kijk altijd of ze binnen jouw visie van je verhaal passen.

Publicatie-opties

De snelste manier om je boek op de markt te krijgen is om dit zelf te publiceren als eBook. De (ouderwetse) uitgever is er natuurlijk ook nog, maar dit is een moeilijk, tijdrovend proces dat geen garanties biedt. Via de digitale weg weet je zeker dat je je verhaal aan de wereld kunt aanbieden.

1 Via Apple …

Apple geeft advies en reikt gereedschappen aan om schrijver het publiceren via Boeken makkelijk te maken. Ga maar eens naar authors.app.com.

2 … of Amazon

Amazon heeft zonder twijfel het grootste aandeel in de eBook-markt. Publiceren via kdp.amazon.com is in eerste instantie wat ingewikkeld, maar goed te doen.

3 Een tussenpersoon

Diensten als Lulu (lulu.com) nemen veel werk uit handen als het aankomt op digitaal publiceren. Hiervoor nemen ze dan vaak wel een groot aandeel van de winst.

Maak de (iTunes) Connectie

Als je je boek aan wilt bieden via Apple’s Boeken, dan moet je eerst je Apple ID koppelen aan iTunes Connect. Connect is een soort centrale hub, waar je al je creatieve uitspattingen – van boeken, tot podcasts, tot apps, tot muziek ¬– distribueert naar de juist Apple-app. Noodzakelijk en tegelijkertijd erg handig, want zo is alle juridische rompslomp ook gelijk ondervangen.

Geld verdienen

Het is even een tijdrovend klusje om alle financiële en contractuele informatie aandachtig door te lopen en in te vullen, maar daarna staat niets je in de weg om geld te verdienen met je verhalen.

Op de groei

Alle boeken die je publiceert worden opgeslagen in iTunes Connect, beschikbaar met een druk op de knop. Heb je de smaak te pakken, dan groeit Connect moeiteloos met je mee.

Bekijk de trends

Je verkoopaantallen zijn live inzichtelijk. iTunes Connect helpt je de getallen te interpreteren. Zo zie je direct of je boek het goed doet of dat je nog wat meer moet promoten.

Nuttige informatie

Aan juridische rompslomp is niet te ontkomen. Een groot voordeel van iTunes Connect – zeker bij het eerste boek dat je publiceert – is echter de zee aan informatie die er vindt over inkomsten en belastingen. Zo kom je beslagen ten ijs.

iTunes Producer

Nu iTunes Connect ingesteld is, komt iTunes Producer om de hoek kijken. Via deze app publiceer je daadwerkelijk je verhaal. Vul zoveel mogelijk gegevens in om het boek de beste kans te geven om opgepikt te worden.

1 Gegevens invullen

Voor je je boek publiceert heb je een lijst met gegevens om aan te leveren. Waarschijnlijk kun je niet alle velden invullen, een goede beschrijving van je boek is echter onmisbaar.

2 Het juiste bestand

Vervolgens sleep je bij Files je boek in ePub-formaat (zie volgende pagina) naar het linker paneel. Het is een goed idee om ook een paar voorbeeldpagina’s toe te voegen.

3 Indienen

Heb je zoveel mogelijk gegevens ingevuld en de juiste bestanden toegevoegd? Een dubbel- of driedubbelcheck is aan te raden. Dan is het tijd om je boek in te dienen.

Maak een ePub-bestand

Een ePub-bestand is perfect voor het publiceren van een eBook. De meeste publicatieplatformen ondersteunen dit bestandsformaat, zo ook Apple (Boeken). Het goede nieuws is dat je hier geen aparte software voor hoeft aan te schaffen. Met Apple’s Pages sla je je verhaal namelijk gemakkelijk op als ePub.

1 Kopiëren en plakken

Ongeacht waar je je verhaal oorspronkelijk hebt geschreven, je kunt dit gemakkelijk in Pages krijgen door simpelweg te kopiëren (Cmd+C) en plakken (Cmd+V).

2 Exporteren

Ga naar ‘Archief>Exporteer>ePub’. Onder de Exporteer-optie zie je overigens ‘Publiceer op Apple Books’ – een zeer handige optie als je direct je verhaal in Boeken wilt publiceren.

3 De details

Vul de juiste titel en auteur in en kies de categorie en taal. Bij Omslag kun je tevens de coverafbeelding importeren. Ten slotte kies je voor ‘Volgende’.

4 Opslaan als pdf

Veel diensten accepteren ook pdf of platte tekst. Toch liever een ander bestandsformaat? Bovenin kies je in welk formaat je je verhaal wilt opslaan.

5 Back-up

Nadat je het bestand hebt geëxporteerd, maak je eerst een back-up door het te dupliceren en ergens anders te bewaren. Dat is altijd handig, in elke fase van het schrijfproces.

6 Gebruiksklaar

Het ePub-bestand bevat je verhaal en alle informatie die je hebt toegevoegd. Klaar om te gebruiken. Open het maar eens met Boeken om je harde werk door te bladeren.

Promoot, promoot, promoot!

Heb je net het beste verhaal ooit op papier gezet, leest niemand het … Een boek moet een beetje gepromoot worden, wat voor de een gemakkelijker komt dan voor de ander. Hieraan is veel geld uit te geven, maar ook met minder kom je al wat meer in de bekendheid.

1 Een landingspagina

Een kleine investering die het zeker waard is, is een webpagina waarop je je verhaal aanprijst en kort beschrijft. Zo is je boek vindbaar in Google en heb je een link om te delen.

2 Influencers

Of je het nu leuk vindt of niet, online influencers hebben een groot bereik. Bied je boek gratis aan bij de juiste influencer(s) en wie weet bezorgen ze dit veel extra aandacht.

3 Win advies in

Apple en Amazon, alsmede veel onafhankelijke schrijverswebsites, geven de nodige adviezen als het aankomt op boekpromotie. Neem deze aandachtig ter harte en doe er je voordeel mee.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar