Terug naar Opstartschijf macOS Catalina maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Opstartschijf macOS Catalina maken

Door Sven Lamers4 oktober 2019 11:363 min. leestijd1

Wil je updaten naar macOS Catalina? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac meteen een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS Catalina nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Catalina op meerdere Macs wilt installeren. In deze workshop lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 8 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 8 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Opstartschijf met installatie macOS Catalina

  1. Download de installatie van macOS Catalina via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘Catalina’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van macOS Catalina is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het getal aan het begin uiteraard. De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Catalina --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Install media now available …’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

macOS Catalina opstartschijf

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS Catalina. Herstart de Mac en houd de Option-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Meer weten over macOS Catalina?
Bekijk dit dossier

Indien je een schone installatie van macOS Catalina wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS Catalina uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bianca
Lezer
Bianca

Dit is me allemaal gelukt maar … de iMac is te oud voor Catalina. We hebben de iMac teruggezet naar fabrieksinstellingen omdat deze van een overleden iemand was. Volgens mij heeft El Capitan erop gestaan maar ook al geef ik akkoord bij de voorwaarden er komt te staan dat het niet lukt. Los ik dit op met een bootable usb? Dan stuit ik zelf wel weer op een ander probleem: de downloadable versie van El Capitan komt niet in de Finder application dus die zet ik daar zelf neer. Ik heb het met dmg en de kpg? pkg? versie geprobeerd,… Lees meer »