Terug naar Installeer macOS Ventura op je oude Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Installeer macOS Ventura op je oude Mac

Door Sven Lamers4 januari 2023 09:007 min. leestijd0

Stiekem zitten er meer grote veranderingen tussen de besturingssystemen Monterey en Ventura dan tussen Big Sur en Monterey. Qua onderliggende structuur is er namelijk best wat gewijzigd. Daarom mogen relatief recente Macs al niet meer geüpdatet worden naar Ventura. Maar wil je toch een nieuw besturingssysteem op een niet-ondersteunende Mac zetten, dan gebruik je het hulpprogramma OpenCore Legacy Patcher. Hiermee laten we je zien hoe je macOS Ventura op een ‘oude’ Mac installeert.

macOS Ventura oude Mac

Let op!

Het installeren van macOS Ventura op een Mac die officieel niet meer ondersteund wordt, brengt – hoe kan het ook anders – risico’s met zich mee. Ten eerste adviseren wij om OpenCore alleen te gebruiken met Macs vanaf 2012. Modellen van ervoor hebben grafische chips die niet volledig ondersteund worden, waardoor je snel tegen problemen aanloopt. In theorie kun je OpenCore hier wel bij gebruiken, maar daar zijn vaak complexere stappen voor nodig en het werkt niet perfect. Je leest erover op icreatemagazine.nl/opencore-modellen.

Ook adviseren we om eerst een Time Machine-back-up te maken op een externe schijf via ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’, zodat je een back-up hebt om op terug te vallen. En als laatste: wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade aan je Mac(Book) door het gebruik van OpenCore.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Bereid je stick voor

Het installeren van macOS Ventura op een oude Mac begint met een usb-stick. Hier komen de installatiebestanden van macOS en de extra bestanden die je nodig hebt op te staan. De stick moet hiervoor minstens 16 GB opslag hebben en wordt in het proces gewist. Met de OpenCore Patcher, die draait vanaf OS X Mavericks (10.9), zet je alle benodigde bestanden gemakkelijk op de stick.

Stick voor een andere Mac

Maak je met OpenCore een usb-stick voor een andere Mac, dan moet je weten welk modelnummer deze heeft voordat je aan stap 4 begint. Dit achterhaal je op de betreffende Mac door op het Apple-logo te klikken, Option ingedrukt te houden en vervolgens ‘Systeeminformatie’ te selecteren. Er verschijnt een nieuw venster: achter ‘Model-ID’ staat het modelnummer.

Ga in de OpenCore Patcher naar ‘Settings’ en selecteer hier in de lijst het juiste model. Klik daarna op ‘Return to Main Menu’, daarna ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en start de app opnieuw op. Volg dan de onderstaande stappen. Het modelnummer is ook te achterhalen via everymac.com.

1 Zoek

macOS Ventura oude Mac

Download de OpenCore Patcher via ­icreatemagazine.nl/opencore – de downloadlink ‘OpenCore-Patcher-GUI.app.zip’ staat onderaan. Open het programma, selecteer ‘Create macOS Installer’ en dan ‘Download macOS Installer’. De app gaat op zoek naar beschikbare versies.

2 Download

macOS Ventura oude Mac

Na een paar seconden verschijnt een menuutje met de versies van macOS die je kunt installeren. Ga altijd voor de nieuwste stabiele versie – in ons geval is dat macOS 13.0.1. Klik erop en de download start.

3 Installatiebestand

macOS Ventura oude Mac

Nadat de download van het installatie­bestand klaar is, klik je op ‘Flash installer’. Kies het installatiebestand, klik op ‘OK’ en selecteer je usb-stick. Deze wordt gewist. Voer je wachtwoord in en druk weer op ‘OK’.

4 OpenCore

macOS Ventura oude Mac

Nadat het installatiebestand op de stick is gezet, klik je op ‘Return to Main Menu’. Klik nu op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je usb-stick en dan de EFI-partitie.

5 Afgerond

macOS Ventura oude Mac

Voer je wachtwoord in (of gebruik Touch ID) en wacht totdat het proces is afgerond. Je hebt nu een usb-stick met het installatiebestand van macOS en de extra bestanden om het op je oude Mac te draaien.

6 OpenCore op USB

macOS Ventura oude Mac

Om de laatste stappen voor na de installatie wat te versnellen, adviseren we om de OpenCore Patcher ook op de usb-stick te zetten. Versleep de app naar de hoofdmap van de usb-stick.


Back-ups en partities

Je hebt nu een usb-stick met alle benodigde bestanden, maar je moet nog één keuze maken: wil je je huidige besturingssysteem updaten of een losse partitie gebruiken? Als je voor de eerste optie gaat, is het maken van een Time Machine-back-up érg belangrijk. Je oude besturingssysteem komt dan namelijk volledig te vervallen, dus heb je een back-up nodig voor het geval dat er iets misgaat.

Bij een losse partitie blijft je huidige besturingssysteem in stand en kun je zelf kiezen wanneer je welke versie van macOS gebruikt. Maar ook hierbij adviseren we om eerst een Time Machine-back-up te maken, mocht er iets misgaan bij het partitioneren.

Back-up

1 Lege schijf

macOS Ventura oude Mac

Sluit een harde schijf aan die leeg mag. Is deze al leeg? Ga dan naar stap 3. Open anders het Schijfhulpprogramma (Apps>Hulpprogramma’s), selecteer de externe schijf en klik op ‘Wis’.

2 Formaat

macOS Ventura oude Mac

Voer een naam in voor je Time Machine-schijf. Wij gaan simpelweg voor ‘Time Machine’. Selecteer vervolgens bij structuur ‘APFS’ en klik op ‘Wis’. Na het wissen is je schijf klaar voor back-ups.

3 Time Machine

macOS Ventura oude Mac

Ga nu naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de zojuist gewiste schijf als locatie voor je reservekopie. Maak vervolgens een reservekopie op deze schijf. Dit kan een paar uur duren.

Maak een partitie

1 Schijfhulpprogramma

macOS Ventura oude Mac

Open het Schijfhulpprogramma (Apps>Hulpprogramma’s) en selecteer je Macintosh HD-schijf. Je vindt hem het gemakkelijkst als je in de menubalk ‘Weergave>Toon alleen volumes’ selecteert.

2 Volume maken

macOS Ventura oude Mac

Klik op ‘+ Volume’ en voeg een nieuw APFS-volume toe met een zelfgekozen naam. Hier komt de nieuwe versie van macOS op te staan. Kun je geen nieuw volume maken? Ga dan naar stap 3.

3 Partitioneer

macOS Ventura oude Mac

Bij oudere versies van macOS kun je geen gebruik maken van volumes en moet je de schijf partitioneren. Selecteer ‘Partitioneer’ en maak een nieuwe partitie aan van minstens 30 GB.


Installeer macOS

Haal je usb-stick er maar weer bij! Nu je alle bestanden op een stick hebt en een back-up van de Mac (en/of een nieuwe partitie) hebt gemaakt, ben je helemaal klaar om je oude Mac bij te werken. En dat is gemakkelijker dan je denkt! Na de installatie moet je nog een paar stappen uitvoeren om het opstarten in Ventura mogelijk te maken zonder je usb-stick. Wij leggen je precies uit hoe dit in zijn werk gaat.

1 Starten

genius_ventura_144

Zet je Mac uit en zorg dat de usb-stick verbonden is. Zet hem aan terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt, tot er drie icoontjes in beeld komen. Ga met de pijltjestoetsen naar ‘EFI Boot’ en druk op enter.

2 Ventura

genius_ventura_144

In het tweede scherm selecteer je (op dezelfde manier) de optie om macOS Ventura te installeren. De Mac start nu het installatieprogramma, met behulp van de benodigde bestanden van OpenCore.

3 Installatie

genius_ventura_144

Selecteer nu de gewenste taal en klik dan op het pijltje naar rechts. Klik nu dubbel op ‘Installeer macOS Ventura’. Volg de stappen en selecteer de juiste schijf: Macintosh HD of je nieuwe partitie.

4 Wachten

 

genius_ventura_144

macOS Ventura wordt nu geïnstalleerd op je schijf. Dit kan lang duren, dus pak er gerust een kop koffie bij. Na de installatie moet je nog wat configuratiestappen doorlopen, zoals bij elke macOS-installatie.

5 OpenCore

Ventura

Na de update (of lege installatie) van macOS Monterey moet je nog wat dingen instellen in OpenCore. Open de usb-stick in Finder en kopieer de OpenCore Patcher naar je Apps-map.

6 Boot Picker

genius_ventura_144

Om te voorkomen dat je telkens het menu van stap 1 tegenkomt, open je OpenCore Patcher en navigeer je naar ‘Settings’. Haal hier het vinkje bij ‘Show Boot Picker’ weg. Klik dan op ‘Return to Main Menu’.

7 Open

macOS Ventura oude Mac

Klik op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je interne schijf (meestal disk0) en installeer hem daar. Nu heb je geen usb-stick meer nodig!

8 Root Patch

macOS Ventura oude Mac

Het kan zijn dat je wifi of grafische kaart nog een zogenaamde patch nodig heeft om goed te functioneren. Ga terug naar het hoofdscherm van OpenCore en selecteer ‘Post Install Root Patch’.


Dit is een bijgewerkt artikel

De Genius die je hier leest, is een bijgewerkte versie van een eerder verschenen artikel. We hebben alle stappen grondig gecontroleerd en aangepast, maar trouwe lezers zullen sommige delen van de tekst misschien herkennen. We vonden de nieuwe versie van OpenCore Legacy Patcher voor Ventura echter zo groot en waardevol nieuws, dat we hebben besloten om de workshop opnieuw te publiceren.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar