Terug naar macOS Sierra op oudere Mac installeren
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

macOS Sierra op oudere Mac installeren

Door Sven Lamers21 oktober 2016 15:505 min. leestijd5

Vorige maand kwam macOS Sierra uit en voor het eerst in jaren verdwijnen er weer een aantal computers uit de lijst met Macs die mogen updaten naar het nieuwste besturingssysteem. Heb je een oudere Mac die macOS Sierra niet ondersteunt? We laten zien hoe je hem tóch kunt upgraden. macOS Sierra op een oudere Mac installeren is gemakkelijker dan gedacht. Zo kan je MacBook Pro 2009 of iMac 2009 nog prima een jaar mee!

MacOS Sierra op oudere Mac: bij welke modellen kan het?

In de tabel hieronder vind je alle Mac-modellen die via de methode in dit artikel geüpdatet kúnnen worden. Bij sommige van die Macs levert dat echter wel problemen op, wat in het ene geval dramatischer is dan in het andere:

  • De MacBook Air (Eind 2008/Medio 2009) en MacBook Pro (Begin 2008/Medio 2008) verliezen wifi . Nou is dat wel op te lossen; op de Air met een ethernet-plug, de Pro heeft een ethernetpoort en in beide kun je een nieuwe AirPort-kaart bouwen. Heb je deze opties echter niet voorhanden? Dan raden we af om op deze MacBooks macOS Sierra te installeren.
  • De iMac (Begin 2008), Mac Pro (Begin 2008) en Mac mini (Begin 2009/Eind 2009) hebben hetzelfde euvel. Omdat deze doorgaans op een bureau staan, hebben we die oranje gelabeld. Gebruik je toch al ethernet dan is er geen probleem, ben je afhankelijk van wifi en wil je geen netwerkkaart inbouwen, doe het dan maar niet.
  • Op de witte MacBook (Begin/Medio 2009) werkt het trackpad als muis, waardoor multitouch is uitgeschakeld.

Op de overige Macs in het lijstje is er geen probleem om te updaten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Tabel: oudere mac met macOS Sierra

Oude Mac updaten: dit heb je nodig

In tegenstelling tot bij een gewone update, heb je om Sierra op een oudere, incompatibele Mac te installeren een paar extra dingen nodig.

System Integrity Protection (SIP) uitzetten: Van tevoren moet je de System Integrity Protection (SIP) uitzetten. Je levert dan een klein stukje veiligheid in, maar de voordelen van Sierra zijn het waard. Hiervoor houd je bij het opstarten van je Mac de Alt-knop ingedrukt totdat het schijfkeuzemenu verschijnt. Kies daar de ‘Herstelpartitie’, open daarin Terminal via ‘Hulpprogramma’s’ en voer de opdracht ‘csrutil disable’ uit, zonder de aanhalingstekens.

Toegang tot een Mac die wel kan updaten: Je moet immers de installatie van macOS Sierra ergens vandaan krijgen. Bijvoorbeeld via de Mac App Store. Als alternatief kun je op internet zoeken naar een officieuze download. Helaas kunnen we niet met zekerheid zeggen dat de hiervoor genoemde link voor alle eeuwigheid zal werken.

macOS Sierra Patcher: Als je de installatie hebt, download je het hulpprogramma macOS Sierra Patcher. Bewaar beide programma’s op een plek die je gemakkelijk terugvindt, bijvoorbeeld je bureaublad.

Usb-stick: Een usb-stick of externe harde schijf die genoeg ruimte heeft voor de installatie van Sierra: 8 GB is voldoende.

Heb je alles klaarliggen? Volg dan de stappen op de volgende pagina’s om macOS Sierra op je oude Mac te installeren.

1. Veeg de usb-stick leeg

macOS Sierra op oudere Mac

Sluit de usb-stick of harde schijf aan op je Mac, open Schijfhulpprogramma en wis het medium als ‘OS X Uitgebreid (journaled)’. De naam maakt niets uit, dus laat hem ongemoeid.

2. macOS Sierra Patcher

macOS Sierra op oudere Mac

Start nu het programma ‘macOS Sierra Patcher’ en open daarin de installatie: ‘macOS Sierra installatie’. Wacht even totdat je een melding ziet dat de installatie ‘Verified’ is.

3. Patchen

macOS Sierra op oudere Mac

Kies vervolgens je usb-stick of externe harde schijf aan de rechterkant van het venster – heb je de naam niet veranderd, dan heet die ‘Naamloos’. Klik vervolgens op ‘Start Operation’, voer je wachtwoord in en wacht.

4. Start de installatie

macOS Sierra op oudere Mac

Nadat het procedé is afgerond, start je je Mac opnieuw en houd je daarbij de Alt-knop ingedrukt tot je bij het schijfkeuzemenu bent. Kies hier de usb-stick als pstartschijf en de installatie begint.

5. Update

macOS Sierra op oudere Mac

Start de installatie zoals je het normaliter zou doen. Dus klik je door de stappen en kies de schijf met je huidige OS X, waarschijnlijk Macintosh HD. Wacht totdat de installatie is voltooid.

6. Herstart

macOS Sierra op oudere Mac

Dit is belangrijk! Na de installatie gaat je Mac herstarten. Houd daarbij wederom de Alt-knop ingedrukt en start nogmaals vanaf de usb-stick. Kies dan bij hulpprogramma’s ‘macOS Post Install’.

7 Mac-model ID

macOS Sierra op oudere Mac

Kies in het hulpprogramma het Mac-model dat je hebt. Waarschijnlijk is het goede model al geselecteerd, maar controleer het voor de zekerheid met het ID in de tabel op de eerste pagina van deze workshop.

8. Nog een patch

macOS Sierra op oudere Mac

Klik op ‘Patch’, wacht even en kies dan ‘Reboot’. Nu wordt macOS Sierra probleemloos opgestart, op je oude Mac die het besturingssysteem eigenlijk niet meer ondersteunt.

9. Updates

macOS Sierra op oudere Mac

Om geen problemen met toekomstige updates te krijgen, download je nog de AUSEnabler for Sierra. Hiermee download je geen updates meer van Apple, maar van een andere bron met compatibele updates. Open het programma, kies ‘Switch Catalogs’ en dan ‘Use AUS Production Branch’. Veel plezier met macOS Sierra!

Mac voor Beginners Mojave
Mac voor Beginners Mojave
Ontdek alles van de nieuwste versie van macOS!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Nadia Lahboub
Lezer
Nadia Lahboub

Ik heb deze stappen doorlopen, maar op het moment dat ik het bestand van mijn USB wil installeren krijg ik eerst het apple teken alsof ie aan het installeren is en uiteindelijk een rondje met een streep er doorheen? Hoe kan ik dit oplossen?

Sylvia
Lezer
Sylvia

Ik heb ook de stappen doorlopen. Maar bij stap 4 blijft m’n mac hangen. Apple logo met de balk, de balk blijft hangen op 1/3…
Iemand een idee?

Moppeltje
Lezer
Moppeltje

Is het je inmiddels gelukt? Hier namelijk hetzelfde probleem. Ligt denk ik aan het installatie bestand van Mega.nz

Jinta
Lezer
Jinta

Stap 1 lukt niet, terminal zegt Command not found …

Jeroen
Lezer
Jeroen

Bullshit exceed download limit.. Get a better file resource…