Terug naar MacBook accu vervangen: zo doe je het
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

MacBook accu vervangen: zo doe je het

Door Ward Edema15 oktober 2021 08:226 min. leestijd2

Door de accu van je MacBook te vervangen, kun je weer járen vooruit. Wij leggen uit wanneer het nodig is en hoe je het doet.

MacBook accu vervangen

Blaas je MacBook nieuw leven in

Als er iets is wat de levensduur van je MacBook flink beperkt, dan is het wel de accu. Na enkele jaren intensief gebruik zie je vaak al dat de capaciteit behoorlijk is afgenomen, waardoor je steeds vaker je MacBook aan de lader moet hangen. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je accu nóg sneller slechter wordt: een vicieuze cirkel dus.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Na verloop van tijd, als je maximale accucapaciteit onder de 80% zakt, loop je hierdoor ook vaak tegen andere problemen aan. Zo kan je MacBook moeite krijgen met opladen, of valt je Mac plots uit terwijl hij aangaf dat de accu nog lang niet leeg is. Dit komt door een beperking van de huidige accutechniek, en helaas zijn we voorlopig nog niet van dit probleem af.

Dat betekent echter niet dat je een MacBook met een verslechterde accu de deur uit hoeft te doen. Je blaast namelijk zo je MacBook weer nieuw leven in door de accu te vervangen. En als je een beetje handig bent, kun je dit ook zélf.

De ene accu is de andere niet

Als je ervoor kiest om zelf je MacBook- accu te vervangen, is het van belang om een kwalitatief goede accu aan te schaffen. Originele accu’s van Apple zijn echter niet los te koop: die worden alleen geleverd aan reparatiepunten. Je kunt kijken naar ‘namaak’-accu’s, maar je loopt dan wel risico’s. Deze accu’s voldoen namelijk vaak niet aan alle Europese normen, en garantie is er meestal niet bij.

Priemo accu

Gelukkig is er een alternatief van Priemo: MacBook-accu’s die volledig voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen én twee jaar garantie hebben. Priemo-accu’s zijn bij veel reparatiepunten in Nederland te koop: je kunt de verkooppunten vinden via de Priemo store locator. Hier kun je je accu ook tegen een vergoeding laten installeren.

Hoe is mijn accu eraan toe?

Voordat je je accu vervangt, is het goed om te bekijken wat de staat van je oude accu is. Op je iPhone is heel gemakkelijk te achterhalen wat de capaciteit van je accu is, maar voor je Mac is dat een ander verhaal. Je kunt wel wat informatie achterhalen door linksboven op het Apple-icoontje te klikken. Kies vervolgens voor ‘Over deze Mac>Systeemoverzicht>Voeding’.

Deze optie is echter beperkt tot het aantal oplaadcycli en of de conditie van de accu ‘normaal’ is of niet. Gelukkig kun je met het programma coconutBattery véél meer te weten komen over de staat van de accu in je MacBook, en of die (binnenkort) aan vervanging toe is.

1. Download coconutBattery

Coconutbattery

Je downloadt coconutBattery gratis via de officiële website. Pak het zip-bestand uit en open de app. Er verschijnt een klein, maar fijn venster met daarin gegevens over de batterij van je Mac.

2. Getallen

Coconutbattery info

Je ziet wanneer de accu gebouwd is, wat de capaciteit was en hoeveel je nog over hebt. Zit de tweede groene balk onder de 80%? Overweeg dan een nieuwe accu. Bovenaan staat ook het modelnummer: noteer dit zodat je de juiste vervanging koopt.

3. Maar er is meer!

Coconutbattery info 2

Klik op ‘Battery Info’. Hier zie je onder andere de exacte leeftijd van je accu in dagen. Via het tabblad ‘History’ zie je alle metingen van coconutBattery: zo houd je het verloop van je accucapaciteit goed in de gaten!

Vervang de accu van je MacBook

Op deze pagina’s laten we zien hoe we een nieuwe accu van Priemo in een MacBook Pro zetten. Niet ieder MacBook-model is hetzelfde, en ook het vervangingsproces van de accu verschilt per model. Hoe nieuwer de MacBook, hoe lastiger het doorgaans is om de originele accu te verwijderen. Als je graag in detail wilt zien hoe ieder schroefje, kabeltje en chipje van jouw specifieke MacBook in elkaar steekt, dan zijn online tutorials een uitkomst. En als laatste: er zijn geen MacBooks beschadigd tijdens het maken van deze instructies, maar wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade aan je MacBook (of aan jezelf).

MacBook accu vervangen: let op!

Het zelf vervangen van je MacBook-accu is niet zonder gevaar. Accu’s kunnen namelijk vlamvatten als ze beschadigd raken. Dit risico is vooral aanwezig als de accu vol is: het beste kun je dus de oude batterij eerst volledig ontladen. Het is ook van belang om de juiste tools in huis te hebben: handschoenen, een veiligheidsbril, en een schuimbrandblusser of bak zand om een accubrand mee te blussen. Als laatste moet de ruimte waarin je werkt voldoende geventileerd worden, met name bij het gebruik van aceton of lijmverwijderaar om de lijm onder de oude accu te verwijderen. Schrikt dit je af? Dan adviseren we je om de accu bij een (Priemo) reparatiepunt te laten installeren.

1. Een schroefje los

Priemo doos

Open de behuizing van je MacBook door de schroefjes aan de onderkant te verwijderen met een P5-schroevendraaier (inbegrepen bij Priemo). Ont- houd goed welk schroefje waar zit! Een magnetisch bakje met losse vakjes is daarbij een uitkomst.

2. Connectorbord

Je wordt, na het verwijderen van de onderkant van je MacBook, direct begroet door een sticker. Haal de sticker weg: je ziet nu het connectorbord van de accu. Verwijder de schroeven hiervan totdat het bord loszit. Duw het connectorbord nu voorzichtig omhoog.

3. Interposer

Tijd voor ingewikkelde termen: onder het connectorbord zit een ‘interposer’. Deze verbindt het connectorbord van de accu met de rest van de computer. Til de interposer voorzichtig op, en leg deze weg. De accu is nu losgekoppeld van de MacBook.

4. Speakers en connectoren

Maak voorzichtig alle connectoren los die langs of over de accu van je MacBook lopen. In ons geval zijn dat de connectoren van de speakers, SSD en koptelefoonaansluiting. Schroef vervolgens de onderdelen van je MacBook los die de accu bedekken – in ons geval de speakers – en leg deze weg.

5. Oude accu

Schroef het hoofdgedeelte van je accu los waar het kan. De rest va nde cellen dient losgewrikt te worden: bij een Priemo-accu krijg je hier een handige tool voor. Je kunt ook lijmverwijderaar gebruiken om het proces te vergemakkelijken, maar dit mag niet op andere onderdelen komen.

6. Nieuwe accu

Priemo accu MacBook

Til de oude accu op, en plaats de nieuwe. In ons geval zaten bij de originele accu twee blokken die met lijm waren bevestigd. De vervanging daarvan moet ook vastgeplakt worden: bij Priemo-accu’s zijn de plakstrips hiervoor al bevestigd. Let er overigens op dat je de nieuwe accu niet beschadigt.

7. Assemblage

Volg nu alle stappen in omgekeerde volgorde om je MacBook weer in elkaar te zetten. Wanneer je hiermee klaar bent, start je de MacBook zonder lader op. Pas wanneer je een 10% batterij-waarschuwing krijgt, verbind je je lader. Dit is om de nieuwe accu goed te kalibreren.

 

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Vincent
Lezer
Vincent

Bedankt hiervoor, dit was voor mij de reminder om de accu van mijn MacbookAir (2015) te vervangen. Loopt weer als een zonnetje!

Jacqueline Nieuwenhuis
Lezer
Jacqueline Nieuwenhuis

Na het vervangen van de accu krijg ik tijdens het opstarten rare symbolen in beeld die ik nergens terug kan vinden. Ook als ik de oude accu terugplaats krijg ik deze symbolen. Het gaat om een verticale langwerpige balk die afgerond is met 2 verticale strepen met daartussen onderin een – teken en bovenin tussen de strepen een punt en een omhoogwijzend pijltje. Dit figuur wordt afgewisseld met een horizontale smalle balk onder de balk links een pijltje naar links in de balk links weer een -, in het midden van de balk een groter – en rechts daarvan een… Lees meer »