Terug naar Maak slim gebruik van Solo en Mute in Logic Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak slim gebruik van Solo en Mute in Logic Pro

Door Ward Edema16 november 2021 11:563 min. leestijd0

Het idee van de Solo- en Mute-knoppen in Logic Pro is niet bepaald nieuw: je vindt ze namelijk al decennia op fysieke mengpanelen. En daar is een goede reden voor! Ze zijn namelijk ontzettend handig bij het mixen van je project.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Met Mute schakel je het geluid van een bepaald spoor tijdelijk helemaal uit, en met Solo isoleer je een spoor juist. Hierdoor hoor je gemakkelijk wat je doet als je aan een specifiek spoor werkt, of beluister je hoe je project klinkt zónder dat ene geluidje. Maar Logic kan méér met Solo en Mute, en dat gaan we je in deze workshop laten zien.

Logic Pro grote scan

1. De basis

Logic Pro stap 1

Elk spoorlabel heeft een eigen Solo- en Mute-knop (S en M), specifiek voor dat spoor. Je kunt de knoppen ook op meerdere sporen tegelijk aanklikken.

2. Toetsenbord

Logic Pro stap 2

Gebruik de S- en M-toets op je toetsenbord om hetzelfde te bereiken als met de virtuele knoppen. Handig als je behendig wilt zijn en sneller tussen solo en mute wilt schakelen.

3. Aan of uit

Logic Pro stap 3

Boven de lijst van spoorlabels zie je een algemene Solo-knop. Hiermee krijg je snel alle sporen die op solo staan weer normaal, of zet je ze juist terug op solo.

4. Regio’s

Logic Pro stap 4

Aparte regio’s op solo of mute zetten, in plaats van sporen, is ook mogelijk. Selecteer hiervoor een regio, en druk vervolgens op je toetsenbord op Ctrl+M voor mute of Ctrl+S voor solo.

5. Verspringen

Logic Pro stap 5

Wanneer je met Ctrl+S een regio op solo hebt gezet, klik je daarna op een andere regio om de solo daarnaartoe te laten verspringen.

6. Stille selectie

Logic Pro stap 6

Stel: je hebt allerlei losse regio’s op mute gezet, en je bent het overzicht kwijt. Gebruik dan Shift+M om met een druk op de knop alle gedempte regio’s te selecteren.

7. Direct unmuten

Logic Pro stap 7

Als je alle gedempte regio’s hebt geselecteerd, maak je ze met Ctrl+M weer hoorbaar. Je unmute alle sporen tegelijk met de sneltoets Ctrl+Shift+M.

8. Solo-slot

Logic Pro stap 8

Met Solo Lock zet je meerdere regio’s op solo, en vervolgens op slot. Zo kun je verder met bewerken terwijl de solo-selectie in stand blijft. Dit doe je met Option+S.

9. Solo-immuniteit

Logic Pro stap 9

Houd Ctrl ingedrukt en klik vervolgens op de S bij één van de spoorlabels. Hierdoor sluit je een spoor uit van solo’s: je hoort hem dan nog steeds als je iets anders op solo zet.

Solist

Solo en Mute komen het meest van pas tijdens het mixen van je project, maar het is ook erg handig tijdens het opnameproces. Je beluistert er namelijk gemakkelijk mee wat goed bij elkaar klinkt, en wat niet. Ook kun je bijvoorbeeld iets opnemen terwijl alleen een drumtrack speelt, zodat je wel op tempo kan spelen maar niet gestoord wordt door ander geluid. Door alle trucjes van Solo en Mute te leren kennen verbeter je je workflow in Logic Pro dus van begin tot eind.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar