Terug naar Stel de perfecte take samen uit meerdere opnames
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Stel de perfecte take samen uit meerdere opnames

Door Terry Stooker28 december 2020 11:513 min. leestijd0

Het is een techniek die veelvuldig wordt toegepast in de hedendaagse (pop)muziek: ‘comping’. Je laat een zanger of zangeres meerdere takes opnemen en kiest vervolgens de beste stukken uit elke opname om tot een perfect geheel te komen. In sommige extreme gevallen zelfs tot de lettergreep aan toe. Als alles maar zo gelikt mogelijk klinkt. Zo’n samengestelde take wordt ook wel een comp genoemd. Deze truc is dus heel goed toepasbaar op de stem, maar ook op andere instrumenten. Dat snelle basloopje dat telkens op net een ander punt hapert. Een gitaarsolo die je vier keer geïmproviseerd hebt en waarvan je nu van de beste stukken een geheel wilt maken.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Kan jouw muziekproductie wel wat comping gebruiken? Logic maakt je dit heel gemakkelijk. Het programma bewaart sowieso al je takes, zelfs als je hier meerdere malen opnieuw over opgenomen hebt. Vervolgens is het een fluitje van een cent om hier een comp van te maken. Je moet alleen net even weten waar je alles kunt vinden. Volg deze stappen en dan comp het helemaal goed.

1. Create Take Folder

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Voordat je gaat opnemen, is het belangrijk dat de volgende instelling goed ingesteld staat. Ga naar ‘Record>Overlapping Audio Recordings’ en zorg dat ‘Create Take Folder in beide gevallen is aangevinkt.

2. Maak lusbereik

Voor deze workshop werken we met een lusbereik, want we gaan een paar maten meerdere malen opnemen. Toets C en stel het bereik zo in dat datgene wat je wilt opnemen hierbinnen valt.

3. Opnemen maar

Druk op de opnameknop en zing de zanglijn, speel de gitaarsolo of drum de beat. Dankzij het lusbereik kun je snel meerdere takes opnemen. Doe dit totdat je denkt dat je genoeg materiaal hebt.

4. Klap Take Folder uit

Je ziet maar één segment in de tijdlijn, maar daaronder verstopt vind je alle takes die je opgenomen hebt. Klik op het pijltje linksboven in het spoorsegment en de gehele Take Folder klapt uit.

5. Kies take

Speel (het lusbereik van) het project af en klik op de verschillende takes. Degene die je selecteert zal afgespeeld worden. Zo kies je gemakkelijk de beste take uit een aantal opgenomen fragmenten.

6. Quick Swipe Comping

Maar wij gaan een comp maken. Ten eerste: linksboven in het segment moet Quick Swipe Comping geactiveerd zijn, te herkennen aan de drie blokjes in piramidevorm. Staat hier nog een schaartje? Klik er dan op.

7. Pointer Tool

Ten tweede: de Pointer Tool – of de Pencil Tool – moet geactiveerd zijn. Veelal zul je deze al gebruiken, maar zo niet dan vind je de Pointer Tool in een uitklapmenu boven de tijdlijn.

8. De eerste noten

Beluister elke take en kies degene met het perfecte begin. Ergens verderop een slordigheidje? Klik en sleep vanaf de rechterkant van het segment totdat alleen het perfecte gedeelte geselecteerd is.

9. Selecteer de beste stukjes

Blader door de andere takes op zoek naar die ene opname die vanaf dat punt perfect is. Klik en sleep telkens om een selectie te maken. Zo vorm je met creatief selecteren je perfecte take.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar