Terug naar Lettertypecatalogus – helemaal jouw type
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Lettertypecatalogus – helemaal jouw type

Door Koen van Ekeren4 juni 2021 14:355 min. leestijd0

Met een lettertype bepaal je de sfeer van een tekst. Fonts kunnen artistiek of zakelijk zijn, modern of oldskool, sierlijk of strak … Het uitzoeken van zo’n lettertype doe je waarschijnlijk rechtstreeks vanuit de app waarmee je de tekst opmaakt. Heel gebruikersvriendelijk gaat dat vaak niet.

Fonts


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Gelukkig heeft macOS een toegewijd programma waarin dit veel beter werkt: Lettertypecatalogus. Dit is een hulpprogramma dat al op je Mac is geïnstalleerd. Hier download en beheer je lettertypen, maar het programma helpt je ook geweldig bij het uitkiezen van een font. Voer een tekst in krijg daarvan een voorvertoning in elk lettertype. Zo zie je meteen of het je (letter)type is.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


3 soorten lettertypen

Lettertypen kun je indelen in drie categorieën. Schreefjes, geen schreefjes en decoratieve lettertypen.

Schreeflettertype

Schreefletters (in het Engels serif genoemd) zijn letters waar schreven aan zitten. Dit zijn de kleine strepen aan de uiteinden van een letter. Zo’n schreeflettertype geeft je tekst een traditionele en formele uitstraling. Bekende serif-lettertypen zijn Times New Roman en Georgia.

Schreefloos lettertype

Bij schreefloze letters (ook bekend als sans-serif) zijn er geen strepen aan het begin en einde van een letter. Een schreefloos lettertype oogt modern en informeel. Vaak worden ze bij lange teksten gebruikt, zoals in de zin die je nu leest. Schreefloze letters zijn namelijk rustiger voor de ogen. Bekende voorbeelden zijn de lettertypen Arial en Verdana.

Decoratief lettertype

Er bestaan ook heel wat creatieve, decoratieve lettertypen. Ze worden meestal gebruikt voor kopteksten en titels. Gebruik ze ook alleen daar, want in lange teksten lezen decoratieve letters niet lekker weg.


Vind je font

MyFonts

Er bestaan verschillende websites met tienduizenden (gratis) lettertypen. Dit zijn onze favorieten.

1 Myfonts.com

Heeft een enorme bibliotheek met ruim 130.000 lettertypen. Er is ook een handige WhatTheFont-functie om lettertypen te identificeren.

2 Dafont.com

Website met meer dan 57.000 lettertypen, ingedeeld in overzichtelijke categorieën. Het mooiste van alles: ze zijn allemaal gratis.

3 Google Fonts

Toonaangevende website voor open-source lettertypen. Ze zijn gratis en bovendien gemakkelijk toe te voegen aan de CSS van je website.


Installeer een nieuw lettertype

De gemakkelijkste manier om in macOS een nieuw lettertype te installeren, is via Lettertypecatalogus.

1 Downloaden

Installeren

Navigeer in Safari naar www.dafont.com en zoek een leuk lettertype uit. Klik op de ‘Download’-knop en ‘Sta toe’. Open Finder en ga naar de map waarin je gedownloade Mac-lettertype staat.

2 Finder

Meestal vind je in de map allerlei variaties van het lettertype, zoals regular, italic en bold. Zoek naar een bestand dat eindigt op ‘.ttf’, ‘.ttc’ of ‘.oftc’ en dubbelklik erop.

3 Installeren

Er verschijnt een voorbeeldvenster van het lettertype. Klik op ‘Installeer lettertype’. Dat was het; Lettertypecatalogus toont nu een venster met het lettertype dat je hebt geïnstalleerd.


Installeer meerdere fonts tegelijk

Wil je een bulk aan lettertypen installeren, bijvoorbeeld omdat je ze van een server kopieert? De snelste manier om ze te installeren, is via Finder.

1 Kopieer

Open in Finder de map met de lettertypen. Je selecteert ze allemaal door Cmd+A in te toetsen. Druk op Cmd+C om ze te kopiëren.

2 Gebruikersmap

Ga naar je gebruikersmap. De snelste manier om hier te komen, is met de toetscombinatie Cmd+Shift+H. Ga vervolgens naar ‘Bibliotheek>Fonts’.

3 Plak

In deze Fonts-map bewaart macOS je lettertypen. Na een druk op Cmd+V zijn alle lettertypes in één keer geïnstalleerd.

Lettertype voor alle gebruikersaccounts

Standaard is een nieuw lettertype alleen beschikbaar op het gebruikersaccount waarop je actief bent. In het programma Lettertypecatalogus (open het bijvoorbeeld via Spotlight: Cmd+Spatie) kun je instellen dat de fonts beschikbaar zijn op alle accounts. Klik linksboven in het menu op ‘Lettertypecatalogus’ en kies ‘Voorkeuren’. Verander de optie ‘Gebruiker’ in ‘Computer’.


Bekijk je lettertypen

Door in Lettertypecatalogus rond te neuzen, zie je perfect welke font past bij jouw boodschap.

Lettertypecatalogus

Zoeken naar een geschikt lettertype werkt het best in het hulpprogramma Lettertypecatalogus. Dit vind je in Finder bij de map ‘Apps’, maar sneller is het om Cmd+Spatie in te drukken en de naam in te toetsen.

Bibliotheek

Klik in het paneel links op ‘Alle lettertypen’ om je complete bibliotheek van lettertypen te openen. Er verschijnt een lijst met zowel de voorgeïnstalleerde lettertypen, als de fonts die je zelf hebt geïnstalleerd.

Voorvertoning

Klik in de knoppenbalk op de knop met de A (bij oude macOS-versies een T) om een voorvertoning van de tekst te zien. Wil je een andere tekst in de voorvertoning zien? Dubbelklik erop om deze te selecteren en begin met typen. Met de schuifregelaar rechts pas je de lettergrootte aan.

Favorieten

Je kunt je favoriete lettertypen verzamelen in een ‘Set’. Klik linksonder op het plus-icoon om een nieuwe set (een soort map) aan te maken. Een lettertype voeg je toe door het er vanuit dit ‘Alle lettertypen’-scherm naartoe te slepen.


Lettertypen verwijderen

Het is fijn om veel te kiezen te hebben, maar met duizenden fonts wordt het er niet overzichtelijker op. Het is daarom niet verkeerd om lettertypen die je toch nooit gebruikt, te verwijderen of te deactiveren. Houd er wel rekening mee dat je systeemlettertypen niet kunt verwijderen of uitschakelen. Dit zijn de lettertypen die standaard op je Mac zijn geïnstalleerd.

Een lettertype dat je zelf hebt geïnstalleerd, kun je verwijderen. Ctrl-klik hiervoor in Lettertypecatalogus op het lettertype en klik op ‘Verwijder’. Je kunt ook voor ‘Deactiveer’ kiezen’. Bij het deactiveren is het lettertype niet meer in de apps beschikbaar. Wel vind je het lettertype nog altijd terug in Lettertypecatalogus.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar