Als je een Mac en een iPhone hebt, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de apparaten elkaar perfect aanvullen. Je maakt een foto met je iPhone en die verschijnt later op je Mac, waar je hem kunt bewerken. Je stelt een boodschappenlijstje samen in Notities op de Mac, en vinkt hem in de plaatselijke supermarkt af op je iPhone. Je zet een artikel in je Safari-leeslijst op de iPhone en leest verder op je Mac. Het gaat allemaal zo goed als automatisch, je kijkt er niet eens meer van op.
Maar je ál je Apple-apparaten werken op meer fronten samen dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat je iets kunt kopiëren op je Mac, om het dan te plakken op je iPad? Dat je kunt bellen op de Mac? Dat je via je iPhone in Mac-documenten kunt schrijven of schetsen? Of dat je je Apple TV als extern scherm voor je Mac kunt gebruiken? Duik in dit artikel, pak alle Apple-apparaten bij die je hebt, en verbaas je over de vele mogelijkheden van Continuïteit.
Wekelijks Apple tips in je mail
Een goede start
Je Mac, iPhone, iPad, Watch en Apple TV werken keurig met elkaar samen, maar ze moeten daarvoor wel met elkaar kunnen communiceren.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
- Je moet op al je apparaten met hetzelfde Apple ID zijn ingelogd bij iCloud.
- iCloud Drive moet aan staan. Op je Mac ga je hiervoor naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ en vink ‘iCloud Drive’ aan. In iOS ga je naar ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud’ en zet je de schakelaar bij iCloud Drive op groen.
- Bluetooth moet op alle apparaten aan staan.
- Wifi moet op alle apparaten aan staan, voor veel functies moet je ook verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk.
- Je Apple-apparaten moeten bij elkaar in de buurt zijn.
- Handoff moet zijn ingeschakeld – maar dat regelen we meteen in de eerste workshop.
Werk verder met Handoff
Met Handoff ga je met je iPhone, iPad en Apple Watch aan de slag in een app, en daarna ga je op je Mac in dezelfde app verder met waar je mee bezig was. Of andersom, dat kan natuurlijk ook. Het werkt met heel veel van de geijkte Apple-apps: Herinneringen, Kaarten, Mail, Agenda, Contacten, Safari en het complete iWork-pakket. En ook steeds meer apps van derde partijen waarvan een macOS- en een iOS-versie is, kunnen ermee uit de voeten.
1 Handoff inschakelen op Mac
Om Handoff in te schakelen op je Mac, open je de Systeemvoorkeuren en klik je op ‘Algemeen’. Helemaal onderaan zet je een vinkje onder ‘Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe’.
2 Handoff inschakelen op iPhone en iPad
Ook op je iPhone moet je Handoff inschakelen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Algemeen’AirPlay en Handoff’, en zet je de schakelaar achter ‘Handoff’ op groen. Op de iPad werkt het ook zo.
3 Handoff inschakelen op je Watch
Voor de Apple Watch activeer je Handoff in de Apple Watch-app op de iPhone. Ga naar ‘Mijn Watch>Algemeen’ en zet de schakelaar naast ‘Schakel Handoff in’ op groen.
4 Van iPhone, iPad, Watch naar Mac
Ga aan de slag in een app in iOS. Stel bijvoorbeeld een document op in Mail. In het Dock op je Mac verschijnt bij de recent geopende apps Mail, met het Hand-off-icoontje erop. Klik erop om op je Mac verder te werken aan je mail.
5 Van Mac naar iPhone en iPad
Open in iOS de Appkiezer (duw twee keer op de thuisknop, of – als die ontbreekt – veeg van onderuit het scherm tot halverwege naar boven). Onderin zie je de app waarin je aan het werk bent op de Mac. Tik op de strook om verder te werken.
6 Van Watch naar iPhone en iPad
Tussen de Apple Watch en iPhone werkt het ongeveer hetzelfde. Nadat je een app hebt geopend op je Watch (bijvoorbeeld Mail), open je de Appkiezer op je iPhone of iPad met de strook onderin. Je kunt niet Handoff’en van Watch naar Mac.
Kopiëren en plakken tussen Mac en iPhone
Wist je dat je iPhone, Mac en andere Apple-apparaten samen een klembord delen? Dankzij het Universele klembord is het mogelijk om iets te kopiëren op je iPhone, en het vervolgens te plakken op je Mac (of vice versa). Kopieer iets op je iPhone op de manier die je gewend bent. En plak het daarna op je Mac, ook op de manier die je gewend bent.
Een voorbeeld? Kopieer een tekstfragment in Safari op je iPhone en plak het dan in Notities (of een andere app) op je Mac. Het werkt niet alleen voor tekst, maar bijvoorbeeld ook voor foto’s, afbeeldingen, video’s, linkjes … Eigenlijk alles wat je maar kunt kopiëren. Hoewel je het wel naar een geschikte plek moet plakken. Zo kun je een document (of een map met documenten) wel vanaf je Mac kopiëren naar de app Bestanden op je iPhone, maar niet naar bijvoorbeeld Pages – dan ver-schijnt alleen de naam. Maar dat gebeurt er ook als je dit alleen op de Mac doet. Houd er ook rekening mee dat je kopietje niet eindeloos op het klembord blijft staan: na een minuut of twee is het verdwenen.
Maak foto’s die direct in documenten op je Mac verschijnen
Je hoeft een foto die je op je iPhone hebt gemaakt niet omslachtig naar je Mac te sturen. Je voegt hem direct toe op je Mac! Dat werkt zo.
1 Continuïteitscamera
Je kunt met je iPhone of iPad een foto (of documentscan) maken die dan meteen opduikt in het document waaraan je werkt op je Mac. Open Pages of een van de andere ondersteunde apps (zie het kader onder de stappen)
2 Voeg in vanaf iPhone of iPad
In Pages klik je op ‘Voeg in>Voeg in vanaf iPhone of iPad>Maak foto’ – kies eventueel vanaf welk apparaat. In andere Apple-apps vind je deze optie via ‘Archief>importeer vanaf iPhone of iPad’. Het werkt verder hetzelfde.
3 Pak je iPhone erbij
In Pages verschijnt de bovenstaande melding, waarmee naar je iPhone wordt verwezen. Je ziet het misschien al meteen: het scherm van je iPhone licht op. De camera is geopend en staat paraat om een foto te maken.
4 Maak een foto
De camera heeft minder functies dan je gewend bent. Druk dus gewoon af en tik daarna op ‘gebruik foto’ (of op ‘Opnieuw’ als de foto niet goed gelukt is). Je foto verschijnt direct in het Pages-document.
5 In Finder
In Finder werkt het net even anders. Ctrl-klik ergens in een map, kies ‘Importeer vanaf iPhone of iPad’ en doorloop de stappen. Je foto of documentscan verschijnt dan als los bestand in die map.
Met welke apps werkt het?
Continuïteitscamera werkt met de volgende apps op je Mac:
- Pages
- Numbers
- Keynote
- Notities
- Berichten
- Teksteditor
- Finder
Maak een tekening vanaf je iPhone
Liever tekenen in plaats van een foto maken?
1 Continuïteitstekening
Ga in Pages naar ‘Voeg in>Voeg in vanaf iPhone of iPad>Voeg tekening toe’. In andere apps vind je de optie via Archief>importeer vanaf iPhone of iPad’. Op je iPhone verschijnt nu een tekenscherm.
2 Tekenen
Teken, schets of krabbel nu iets op het scherm van je iPhone. Op je iPad kun je je Apple Pencil gebruiken. Als je klaar bent, klik je op ‘Gereed’. Je tekening verschijnt dan onmiddellijk op het scherm van je Mac.
Annoteer documenten vanaf je iPhone
Een pdf liever met je vingers bewerken dan met de muis of het trackpad van je Mac? Het kan!
1 Continuïteitsmarkeringen
Open de voorvertoning van een pdf of foto. Dus niet echt openen, maar het document selecteren in Finder, en daarna op de spatiebalk duwen. Of Ctrl-klik op een document en kies ‘Snelle taken>Markeer’.
2 Stiftjes
Tik bovenaan in de knoppenbalk op het stiftje: er verschijnen dan andere knoppen. Tik rechts op het stiftje met het plusje (‘Annoteer op iOS-apparaat) en kies de iPhone of iPad waarmee je wilt annoteren.
3 Annoteren
Het document op je Mac verschijnt ook op je iPhone. Breng hierin de markeringen en annotaties aan. Dat wat je op je iPhone doet, zie je ook op je Mac-scherm. Tik ten slotte op ‘Gereed’ op je iPhone, en daarna op je Mac.
Onderteken digitale documenten
Een pdf uitprinten, ondertekenen, inscannen en dan terug mailen? Wat omslachtig. Digitaliseer je handtekening!
1 Printen, ondertekenen, inscannen
Op de Mac hebben we de meeste opties, dus daar starten we. Open een willekeurig document in Voorvertoning.
2 Handtekening toevoegen
Klik rechtsboven op het stiftje om de Markeringsknoppenbalk te tonen. Ergens in het midden zie je de knop ‘Handtekening’ – die met het krabbeltje. Klik erop en er verschijnen verschillende opties om je handtekening toe te voegen.
3 Kies jouw methode
Er zijn drie methodes om je handtekening in te voeren. Bij ‘Trackpad’ schrijf je je handtekening met je vinger op een trackpad, mocht je die hebben. Bij ‘iPhone’ of ‘iPad’ doe je dat op je iOS-apparaat. Lijkt je digitale handtekening nergens op? Dan biedt de middelste optie, ‘Camera’, uitkomst. Hierbij zet je je handtekening ouderwets met pen op papier, en gebruik je de camera van je Mac om hem in te scannen.
4 Ondertekenen in Voorvertoning
Wil je in het vervolg digitaal een document ondertekenen, dan open je het in Voorvertoning. Via de Handtekening-knop voeg je je handtekening toe. Versleep hem naar de juiste plek en verander het formaat met de hendels.
5 Of ergens in Mail
Je handtekening is ook op andere plekken beschikbaar. In Mail vind je hem bijvoorbeeld via het V’tje op een bijlage en dan ‘Markering’. Je krijg dan de Voorvertoning-achtige weergave met daarin de handtekeningknop.
6 Of op je iPhone
Je handtekening wordt ook gesynct met je iPhone. Je vindt hem daar in diverse apps. Tik bijvoorbeeld op een pdf in Mail, tik op het stiftje en dan op het plusje rechtsonder. Hier moet je ook zijn om via je iPhone een handtekening aan te maken.
Krijg vanaf je iPhone toegang tot bestanden op je Mac
Heb jij je bureaublad en de map Documenten van je Mac al in iCloud Drive staan? Dat is handig, want dan kun je er vanaf je iPhone bij. Zo werp je vanaf je telefoon snel even een blik op een document waarmee je bezig was op je Mac. Of sla je een mailbijlage gemakkelijk op zonder dat je er je Mac voor hoeft aan te zetten. Dit doe je dan via de app Bestanden, wat in iOS de evenknie is van Finder op de Mac. Het is overigens een aanrader om in dit geval extra iCloud-opslag aan te schaffen, want met de standaard 5 GB zit je zo aan je max.
1 iCloud
Open de Systeemvoorkeuren op je Mac en ga naar ‘Apple ID>iCloud’. In de lijst rechts moet iCloud Drive zijn aangevinkt. Hierachter zie je de knop ‘Opties’ staan – klik hierop.
2 Bureaublad & Documenten
Vink in de lijst die verschijnt het bovenste item aan: “Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’”. Tik daarna op ‘Gereed’. Het is helaas niet mogelijk om óf Bureaublad óf Documenten te kiezen.
3 In Finder
De Mac zal de inhoud van je Bureaublad en de map Documenten nu uploaden naar iCloud Drive. Beide locaties verschijnen in de zijbalk van Finder, onder iCloud. Ze werken verder precies zoals andere mappen.
4 Op de iPhone
Open op je iPhone de app Bestanden, ga naar de tab ‘Blader’ en tik op ‘iCloud Drive’. Daar staan ze dan, je mappen Bureaublad en Documenten van de Mac. Je kunt zo bij al je bestanden.
5 Iets bewaren op je Mac
Of je nu een foto, pdf of bijlage wilt bewaren op je Mac: tik op je iPhone op de Deel-knop. Je krijgt dan de optie ‘Bewaar in Bestanden’. Sla het bestand op in Documenten of Bureaublad en het verschijnt ook op je Mac.
Scan documenten en zet ze direct op je Mac
Je iPhone en iPad zijn gemakkelijker te bedienen dan elke scanner. Geloof je ons niet? Bekijk het zelf.
1 Bestanden
Open de app Bestanden op je iPhone. Hierin zit een heuse scanner verborgen. Ga naar de tab ‘Blader’ en tik op de bol met de drie puntjes. Tik in het menu op ‘Scan documenten’.
2 Scannen
Leg een document op een rustige achtergrond en richt je camera erop. De randen worden doorgaans goed gedetecteerd. En anders duw je gewoon op de ont-spanknop en versleep je de hoeken naar de juiste plek.
3 Bestanden
Tik op ‘Bewaar’, of voeg extra scans toe. Tik bovenin op ‘Documentscan’ typ hier een logische naam. Tik vervolgens op Bureaublad of Documenten en ten slotte op ‘Bewaar’ om de scan daar te bewaren.
4 Op je Mac
We hebben de documentscan bewaard in de map Bureaublad. Als je nu je Mac opent, zul je zien dat je document inderdaad op het Bureaublad is beland. Het is overigens een pdf-document.
Bellen of gebeld worden op je Mac (of iPad)
Dankzij de Continuïteits-opties van je Apple-apparaten hoef je een telefoontje niet per se aan te nemen via je telefoon, op je Mac en iPad kan het zet zo goed.
1 Activeren op de iPhone
Ga naar ‘Instellingen>Telefoon>Bel via andere apparaten’ en zet de schuif op groen. Met de schuifjes eronder bepaal je op welke van je apparaten je het bellen wel of niet toestaat.
2 Activeren op de Mac
Open FaceTime op je Mac en open de Voorkeuren. Hier vink je ‘Bellen vanaf iPhone’ aan. Je kunt nu bellen of gebeld worden op je Mac, mits je iPhone in de buurt is en verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als je Mac.
3 Gebeld worden
Als je gebeld wordt, verschijnt er rechtsboven een pop-up. Die kun je accepteren of weigeren. Via het V’tje naast ‘Weiger’ kun je ook kiezen voor ‘Antwoord met Bericht’ om de beller af te wimpelen met een tekst.
4 Bellen vanaf de Mac
Open een kaart in Contacten en tik op het blauwe telefoonicoon. In Safari en Agenda kun je op telefoonnummers klikken om ze te bellen. En in Notities Ctrl-klik je op een nummer om het te bellen.
Verder browsen op je Mac of iPhone
iCloud-tabbladen
Met iCloud-tabbladen heb je vanaf al je apparaten toegang tot websites die je open hebt staan in Safari. Op je iPhone ga je naar ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud’ en zet je de schakelaar achter Safari op groen. Op je Mac ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ en vink je Safari aan.
Je Mac-tabbladen op je iPhone
De tabbladen die open staan op je Mac bekijken op je iPhone? Open Safari en tik op de twee overlappende vierkantjes rechtsonder. Veeg nu helemaal naar beneden en je ziet de lijst met geopende tabbladen op je Mac. Tik op een tabblad om het te openen.
Je iPhone-tabbladen op je Mac
Op je Mac kun je de geopende tabs van je iPhone bekijken. Ze zijn toegankelijk via het tabbladenoverzicht dat je opent via de twee overlappende rechthoeken rechtsboven in Safari.
Nóg sneller bij je tabbladen
Maak je vaak gebruik van iCloud-tabbladen? Je hoeft niet steeds naar het tabbladenoverzicht: via deze knop vind je ze allemaal! Je moet hem wel nog zelf even toevoegen. Ctrl-klk op de knoppenbalk van Safari en klik op ‘Pas knoppenbalk aan’. Sleep nu de knop met het wolkje naar de gewenste plek.
Tabs afsluiten op een ander apparaat
Vanaf je iPhone een tab op de Mac sluiten? Veeg van rechts naar links om een pagina te sluiten. Op de Mac kun je hetzelfde veeggebaar gebruiken om een tab op je iPhone te sluiten. Of klik op het kruisje dat verschijnt achter een tabblad als je daar met de cursor overheen zweeft.
Je iPhone als hotspot
Wil je onderweg even internetten maar is ‘Wifi in de trein’ weer zo snel als een boemeltje? Of ben je ergens waar überhaupt geen wifi-netwerk is? Je iPhone (of iPad met 4G) biedt uitkomst. Je kunt namelijk de mobiele internetverbinding van je iPhone delen met je Mac, dankzij de functie Persoonlijke hotspot. Hiervoor tik je op het wifi-icoon in de menubalk van je Mac. Daar staat de naam van je iPhone: klik erop om verbinding te maken. Het wifi-icoontje verandert dan in twee paperclipjes. Wil het niet direct lukken? Open het Bedieningspaneel en duw wat langer op het blok linksboven. De knop rechtsonder moet op groen staan: ‘Persoonlijke hotspot detecteerbaar’. Houd er rekening mee dat de data die je gebruikt, afkomstig is uit je databundel. Wij zouden op deze manier dus niet gaan Netflixen of de downloads van een complete jaargang iCreate binnenhalen.
Gebruik je iPad als tweede scherm
Met thuiswerken is een tweede scherm een verademing. Het werkt vaak ergonomischer, bovendien heb je meer ruimte voor al je vensters. Gelukkig hoef je helemaal geen tweede scherm te kopen, als je een iPad hebt tenminste.
1 Sidecar
De functie waarbij je de iPad als tweede scherm gebruikt, heet Sidecar. Open het Bedieningspaneel met de twee schuifjes bovenaan in de menubalk van je Mac. Klik hierin op het blok ‘Beeldscherm’.
2 Beeldscherm
In het Beeldschermmenu staat onder ‘Verbind met’ de optie ‘iPad’. Klik hierop om verbinding te maken met je iPad. Het werkt overigens alleen met de wat recentere (>2018) en Pro-modellen.
3 Apart
Kies de optie ‘Gebruik als apart beeldscherm’ – dat is de manier om extra schermruimte te krijgen. Met ‘Match ingebouwd Retina-scherm’ zie je precies hetzelfde als op je Mac.
4 Rangschikking
Tik op Beeldschermvoorkeuren en op Rangschikking. Als je iPad in het echt links van je Mac staat, moet dat ook in dit scherm zo zijn. Sleep het iPad-scherm dan dus naar links in dit venster.
5 Vensters
Wil je een venster op je iPad zetten? Je kunt gewoon op de bovenste rand klikken en het ernaartoe slepen. Of laat je cursor boven de groene knop zweven en kies voor ‘Verplaats naar iPad’.
Toon het scherm van je Mac, iPhone of iPad op je (Apple) TV
We gebruiken in deze workshop de iPad als tweede scherm. Maar als je een Apple TV hebt of een smart-tv die AirPlay 2 ondersteunt (en die zijn er steeds meer), kun je het scherm van je Mac ook op het grote scherm van je tv tonen. Je klikt daarvoor op het AirPlay-icoon in de menubalk en kiest voor ‘Gebruik als apart beeld-scherm’ – je televisie is daarmee als het ware een extern beeldscherm, zoals je iPad met Sidecar! Dat AirPlay’en naar je tv werkt uiteraard ook vanaf je iPhone en iPad. Haal het Bedieningspaneel tevoorschijn en kies ‘Synchrone weergave’. Tik op de naam van de tv of Apple TV en het iOS-scherm wordt gespiegeld op het grote scherm.
Wissel van alles uit met AirDrop
Wil je iets van het ene naar het andere apparaat overdragen? Daar is AirDrop voor uitgevonden. Zo werkt het.
1 AirDrop op de Mac
AirDrop is misschien wel de snelste manier om bestanden uit te wisselen tussen je eigen (of andermans) Apple-apparaten. Open AirDrop op je Mac via de Navigatiekolom van een Finder-venster.
2 Sleep bestanden
Sleep een bestand naar het toestel waarop je het wilt ontvangen. De blauwe cirkel rondom je avatar loopt vol en als bij toverslag staat het bestand vervolgens op je iPhone.
3 Of gebruik de Deel-knop
Een andere manier om te AirDroppen, is via de Deel-knop. Die vind je in vrijwel alle Apple-apps op je Mac. Klik erop, en kies AirDrop om het geopende bestand te delen. Kies dan de ontvanger.
4 AirDrop op de iPhone
Open een app, bijvoorbeeld Foto’s, en tik op de Deel-knop. Mogelijk staat je Mac al bovenaan in de rij met suggesties. Zo niet, dan tik je in de rij daaronder op ‘Air-Drop’ en selecteer je ‘m alsnog.
Wat kun je AirDroppen?
Nou, wat niet?! Het is natuurlijk heel handig voor foto’s, video’s en documenten. Maar als je goed oplet, zie je de Deel-knop met AirDrop voortdurend in iOS en macOS opduiken. Interessante website in Safari? AirDrop ‘m. Contacten uitwisselen? AirDroppen maar. En via ‘Safari>Voorkeuren>Wachtwoorden’ kun je zelfs je wachtwoorden AirDroppen door erop te Ctrl-klikken.
Lees en stuur sms’jes op je Mac
Chat je met iemand via Berichten en heeft diegene ook een iPhone? Dan zijn de tekstballonnen blauw en heten ze ‘iMessages’. Deze berichten verschijnen automatisch ook in Berichten op je Mac. Heeft je gesprekspartner een Android, dan zijn de tekstballonnen groen. Deze sms’jes verschijnen alleen op je Mac als je de juiste instelling geactiveerd hebt. Op de iPhone ga je hiervoor naar ‘Instellingen>Berichten>Stuur sms door’: zet de schakelaar achter je Mac of ander Apple-apparaat op groen om de sms’jes door te sturen. Je kunt ook gewoon vanaf je Mac reageren op deze sms’jes.
Ontgrendelen zonder wachtwoord
Heb je een Apple Watch, dan merkt je Mac het als je in de buurt bent. Je voelt even een trillinkje op je pols, je Mac ontgrendelt automatisch en je kunt meteen aan de slag: het is niet meer nodig om je wachtwoord keer op keer in te voeren. Je moet het eenmalig activeren: ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging’ en open het tabblad ‘Algemeen’. Zet een vinkje voor ‘Gebruik je Apple Watch om apps en je Mac te ontgrendelen’. Als je in dit voorkeurenmenu bent, klik dan meteen ook maar op het hangslotje onderin, want dan merk je meteen een bijkomend voordeel van deze functie: het beheerderswachtwoord van je Mac invullen hoeft niet meer, twee keer op de zijknop van je Watch duwen volstaat.
Betaal met Apple Pay
Steeds meer Nederlandse en Belgische banken ondersteunen met Apple Pay, en ook het aantal plekken waar je met Apple Pay kunt betalen is in de afgelopen twee jaar exponentieel toegenomen. Ook online kun je steeds vaker betalen met Apple Pay. Op een Mac met Touch ID stel je dat in via ‘Systeemvoorkeuren>Wallet en Apple Pay’. Geen Touch ID op je Mac? Geen probleem! Want je kunt de transactie op je Mac ook afronden via je iPhone of Apple Watch. Hiervoor ga je op je iPhone naar ‘Instellingen>Wallet en Apple Pay’ en zet je de schakelaar achter ‘Sta betalingen op de Mac toe’ op groen. Als je dan tijdens het online shoppen in Safari tijdens het betaalproces voor Apple Pay kiest, verschijnt er automatisch een melding op je iPhone of Watch en doorloop je de stappen om de betaling af te ronden.
Praat mee!