Terug naar iTip: Het Dock van je Mac naar een ander scherm verplaatsen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Het Dock van je Mac naar een ander scherm verplaatsen

Door Annemiek Lourensen21 november 2022 11:133 min. leestijd1

Werk je dagelijks achter een Mac, dan is een extra beeldscherm geen overbodige luxe. Maar wellicht staat het Dock nog niet op de gewenste plek. Want wil je dat deze zichtbaar blijft op je Mac of toch op je tweede, grote beeldscherm? Lees hier hoe je het Dock naar een ander scherm kunt verplaatsen.

Dock verplaatsen naar ander scherm

Welk scherm je ook gebruikt: je kunt het Dock hier altijd naar verplaatsen. Al zijn daar wel verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld met de muisaanwijzer van je Mac. Plaats deze op de onderste rand van het scherm waarop je het Dock wilt plaatsen, maar dan net een centimeter of twee erboven. Beweeg vervolgens langzaam naar beneden, tot je niet meer verder kunt. Het Dock springt dan vanzelf naar deze plek.

Lukt de bovenstaande optie niet? Dan zit het Dock vast in je Mac, wat betekent dat je hem met deze methode niet op het tweede scherm kunt bekijken. In plaats daarvan moet je deze monitor omtoveren tot het hoofdscherm. Vanaf macOS Ventura werkt dat als volgt:

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

 • Open ‘Systeeminstellingen’.
 • Ga naar het tabblad ‘Beeldscherm’.
 • Boven in het menu staan twee (of meerdere) miniatuurweergaven van al je schermen. Klik hierbij op ‘Orden’.
 • Klik met je rechtermuisknop op het scherm waarop je het Dock wilt plaatsen en kies hier ‘Hoofdbeeldscherm’.

Dock verplaatsen ander scherm

Het extra beeldscherm functioneert nu als het hoofdscherm, wat betekent dat apps en vensters daar als eerste verschijnen. Wil je dit liever niet? Of heb je het Dock toch liever op het scherm van je Mac staan? Herhaal dan de bovenstaande stappen, maar maak van je Mac het hoofdscherm.

Nu je het hoofdbeeldscherm hebt gewisseld, kan het zijn dat macOS wat in de war is met de volgorde van je schermen. Staat je Mac bijvoorbeeld links van je externe monitor? Normaal moet je dan met de muis naar links gaan om dit scherm te gebruiken. Maar misschien moet dit nu rechtsom, wat totaal niet intuïtief is. In dat geval stel je Systeeminstellingen even op de hoogte van de juiste volgorde. Ga weer naar ‘Orden’ en sleep de beeldschermen naar de juiste plekken. Klik op ‘Gereed’: nu is de orde hersteld.

Dock naar links (of rechts)

Overigens is het niet alleen mogelijk om het Dock naar een ander scherm te verplaatsen: je kunt zelfs bepalen op welke plek in het scherm dit staat. Zo vind je hem standaard onderin, maar je kunt hem ook links of rechts zetten. In een verticale weergave, dus. Dat werkt als volgt:

 • Open ‘Systeeminstellingen’.
 • Ga naar ‘Bureaublad en Dock’.
 • Klik op de schakelaar naast ‘Positie op scherm’.
 • Kies ‘Links’ of ‘Rechts’ om de positie van het Dock te veranderen.

Toch niet tevreden? Herhaal dan de eerste drie stappen, maar kies bij de schakelaar op ‘Onder’. Het Dock staat nu weer terug op de oude plek!

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bert
Lezer
Bert

Beste Anemiek! Blij met mijn MacStudio met daarop aangesloten twee Studio Displays. Soms sprong het dock spontaan naar het linker (tweede scherm) en naar aanleiding van jouw post kan ik dit inderdaad ook handmatig doen, door mijn cursor naar de onderkant van het tweede scherm te bewegen. Hoewel het rechter scherm als hoofdscherm ingedeeld staat, gebeurt het toch (dacht ik) soms spontaan. Maar kom er net achter dat ik dan per abuis met de muis op het linker scherm zit en de onderkant aanraak, waardoor het dock ineens daar staat. Echter, het dock terugzetten – door met de muis onderaan… Lees meer »