Terug naar iTip: Controleer of je wachtwoorden door criminelen zijn gestolen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Controleer of je wachtwoorden door criminelen zijn gestolen

Door Koen van Ekeren27 augustus 2020 13:313 min. leestijd0

Met regelmaat vallen enorme hoeveelheden e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in handen van criminelen. Op het darkweb worden deze gestolen gegevens te koop aangeboden, dus het is goed om te weten of je het slachtoffer bent geworden van zo’n hack. En daar is een handige website voor: Have I Been Pwned.

wachtwoord gestolen controleren

Wachtwoord gestolen controleren

De website is een initiatief van beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. Hij speurt op internet naar gelekte wachtwoorddatabases. Deze verzamelt hij en voegt hij toe aan de database van Have I Been Powned. Op die website check je razendsnel of criminelen je gegevens ooit hebben onderschept:

Als je geluk hebt heeft de website nu goed nieuws voor je en geeft het een groene balk weer met ‘Good news – no pwnage found’. Er zijn dan geen gevallen bekend waarbij jouw persoonlijke informatie in handen is gekomen van hackers.

Maar de kans is best reëel dat sommige accounts ooit gehackt zijn – zeker als je een DropBox, LinkedIn, of Adobe-account hebt. De website toont dan een lijst met websites waarbij jouw gegevens zijn gestolen. Ook is er te zien wanneer de hack plaatsvond.

Wachtwoord aanpassen

Heb je na die tijd je wachtwoord niet meer aangepast? Doe dit dan meteen, en zorgt dat er geen andere platformen zijn waar je dit wachtwoord ook gebruikt. Waar mogelijk is het verstandig om de twee-factor-authenticatie te activeren. Met deze beveiligingslaag voorkom je dat anderen toegang hebben tot je account, zelfs als zij het wachtwoord kennen.

We raden het je aan om gebruik te maken van iCloud-sleutelhanger: de gratis wachtwoordbeheerder van Apple. Deze genereert sterke wachtwoorden en onthoudt alles, zodat je niets meers hoeft te doen. Op de iPhone activeer je het via ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud’. Hier kies je voor ‘Sleutelhanger’ om iCloud-sleutelhanger te activeren.

Waarschuwing ontvangen

Het is niet nodig om de website elke dag te checken. Voer je je e-mailadres in, verschijnt er in de groene of rode balk een knop met ‘Notify me when I get pwned’. Je ontvangt dan automatisch een e-mail met waarschuwing als er gegevens van je zijn gestolen.

Politie

Ook de politie heeft een speciale database waarin je kunt controleren of je e-mailadressen en wachtwoorden bekend zijn bij criminelen. Voer op de website je e-mailadres in en klik op ‘Zoek’: als je e-mailadres voorkomt in de database ontvang je een e-mail.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar