Terug naar Maak gebruik van hoekgebaren op je iPad (en Mac)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak gebruik van hoekgebaren op je iPad (en Mac)

Door Ward Edema10 juli 2022 09:003 min. leestijd0

Sinds iPadOS 15 kun je de hoeken van je iPad interactief maken door middel van hoekgebaren. Zo kun je snel notities of schermafbeeldingen maken. Wij laten je in deze workshop precies zien hoe het werkt. En we doen er direct een opfriscursus voor de Mac bij!

hoekgebaren iPad


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

iPad hoekgebaren

1 Zoek

iPad hoekgebaren

Je vindt de instellingen voor hoekgebaren in … Instellingen! Navigeer naar ‘Algemeen>Gebaren’. Onder ‘Hoekgebaren’ vind je een algemene aan/uit-knop en opties voor de linker- en rechterbenedenhoek.

Speel je een spel of ben je druk in de weer met een synthesizer in GarageBand, dan kunnen hoekgebaren nog wel eens in de weg zitten. Met deze schuifknop zet je hoekgebaren helemaal uit om dit tegen te gaan.

Als je niets wijzigt aan de instellingen van hoekgebaren, is een veeg uit de linkerbenedenhoek goed voor een schermafbeelding. Door te vegen vanuit de rechterbenedenhoek haal je een Snelle notitie tevoorschijn.

2 Sleep

iPad hoekgebaren

Selecteer wat je wilt dat elke hoek doet – je kunt voor beide hoeken kiezen uit een schermafbeelding of Snelle notitie – en sleep vanuit een onderhoek naar het midden van het scherm.

Het kleine venstertje van een Snelle notitie is vrij uniek in iPadOS: het is de enige app die die vorm aanneemt. Je schrijft er met gemak een vlotte krabbel in, die vervolgens wordt opgeslagen in ‘Notities>Snelle notities’ nadat je op ‘Gereed’ tikt.

3 Gereed

iPad hoekgebaren

Bij een schermafbeelding vanuit een hoekgebaar krijg je direct alle tools in beeld om er aantekeningen op te maken. Tik op ‘Gereed’ om hem op te slaan – dit geldt ook bij het maken van een Snelle notitie.

Mac hoekgebaren

1 Systeemvoorkeuren

ws_hoek_139

Open Systeemvoorkeuren en navigeer naar ‘Mission Control’. Tik linksonderin op ‘Interactieve hoeken’. Er verschijnt nu een klein venster. Standaard staat alleen ‘Snelle notitie’ aan in de rechterbenedenhoek.

2 Keuze is reuze

ws_hoek_139

Klik op een uitklapmenu naast een schermhoek, en selecteer welke functie die hoek moet krijgen. Je hebt – zeker in vergelijking met de iPad – ontzettend veel opties. Experimenteer er vooral even mee.

3 Geen ongelukjes

ws_hoek_139

Bij sommige opties heb je liever niet dat je ze per ongeluk activeert. Houd Command, Option, Control of fn ingedrukt terwijl je een optie kiest: je moet die toets dan ook ingedrukt houden om de interactieve hoek te activeren.

4 Snelle notitie

ws_hoek_139

Het maken van een Snelle notitie werkt anders op de Mac dan op de iPad. Sleep je muis naar de juiste hoek, en klik op het witte vierkantje. Typ je tekst, en sluit het venster. De notitie wordt dan opgeslagen in ‘Notities>Snelle notitie’.

5 Bureaublad

ws_hoek_139

Tip: zet de rechterbovenhoek op ‘Bureaublad’. Zo heb je een gemakkelijke manier om kort je bureaublad te tonen, bijvoorbeeld als je daarvandaan een bestand moet slepen naar een app of website.

6 Mission Control

ws_hoek_139

Ook handig: Mission Control. Door hem in een interactieve hoek te zetten kun je nóg sneller bij dit overzicht van je vensters. En doe je dit bij een bovenhoek, dan zie je ook direct een overzicht van al je bureaubladen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar