Terug naar iOS 16: Zo gebruik je alle nieuwe functies voor je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

iOS 16: Zo gebruik je alle nieuwe functies voor je iPhone

Door Redactie iCreate12 september 2022 14:1614 min. leestijd0

Het is voor Apple-fans een bekend verhaal: de maand september betekent de aankondiging van een gloednieuwe iPhone. Maar het betekent ook een lading nieuwe functies voor je huidige iPhone, dankzij de release van de grootste iOS-update van het jaar. Dit jaar is het de beurt aan iOS 16, een update die je iPhone wéér fijner maakt om te gebruiken. De update is vanaf maandagavond 12 september beschikbaar. Wij hebben alle belangrijke nieuwe functies voor je op een rij gezet: tijd om iOS 16 (en ook alvast iPadOS 16) te ontdekken!


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Beschikbaarheid

iOS 16 is beschikbaar voor de iPhone 8 en nieuwer. De eerste generatie iPhone SE, de iPhone 6s (Plus) en de iPhone 7 (Plus) vallen dit jaar voor het eerst buiten de boot. Bij iPadOS 16 worden de iPad Air 2 en iPad mini 4 eveneens niet meer ondersteund. Alle andere iPhones kunnen de software nu al downloaden –­ iPadOS 16 verwachten we wat later. Je downloadt de updates via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’.

Vijf snelle functies om nú te proberen

Pak je iPhone er maar bij: deze nieuwe functies kun je direct uitproberen!

Triltoetsen

Zit je wel eens in de trein met iemand die keihard die irritante toetsenbordtikjes aan heeft staan? Of ben jij zelf die persoon? Natuurlijk is feedback tijdens het typen handig, maar het kan behoorlijk storend zijn. Gelukkig heeft Apple daar nu wat op bedacht: het is in iOS 16 namelijk mogelijk om je telefoon een klein beetje te laten trillen bij het tikken op de toetsen. Zo heb je feedback zonder dat anderen het horen! Je zet de functie aan in ‘Instellingen>Horen en voelen>Toetsenbordfeedback>Voelbaar’.

Horizontale Face ID

iOS 16 functies

Je kent het vast wel: heb je je telefoon in een houder, bijvoorbeeld in de auto, kun je hem niet meer ontgrendelen omdat hij niet verticaal staat. Zucht. In iOS 16 – op de iPhone 13 dan – kun je Face ID ook gewoon gebruiken als je telefoon horizontaal staat. Helaas draait het vergrendelscherm nog steeds niet mee.

Wifi-wachtwoord inzien

iOS 16 functies

Heb je weer zo’n Android-vriend in huis waar je je wifi-wachtwoord niet automatisch mee kunt delen? Apple heeft daar nu ein-de-lijk een oplossing voor. In ‘Instellingen>Wifi’ kun je nu van netwerken waar je eerder mee verbonden bent het wachtwoord inzien. Tik hiervoor op het i’tje achter de netwerknaam, en vervolgens op de bolletjes. Zo deel je het wachtwoord gemakkelijk met je groene bubbel-vrienden!

Onderwerp loshalen

iOS 16 functies

Als je wel eens met Photoshop gespeeld hebt, weet je hoe lastig het kan zijn om een onderwerp uit een foto los te halen van de achtergrond. Laat dat nou net een taak zijn waar de Neural Engine (in alle iPhones sinds 2018) heel goed in blijkt te zijn. In iOS 16 is het mogelijk om een onderwerp automatisch los te wrikken en te kopiëren: houd een foto op het web ingedrukt, tik op ‘Kopieer onderwerp’, en plak hem in een app naar keuze.

Een onderwerp loshalen kan ook direct vanuit je Foto’s-app: houd een foto vast, en tik op ‘kopieer’ wanneer de animatie rondom het onderwerp verschijnt. Je kunt overigens ook het onderwerp vasthouden en verslepen naar een andere app, maar dat vergt wat tweehandige behendigheid.

Portretfoto’s met wazige voorgrond

In de Portretmodus maak je prachtige foto’s met een mooie wazige achtergrond. Maar wat als er in de voorgrond nou net een blad of ander voorwerp in de weg zit? Dan wordt-ie met iOS 16 nu óók wazig gemaakt – mits je een iPhone 13 hebt. Open je camera en selecteer ‘portret’ om het uit te proberen.


Ontgrendel jouw stijl

Je iPhone is persoonlijker dan ooit door het nieuwe vergrendelscherm van iOS 16, dat je helemaal in jouw stijl kunt gieten. Hoewel je voorheen alleen de achtergrond kon wijzigen, is er nu veel meer te aan te passen. Voor het klokje kies je nu zelf de kleur en het lettertype. Optionele 3D-effecten doen de klok achter objecten op je achtergrond verschijnen. En dan zijn er ook nog widgets: die laten je in een oogopslag alle belangrijke informatie uit je favoriete apps zien – je hoeft er je iPhone niet eens voor te openen.

Voordat je het weet, heb je wel tien compleet verschillende vergrendelschermen ontworpen. En dat is geen probleem, want je kunt ze allemaal opslaan voor later gebruik. Overigens zul je tevergeefs zoeken naar een iPad: de galerij met achtergronden, de flexibele klokjes en de widgets zijn namelijk exclusief voor de iPhone. We hopen dat Apple ze in een later stadium nog toevoegt aan de iPad – maar we moeten waarschijnlijk wachten tot iPadOS 17.

1 Pas aan

iOS 16 functies

Het belangrijkste geheim? Houd het vergrendelscherm langer ingedrukt. Je krijgt dan de optie om het huidige scherm aan te passen, of een nieuwe toe te voegen. Voor dit laatste klik je op de blauwe Plus-knop.

2 Voeg nieuwe achtergrond toe

iOS 16 functies

Er opent een galerij vol met achtergronden met ieder zo hun eigen gimmick. Wat wordt het? Een kiekje uit je fotobibliotheek? Een patroon met emoji’s? Live het weerbericht? Of toch een subtiel kleurverloopje?

3 Aardedetails

iOS 16 functies

Wij kiezen voor de achtergrond met de globe. Veeg horizontaal over het scherm voor diverse varianten. Bij elke achtergrond zie je bovenin drie kaders: voor een smalle widget, de klok, en grotere widgets.

4 Klokje

iOS 16 functies

Tik op de klok om de lettertype en de kleur ervan aan te passen. Het meest linker bolletje toont de meest optimale kleur. Via het bolletje rechts kun je kiezen uit alle kleuren van de regenboog – maar let op de leesbaarheid.

5 Widgets

iOS 16 functies

Tik op de kaders onder en boven de tijd voor widgets. Kies widgets uit de lijst – in het onderste kader heb je meer mogelijkheden. Binnen dat kader kun je widgets ook naar de juiste plek slepen. Tevreden? Klik op Gereed.

6 Achtergrondpaar

FTR-iOS16

Wil je op de schermen met je apps dezelfde achtergrond? Tik op ‘Stel in als achtergrondpaar’. Tik op ‘Pas beginscherm aan’ als je op die schermen iets anders wilt, of als je dezelfde achtergrond wilt maar dan stijlvol geblurd.

Meer over het vergrendelscherm

iOS 16 functies

Meerlaags effect

Sommige foto’s en achtergronden zorgen voor een speels meerlaags effect waarbij de klok deels in de afbeelding verdwijnt. Het werkt niet bij alle foto’s en is een beetje een kwestie van uitproberen. Bij widgets vervalt het effect soms.

Maak er meer!

Je kunt zo veel achtergronden maken als je zelf wilt. Door langer op het vergrendelscherm te tikken, roep je ze allemaal op. Ben je er eentje zat? Veeg hem dan naar boven en tik op het prullenmandje om hem te verwijderen.

Focus

Je kunt achtergronden koppelen aan een Focus. Zo zorg je ervoor dat je thuis een vrolijke achtergrond hebt, en op het werk een iets zakelijkere, met bijpassende widgets. Het wisselen gebeurt automatisch zodra de Focus actief is.

Via Instellingen

Er is nog een andere plek om achtergronden aan te passen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’. Je krijgt dan dezelfde mogelijkheden als wanneer je langer op het vergrendelscherm duwt.

Live activiteiten

Wat is de tussenstand van een voetbalwedstrijd? Ligt je bezorg-pizza nog een beetje op schema? App-ontwikkelaars hebben in iOS 16 de mogelijkheid om dit soort ‘live activiteiten’ direct op je thuisscherm te tonen.


Dit is er nieuw in Foto’s en Berichten

Wat dacht je van bewerkingen tussen foto’s kopiëren en berichten achteraf bewerken?

Op slot

Het is al langer mogelijk om foto’s uit je bibliotheek te verbergen, en om verwijderde foto’s van de laatste dertig dagen terug te halen. Maar niet helemaal logisch was dat iedereen deze foto’s in kon zien. Met iOS 16 is het mogelijk om je verborgen en verwijderde foto’s te verbergen achter je Face ID of Touch ID, zodat nieuwsgierige aagjes van de koude kermis thuiskomen. Je stelt het in via ‘Instellingen>Foto’s’.

Dubbelop

ftr_141_IOS16

Je iPhone loopt maar al te gemakkelijk vol met dubbele foto’s, bijvoorbeeld omdat je niet wist dat je een foto al eerder opgeslagen had, of omdat plaatjes via omwegen terugkomen in je WhatsApp-chats. Hoewel het voorheen een heel gedoe was om duplicaten terug te vinden, controleert je iPhone nu regelmatig of er dubbele foto’s zijn. Die komen dan in de Duplicaten-map, zodat je ze gemakkelijk kunt verwijderen.

Bewerk en plak

ftr_141_IOS16

In Foto’s kun je tegenwoordig heel wat bewerken. Maar als je een reeks foto’s hebt gemaakt, is het een heel gedoe om dezelfde wijzigingen op alle foto’s toe te passen. In iOS 16 is dat niet meer het geval. Tik bij een foto op ‘Wijzig’ en bewerk hem zoals je wilt. Voordat je op ‘Gereed’ tikt, tik je eerst op de drie puntjes en op ‘Kopieer bewerkingen’. Selecteer nu de andere foto’s, tik op de drie puntjes, en kies ‘Plak bewerkingen’.

Bewerk je bericht

ftr_141_IOS16

Heb je een beschamende spelfoud gemaakt in een bericht, en wil je die verbeteren? In het verleden moest je dan de ‘asterisk van schaamte’ erbij halen: *spelfout. Gelukkig heeft iOS 16 daarvoor een oplossing. Houd je je net verzonden bericht even vast, dan krijg je een nieuwe optie: ‘Wijzig’. Dit werkt tot vijftien minuten na verzending, en een subtiel ‘gewijzigd’ laat aan anderen zien dat het bericht is aangepast.

Oeps, verkeerde ontvanger

ftr_141_IOS16

Heb je net een lief berichtje naar je partner gestuurd, om vervolgens tot de realisatie te komen dat je het per ongeluk naar iemand anders hebt gestuurd? Geen probleem: je kunt een bericht nu binnen twee minuten intrekken. Houd het bericht vast, en tik op ‘Maak verzenden ongedaan’. Er is natuurlijk een kans dat de ontvanger het bericht tegen die tijd heeft gezien, maar het is dan wel duidelijk dat het om een foutje ging.

Markeer als ongelezen

ftr_141_IOS16

Komt er een belangrijk berichtje binnen, en heb je even geen tijd om er wat mee te doen? Dan hoef je het nu niet meer te vergeten. Het is in iOS 16 namelijk mogelijk om een bericht als ongelezen te markeren, waardoor het notificatiebolletje weer terugkeert bij het app-icoon. Zo weet je dat je er wat mee moet doen. Ga naar het overzicht van al je chats in Berichten, versleep een chat naar rechts en tik op de blauwe knop.


Slimmer mailen met Mail

In de loop der jaren heeft de app Mail er steeds meer geavanceerde functies bij gekregen, en in iOS 16 krijgt de app misschien wel de grootste boost tot nu toe. Als je de nieuwe functies eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je niet hoe je ooit zonder hebt gekund. Wist je bijvoorbeeld dat je nu mails in kunt plannen voor een later moment? Of het verzenden van een mail ongedaan kunt maken? Wij laten je onze favoriete nieuwe functies van Mail zien.

1 Later een herinnering

iOS 16 functies

Nu geen tijd voor een (belangrijke) mail? Veeg hem naar rechts en kies ‘Later’. Geef aan welke tijd een betere optie is, en hij verschijnt dan opnieuw in je inbox. Je krijgt dan ook opnieuw een seintje.

2 Mail inplannen

iOS 16 functies

Wil je een mail inplannen voor verzending? Houd de blauwe verzendknop ingedrukt en kies wanneer hij verzonden moet worden. Via ‘Stuur later’ kies je heel specifiek een tijd. Let op: je iPhone moet wel aan staan op het gekozen tijdstip

3 Slimme mappen

iOS 16 functies

Via het scherm ‘Postbussen’ vind je de mails van de vorige twee stappen snel terug. Ze staan onder ‘Herinnering’ en ‘Stuur later’. Ontbreken deze mappen? Tik rechtsboven op wijzig en voeg ze toe.

4 Mail intrekken

iOS 16 functies

Je hebt een mail verzonden en een fractie van een seconde later denk je: oh jee. Er klopt iets niet. Gelukkig kun je nu tot dertig seconden na verzending je mail intrekken via ‘Maak verzenden ongedaan’. De vertraging kies je onderin in ‘Instellingen>Mail’.

5 Lijsten

iOS 16 functies

In de app Contacten kun je in iOS 16 lijsten maken van mensen die bij elkaar horen, bijvoorbeeld familie en collega’s. De mensen in die lijst kun je allemaal tegelijk mailen door de naam ervan in te vullen bij ‘Aan’.

iOS 16 functies

Voeg je een linkje toe aan een mail, dan maakt iOS daar nu ‘rijke linkjes’ van. Geen simpel blauw onderstreepte url, maar een mooie voorvertoning van het artikel in kwestie. Zodat de ontvanger er ook echt op wil klikken of tikken.


Op reis en thuis met Kaarten

Of je nu op vakantie gaat of lekker thuisblijft, iOS 16 maakt beide opties beter.

ftr_141_IOS16

Tussenstops

Routes in Kaarten waren altijd vrij beperkt: je zat vast aan een route van A naar B, en als je ergens nog een C wilde toevoegen moest je weer een nieuwe route plannen. Dat is nu opgelost: in iOS 16 is het mogelijk om tussenstops toe te voegen, zodat je je hele reis van tevoren kunt uitstippelen. Daarmee is Kaarten nu een stuk geschikter voor die ene lange vakantietrip.

Fietsroutes

Ein-de-lijk: fietsroutes komen naar Apple Kaarten in Nederland en België. Plan een route, en tik op de nieuwe ‘voertuigen’-knop. Daar kun je in de lijst ‘Fiets’ selecteren. Zo word je stap voor stap naar je bestemming geleid – mits je de iPhone op je stuur bevestigt, want vasthouden en fietsen mag natuurlijk niet. Helaas is het nog niet mogelijk om tussenstops toe te voegen, zoals bij autoroutes nu dus wel kan.

Vernieuwde kaarten

Apple geeft al zijn kaarten langzamerhand een nieuw likje verf, en dit najaar zijn ook Nederland en België aan de beurt. Hiermee krijg je een beter visueel onderscheid tussen verschillende wijken en winkelgebieden, worden alle gebouwen in 3D weergegeven, en hebben de kleuren hebben een opfrisbeurt gekregen. Ook komt er ondersteuning voor Kijk rond, Apple’s versie van Street View.

Nieuw ontwerp

ftr_141_IOS16

De Woning-app is in iOS 16 een stuk helderder ingedeeld, en dat helpt om alles gemakkelijker terug te vinden. Je slimme apparaten zijn ingedeeld op categorie – bijvoorbeeld verlichting, tv en beveiliging. Zo kom je razendsnel bij het benodigde accessoire. En maak je gebruik van beveiligingscamera’s met Woning-ondersteuning? Die zie je de beelden daarvan in één oogopslag terug op het hoofdscherm.

Widgets

ftr_141_IOS16

Het vergrendelscherm heeft een ware metamorfose ondergaan, en dat heeft ook gevolgen voor Woning. Je kunt, zoals we eerder lieten zien, widgets op je iPhone-vergrendelscherm zetten zodat belangrijke informatie uit je favoriete apps direct toegankelijk is. Ook Woning heeft zulke widgets, zodat je je slimme apparaten direct vanaf het vergrendelscherm bedient. Je hoeft dus niet meer je iPhone te ontgrendelen om je lampen aan te zetten!

Matter

ftr_141_IOS16

De grootste vernieuwing is dat je straks ook Matter-accessoires kunt bedienen. Dit is een nieuwe standaard voor slimme accessoires. Ontwikkelaars hoeven dan niet voor én Apple én Google én Amazon Alexa ondersteuning in te bouwen, Matter werkt óveral. Dat maakt dat je straks meer accessoires hebt om uit te kiezen. Matter komt later dit jaar in een tussentijdse update. Je hebt er wel een Woninghub voor nodig, in de vorm van een HomePod mini of een recente Apple TV.


Je iPhone als stappenteller

Om je sportactiviteiten bij te houden, heb je per se een Apple Watch naast je iPhone nodig, toch? Nee hoor, helemaal niet! De iPhone houdt al jaren best wat sportgegevens van je bij, zoals de stappen die je op een dag loopt. Die voeg je alleen ietwat omslachtig in de app Gezondheid op. Nu heb je daar de vernieuwde app Conditie voor, die voor het eerst beschikbaar is voor gebruikers zonder Apple Watch.

Naast gegevens die gesynchroniseerd zijn vanaf de Watch, zoals work-outs en mindfulness-minuten, is er in Conditie nu voor iedereen een rode bewegingsring te zien. Hiermee worden het aantal stappen, de gelopen afstand en het aantal gelopen trappen bijgehouden. Wij leggen je uit hoe de app precies in elkaar steekt en wat je er verder mee kunt.

1 Overzicht

iOS 16 functies

Open Conditie en je komt terecht op de overzichtspagina. Bovenaan zie je al ‘Activiteit’ met je rode bewegingsring, maar we gaan nu eerst je gegevens invullen. Tik op je gebruikersfoto rechtsboven.

2 Details en bewegingsdoel

iOS 16 functies

Via de eerste optie ‘Gezondheidsdetails’ stel je je geslacht, lengte en gewicht in. Dat is belangrijk om alles goed te kunnen meten. Kies daarna ‘Wijzig bewegingsdoel’. 450 kilocalorieën komen grof overeen met 10.000 stappen.

3 Activiteit

iOS 16 functies

Tik op de overzichtspagina op je bewegingsring. Nu verschijnt een dagoverzicht met staafjes die laten zien wanneer je op een dag veel stappen hebt gezet. Onderin zie je het exacte aantal stappen en de gelopen afstand en trappen.

4 Agenda

iOS 16 functies

Benieuwd hoe de vorige dagen … liepen? Veeg naar links en rechts. Nog meer? Tik op het agenda-icoontje rechtsboven. Er verschijnt een agenda-weergave waarbij je voor elke dag je bewegingsring ziet.

5 Medailles

iOS 16 functies

Op de Apple Watch kun je medailles behalen als je elke dag braaf je bewegingsdoelen behaalt. Voor een aantal medailles lukt je dat nu ook met alleen een iPhone. Ze verschijnen onderaan op de overzichtspagina.

6 Watch-gegevens

iOS 16 functies

Heb je naast een iPhone ook een Apple Watch? Dan vind je – net als voorheen – ook de gesynchroniseerde gegevens van je slimme horloge. Op die manier deel je bijvoorbeeld gemakkelijk een work-out.

 

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar