Terug naar Klaar elke klus met deze huis-tuin-en-keuken-apps
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Klaar elke klus met deze huis-tuin-en-keuken-apps

Door Laura Grootaarts30 juli 2021 15:0015 min. leestijd0

Heb jij twee rechterhanden? En denk je dat je over de juiste kennis beschikt om alle klussen in en om je huis op te knappen? En over de juiste gereedschappen? Nou, één belangrijk gereedschap voor de moderne doe-het-zelver zie je misschien over het hoofd: je iPhone! Met een aantal goedgekozen apps til je je klus-skills naar een hoger plan!


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Apps op je iPhone vervangen tegenwoordig zelfs sommige van je gereedschappen en hulpmiddelen. Ze komen ook van pas als je inspiratie zoekt voor de nieuwe look van je huis en tuin. De apps laten je zelfs zien hoe nieuwe kleuren, meubels en planten in jouw kamer zullen staan, zonder dat er ook maar een kwast of schroevendraaier bij komt kijken. En wat dacht je ervan om een uitgebreide plattegrond te maken? In deze feature laten we je zien wat de handigste huis-tuin-en-keuken-apps zijn om het karwei te klaren.

Meten is weten

De app Meten kreeg bij lancering een hoop aandacht, maar inmiddels lijkt iedereen hem weer vergeten. Onterecht, want het is een handige app en de resultaten zijn behoorlijk accuraat.

Tik en meet

Zet de stip op het beginpunt van een meting en duw op de Plus. Beweeg dan met de camera naar een volgend punt en tik opnieuw op deze knop. De begin- en eindpunten versleep je met je vinger om ze preciezer te positioneren.

Bewaar je werk

Duw op deze knop om je metingen te bewaren als een schermafbeelding in de app Foto’s. Je kunt ook op alle waardes tikken om ze te kopiëren en in andere apps te plakken.

Nog een meting

Heb je een meting voltooid, tik dan op het prullenbakje om hem te verwijderen. Vervolgens kun je de volgende meting uitvoeren.

Het is niet perfect

De app Meten is behoorlijk nauwkeurig, maar niet perfect. Checken of een nachtkastje ergens past? Prima. Maar wij zouden er geen metingen mee doen voor de nieuwe kozijnen.

Waterpas

Je iPhone heeft ook een waterpas! Die zit hier verstopt. Deze helpt je om te bepalen of een object vlak, recht of plat is.

Maak plattegronden

Heb je de afmetingen mooi in kaart gebracht? Dan is het tijd om een basisplan te maken van de kamers dit je wilt opknappen. De app Draft Paper helpt je bij het maken van een eenvoudige plattegrond.

1 Download Draft Paper

Draft Paper is een zeer eenvoudige app die is ontworpen om simpele plattegronden mee te tekenen. Op deze manier maak je duidelijke overzichten van alle kamers en ruimtes waarin je aan het werk bent.

2 Perfect op schaal

Op schaal tekenen is met deze app heel handig. Je hoeft zelf niets te berekenen. Als je lijnen trekt, zie je meteen hoe lang die zijn en alles is in de juiste verhoudin-gen. Zo kun je je niet misrekenen.

3 Opbouwen

In Draft Paper kun je ook eenvoudige vormen toevoegen – ook weer in de juiste schaal. Handig om je meubels mee in te tekenen. Als je er de tijd voor neemt, maak je gedetailleerde plattegronden van je huis.

Je interieur in elke kleur

Je muren in een andere kleur verven, dat kan nogal ingrijpend zijn. En eenmaal begonnen, is er geen weg meer terug. Is appeltjesgroen of okergeel echt een goed idee? De app Flexa Visualizer geeft je een duidelijke indruk, ook als je van plan bent om een ander merk verf te gebruiken.

1 Kleurenspectrum

Al enig idee welke kleur je wilt gebruiken in je huis? Tik op ‘Kies je kleur’ en kies een kleurenspectrum. Er zijn er acht om uit te kiezen en ze omvatten met gemak alle kleuren van de regenboog!

2 Je favoriete kleur

Kies nu een van de kleuren uit het kleurenspectrum. Slaat de twijfel toe, dan veeg je zo naar links en rechts voor de overige kleurenspectra. Nu al keuzestress? Je kunt desnoods alle kleuren uitproberen!

3 Naar de camera

Je belandt nu op een scherm met info over de kleur: de naam, de beste kleurcombinaties, de mogelijkheid om hem aan te schaffen. Maar duw eerst eens op de groene knop rechtsonder.

4 Op je muur

Richt je camera nu op een muur, en tik daar dan op om je muur in de gekozen kleur te bekijken. Bevalt een kleur goed? Tik dan op de camera in de kleurbalk. Boven-in verschijnen extra iconen.

5 Twee kleuren

Twee kleuren op je muur? Dat kan natuurlijk ook. Rechtsboven staat een pictogram van een rolletje afplaktap. Tik hierop, en geeft dan het begin- en het eindpunt van de afplaktape aan.

6 Bewaar je idee

Ben je tevreden met je creatie? Tik dan op het hartje bovenin en op ‘+Maak een nieuw idee’. Geef je idee een naam en omschrijving. Je vindt deze visualisatie later altijd terug via de tab ‘Mijn ideeën’.

Kies je kleur

De app Color Name AR benoemt de kleuren die je voor je ziet exact. Bijvoorbeeld de kleur uit een bloem. Dat is extreem handig als je kleuren in je interieur op elkaar wilt afstemmen.

1 Maak een foto

Maak een foto van een object met een mooie kleur en tik op een specifiek gebied om direct de kleur te zien. De RGB-waarde en de kleurnaam worden bovenaan weergegeven.

2 Precieze waarde

Je krijgt nu allerlei kleurcodes te zien die corresponderen met de gescande kleur. In een goede verfwinkel waar ze zelf verf mengen weten ze daar wel raad mee.

3 Augmented Reality

De AR-functie helpt je nog sneller om kleuren te bepalen. Beweeg met de camera rond, en van iedere kleur die in beeld komt verschijnt de naam plus aanvullende gegevens.

Overzicht met Notities

Voor een project zo groot en gevarieerd als het herinrichten van een huis en tuin, denk je misschien aan een serieuze planning-app. Maar kijk eerst eens goed naar Apple’s app Notities. Die heeft in potentie alles wat je nodig hebt en bespaart je gedurende het hele project veel tijd.

1 Mappen en submappen

Met mappen en submappen in Notities houd je overzicht op alle klussen in verschillende ruimtes. Maak mappen aan via het plusje linksonder in het mappenover-zicht.

2 Partjes

Maak een overzicht van alle aspecten van je project, inclusief mappen voor je metingen, boodschappenlijstjes enzovoorts. Een map voor een ruimte is gericht op ideeën en het ontwerp.

3 Schetsen

Notities is perfect voor het schetsen van je ideeën. Houd een vorm zoals een cirkel na het tekenen langer vast om hem perfect te krijgen en gebruik voor rechte lijnen de liniaal.

4 Linkjes

Ook linkjes kun je kwijt in je notities. En als je er vervolgens wat langer op duwt, zie je een voorvertoning van de website. Handig voor bijvoorbeeld je boodschap-penlijstje.

5 Foto’s

Voeg ook foto’s toe aan je notities: afbeeldingen spelen een grote rol in je projectplanning. Ze zijn een bron van inspiratie en helpen je om het eindresultaat te visualiseren.

6 Samenwerken

Klus je niet alleen? Deel dan je map met je medeklusser! Open de map en tik op de bol met de drie puntjes. Tik dan op ‘Deel map’. Hier kies je hoe en met wie je de map wilt delen.

Kijk de kunst af

Soms kun je wel wat hulp gebruiken bij een bepaalde klus. Of je hebt een nieuw gereedschap dat je niet helemaal begrijpt. Eigenlijk moet je dan even zien hoe het werkt: op YouTube vind je talloze doe-het-zelffilmpjes!

1 Snel even zoeken

Een snelle zoekactie op YouTube levert je een lijst met resultaten op, die je helpen om een klus tot een goed einde te brengen. Kijk er het liefst zo veel mogelijk.

2 Check de reacties

De reacties op een video zijn vaak verhelderend en maken snel duidelijk of het klusadvies klopt. Zie het als een soort reviews en neem ze snel even door voordat je aan de slag gaat.

3 Doe nieuwe ideeën op

YouTube is ook ideaal om ideeën op te doen voor je inrichting: je vindt er zijn talloze inspirerende video’s. Let wel op, want er zitten ook overenthousiaste ge-sponsorde video’s tussen.

Maak een moodboard

Een moodboard is een perfecte start voor als je je huis opnieuw gaat inrichten of een tuin aanlegt. Het is een collage met daarop afbeeldingen van wat jij mooi vindt. Pinterest is het bekendste digitale moodboard.

Goede naam

Zodra je op het startscherm van Pinterest via de plus-knop een bord aanmaakt en dat een naam geeft, geeft Pinterest al suggesties voor dat bord. Zorg dus voor een goede naam! Van daaruit is het gemakkelijk verder zoeken.

Meer ideeën

Heb je al een aantal afbeeldingen verzamend op je moodboard? Tik dan op ‘Meer ideeën’: Pinterest toont je afbeeldingen die aansluiten bij wat jij al mooi vindt. Die voeg je ook weer toe aan je bord.

Rangschikken

Soms heb je zo veel ideeën rondom een thema verzameld, dat het onoverzichtelijk wordt. Het bord splitsen is veel werk – en tegenwoordig onnodig. Via de knop ‘Rangschikken’ maak je een onderverdeling aan. En die onderverdeling kun je óók weer rangschikken.

Notities

Pinterest is natuurlijk ontzettend visueel, toch is het fijn om af en toe een aantekening te maken. Via deze knop voeg je een notitie toe aan je bord. Daar kun je dan weer specifieke pins in plaatsen, of afvinklijstjes.

Pinnen

Er zijn veel manieren om nieuwe plaatjes toe te voegen aan je bord. Bijvoorbeeld door plaatjes van andermans borden toe te voegen. Via deze plusknop voeg je zaken toe van buiten Pinterest: je eigen foto’s bijvoorbeeld, of linkjes naar websites.

Feedback

Bij steeds meer pins vind je feedback van gebruikers. Mensen hebben dan bijvoorbeeld een klus of project van Pinterest thuis uitgevoerd, en laten weten hoe het heeft uitgepakt – soms ook voorzien van foto’s.

Teken je huis in 3D

Met de app Home Design 3D teken je je huis tot in detail, en helemaal in 3D. Het voelt eigenlijk meer aan als een game dan als een ontwerp-app: ben je uren zoet met huizen ontwerpen in The Sims? Dan loop je hier ook warm voor.

Alles is er

Zo’n beetje alle meubels, objecten en accessoires die je je kunt voorstellen, zitten in de app. Het zijn niet altijd exacte replica’s, maar ze zijn realistisch en divers genoeg om je complete huis na te bouwen.

Indrukwekkend

Het kost tijd om zo’n gedetailleerde weergave van je huis te maken. Maar als je het nauwgezet doet, levert het je later weer tijdswinst op: je komt in ieder geval niet voor verrassingen te staan.

Bespaar wat tijd

Importeer blauwdrukken om er zeker van te zijn dat elk aspect van je virtuele plan nauwkeurig is, zeker als het gaat om afmetingen. Hiermee bespaar je veel tijd, en het leidt tot een beter eindresultaat.

Verschillende weergaven

Naast 3D kun je je huis ook in 2D bewonderen. Of bezoek je huis virtueel, alsof je erdoorheen loopt! Ook is het mogelijk om je creatie weer te geven in het licht en in het donker.

Zie je het al voor je?

Met augmented reality kun je een laag digitale informatie toevoegen aan de werkelijkheid. Zo voeg je bijvoorbeeld objecten toe aan de ruimte om je heen. Deze apps maken daar optimaal gebruik van!

1 Ikea Place

Staat een extra stoel leuk in die kamer? Past de kleur van die tafel wel bij je bank? Probeer het gewoon uit en je ziet meteen of iets werkt! Met deze app zet je Ikea-meubels in je woonkamer.

2 ArtRooms

Een woning is niet compleet zonder een mooie foto of schilderij aan de muur. Maar hoe ziet een kunstwerk eruit in jouw huiskamer? Dat probeer je gewoon uit met deze app.

3 CamToPlan

Eerder kwam de app Meten van Apple al voorbij. Die voldoet prima voor rechttoe rechtaan meetklussen. Is jouw klus wat complexer, dan zit je goed met deze app.

Identificeer planten

Heb je geen groene vingers? Geen probleem. Er zijn apps die werkelijks alles weten over de bloemen en planten in je omgeving en die je helpen bij de verzorging ervan. Een daarvan is PictureThis – Planten herkennen.

1 Identificeer een plant

Om een plant te herkennen, tik je op de cameraknop onderaan in het scherm. Je kunt direct een foto maken of er eentje kiezen uit je fotobibliotheek. Daarna tik je op de V onderaan in het scherm.

2 Zo veel info

De app scant in een paar seconden de plant of bloem en laat dan zien wat voor soort het is. Met daarbij heel veel informatie over de plant in kwestie. Tik op ‘Voeg toe aan mijn tuin’.

3 Zorg

Voor planten die je toevoegt aan jouw tuin, krijg je vaak een gebruiksaanwijzing. Hierin lees je bijvoorbeeld hoe vaak ze water nodig hebben, of onder welke om-standigheden ze het best gedijen.

4 Plantendagboek

Bij iedere toegevoegde plant krijg je ook de mogelijkheid om notities te maken. Houd zo een plantendagboek bij met notities over de groei of met extra foto’s van de plant.

5 Zieke plant?

Heb je een foto gemaakt van een plant die niet orde is? De app stelt dan een diagnose en geeft daarbij aan hoe je de plant weer op kunt lappen. Hopelijk overleeft-ie het!

6 Alle planten

Via ‘Mijn Planten’ vind je al je toegevoegde planten en bloemen in één overzicht. Hier vind je snel alle informatie terug en stel je herinneringen in voor water geven en bemesten.

Ontwerp je tuin

Wil je de ruimte in de tuin optimaal benutten? Ga er dan eens voor zitten, voordat je naar het tuincentrum of de kwekerij gaat. Met de Mac-app Garden Planner (€ 37,99 in de Mac App Store) maak je tuindesigns om bij weg te dromen!

1 Voorbeeldtuin

We raden je aan om te beginnen met een van de voorbeeldplannen: het is dé manier om vertrouwd te raken met alle gereedschappen en objecten. Er valt heel wat te ontdekken!

2 Maak je plan

Je kunt markeringen toevoegen aan ieder deel van je plan, en zelfs je planten nummeren en annoteren. Heel handig ook om naast je andere klus-apps te gebruiken.

3 In 3D

De app blinkt uit in de 2D-weergave, maar er is ook een 3D-weergave. Die ziet er iets minder spectaculair uit, maar geeft wel een goede indruk van hoe je tuin eruit-ziet in het echt.

Houd je kosten binnen de perken

Een verbouwing pakt vrijwel altijd duurder uit dan vooraf gedacht. Hoe zorg je er nu voor dat je je budget niet al te zeer overschrijdt? Het helpt om de kosten op een rij te zetten in de app Numbers.

1 Sjabloon

Er is een sjabloon in Numbers met de naam Verbouwing. Precies wat je zoekt! Open deze sjabloon en je ziet al meteen een handig en compleet overzicht.

2 Kosten

Open bovenin het tabblad ‘Kosten’ en vul hier je eigen verwachte kosten in, bijvoorbeeld voor het arbeidsloon. Je ziet al meteen dat dat hoog kan oplopen.

3 Artikelkeuze

Meerdere artikelen op het oog en nog geen definitieve keuze gemaakt? Verzamel ze allemaal op de tab ‘Artikelen’. Vink zaken aan of uit en zie meteen wat dat met de uitgaven doet.

4 Bestellingen

Een handige toevoeging aan de tab met artikelen is een kolom met bestellingen. Hierin geef je aan welke producten je hebt besteld en houd je overzicht daarover.

5 Takenlijst en meer

Voer je je project met meerdere mensen uit, dan wordt het al snel complex. De tabs Takenlijst en contactgegevens helpen je om alles in goede banen te leiden.

Slimme fotolijst

Iedere dag een andere foto op je dressoir? Misschien heb je een digitaal fotolijstje rondslingeren waarmee dat kan. Maar je kunt hiervoor ook een (oude) iPad ge-bruiken in combinatie met de app Digital Photo Frame Slideshows. Zo geef je je kamer een persoonlijke touch!

1 Selectie van je foto’s

Download en open Photo Frame en tik dan op een album, bijvoorbeeld ‘Recents’. Vink de foto’s aan die je wilt laten zien. Is je selectie klaar? Start de diashow met de Play-knop rechts.

2 Instellingen

Er verschijnt een nieuw paneel met allerlei instellingen. Zet bijvoorbeeld de kalender aan, of het weerbericht en bepaal hoelang foto’s in beeld zijn. Doorloop rustig alle opties.

3 Diashow

Staan alle instellingen goed? Tik dan rechtsboven in de instellingen op Play. De diashow met de door jou gekozen foto’s gaat dan van start. Zet je iPad in een hou-dertje en geniet!

Maak je eigen digitale klok

Je huiskamer of keuken een moderne uitstraling geven? Gebruik je iPad eens als klok! Er staan veel apps in de App Store die van je iPad een grote klok maken, dit is onze favoriet: The Clocks: Alarm, World, Clock.

Wereldklok

Een chique wereldklok op je kast, met tijden van zes steden wereldwijd? Die krijg je door op deze knop met de wereldbol te klikken. Kies zelf de steden die je wilt zien.

Niet de Klok-app

Helaas biedt Apple’s eigen Klok-app geen grote weergave (meer) op de iPad. Vroeger verscheen die als je de iPad kantelde maar Apple heeft die functie jaren terug al verwijderd.

Looks

Met de knoppen hieronder bepaal je hoe de klok eruitziet. Het formaat van de klok verander je met knijp- en veegbewegingen over de wijzerplaat. Of veeg horizontaal voor andere wijzerplaten.

Red je scherm

Met deze knop open je de Instellingen. Ben je van plan om de klok vaak en langdurig te gebruiken? Zet hier dan zeker even de inbrandbeveiliging aan. Die voorkomt schade aan je scherm.

Toon je familiegeschiedenis

Hoeveel foto’s staan er op je iPhone? Honderden? Duizenden? Hoe dan ook: als je aan het klussen bent, is het misschien tijd om er iets mee te doen. Laat er een creatieve app op los, print ze uit en hang ze op.

1 Familiealbum

Maak een nieuw album in Foto’s en beslis welke foto’s niet mogen ontbreken in een collage van familiefoto’s. Kies voor een mix van liggende en staande foto’s of snij ze bij.

2 Voeg een vleugje kleur toe

Download de app Color Splash. Als je hierin een foto uit je familiealbum opent, wordt deze zwart-wit. Zelf kun je dan weer kleuren intekenen. Zo geef je foto’s een leuk kleuraccent.

3 Diashow

Print nu de foto’s. Heb je zelf geen (kleuren)printer, dan zijn er genoeg copyshops die dit voor je doen. Maak er vervolgens een collage van en lijst deze in.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar